Modern Taksicilik Nasıl Doğdu ve İsmi Nereden Geliyor?

0
1730
taksi ismi nereden geliyor
thurn-und-taxis

Modern taksicilik denildiğinde tahminler İngiltere’de yoğunlaşıyor. Bu anlamda “Hackney Coach Office” ve ardından gelen Londra-Birmingham hattından bahsedenler olabilir. Fakat bu iki örnek de bugünkü anlamda Modern taksicilikten uzak örnekler diyebiliriz. Modern anlamda taksicilik, 1867 yılında Almanya’da ortaya çıktı. Hükümetin mektup ve paketlerinin dağıtım işlemini üstlenen Alman Thurn und Taxis isimli aile şirketi, bu işi otomobillerle gerçekleştiriyordu. Şirket daha sonra mektup ve paketlerle birlikte insanları da taşımaya başladı. İnsanları para karşılığı bir yerden başka bir yere götürme işini yapan bu tip araçlara da, ailenin soyadı baz alınarak “taxi” adı verildi.

Hesabı Bilinmeyen Soyadı Serveti

Gloria von Thurn und Taxis

İnsanları para karşılığında bir yerden başka bir yere taşıyan araçlara soy ismini veren ailenin son ferdi,  kazanılan bu serveti çılgınca harcamıştır. Avrupa jet sosyetesinin en tanınmış üyelerinden biri olan Gloria von Thurn und Taxis, Kocası Prens Johannes’in 1990’da erken ölümünden sonra, çok çeşitli Thurn und Taxis işletmelerinin liderliğini devraldı. Hesabını bilmediği servetini de elbette hesapsız harcayarak büyük ün kazanmıiştır.

Taksi uygulaması Avrupa’da yaygınlaşıyor

Almanya’daki bu Modern taksicilik uygulaması 19. yüzyılın sonlarına doğru giderek tüm Avrupa ülkelerine yayıldı. Öyle ki, Birinci Dünya Savaşı sırasında Fransa’da General Galieni, birliklerini cepheye hızla ulaştırmak için Paris’li 700 taksi şoföründen faydalanmıştır. Dünya üzerinde, özellikle Avrupa’da 50’li yıllarda taksicilik o kadar gelişti ki, ünlü Fiat fabrikası sadece bu iş için tarihi “Fiat 600 Multipla” modelini piyasaya sürdü. Sonuç olarak, bugün dünyanın her yeri, bir yerden diğerine gitmek isteyen insanlarla dolu olduğu için, her köşe başı da onları taşımak ve para kazanmak isteyen taksilerle dolu…

Londra taksileri ise hep siyahtı

londra taxi
londra,taxi

Dünya geneline yayılmış sarı taksi rengine  rağmen Londra taksileri en baştan beri siyah renkte… Taksilerin başka renklere boyanmasına ancak geçtiğimiz yıllarda yapılan bir düzenleme sonucunda izin verildi. Öte yandan,modern taksiciliğin Almaya’da doğmasına karşın Londra’da 20.yy’ın başlarında ise taksi sayısı hiç de az değildi. Hatta 1950’li yıllarda “600 Multipla” modeli, Fiat firması tarafından sırf bu iş için üretilmişti.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here