Müzik ve ses sistemleri dışında farklı bir alanda da bir üretim yapmış olan Bose, süspansiyon sistemleri konusunda geçmiş yıllarda bir başarıya imza atmıştı. Bu başarı eşi benzeri görülmemiş bir süspansiyon sistemi tasarlamış olmalarıydı. Gelin neymiş bu sistem beraber inceleyelim.

Bir araçta konfor gereksinimlerini karşılayan başlıca etmenlerden biri, koltuğun tasarım ve kumaş kalitesi olarak karşımıza çıkıyor.

Sizi konfor olarak belli bir süre tatmin eden bu durum, eğer kötü süspansiyon sistemlerine sahipseniz, konfor sahibi olmak için verdiğiniz paranın o araca değip değmeyeceğini düşündüren, uzun süreli bir buhrana sürükleniyor olabilirsiniz.

Bugün hala geleneksel olarak çalışan, hidrolik-pnömatik merkezli süspansiyonların gelişme aşamasında olduğunu ve her geçen yıl kullanıcı tatmini için bu konu üzerine büyük yatırımlar yaptığını söyleyebiliriz.

Peki bu konu da hiç mi iyi işler çıkaran firmalar yok? Tabi ki var. Bunlardan biri 2004 yılında tanıtılan ve 2009 yılında piyasaya sürülmesi beklenen Bose elektromanyetik süspansiyon sistemleri. İlk tanıtıldığı dönemler test videolarıyla ağızları açık bırakan Bose firması bu sistemi 2009 yılında piyasaya sürmek yerine sistemin ağır olması, arabayı hantallaştırması ve yüksek maliyet nedenleri yüzünden piyasaya sürmekten vazgeçti.

Bose Süspansiyon Sistemleri Nasıl Çalışır?

Bose Süspansiyon

 

Her bir tekerleğe bağlı olan elektromanyetik lineer motorlar ile bu manyetik motorlara yerleştirilen sensörlere gelen bilgilerin sistemi yöneten beyne iletilmesiyle devre aktif edilir. Sonrasında süspansiyonlar anlık olarak algılanan yol durumuna göre şekil alır ve size adeta boşlukta süzülüyor hissi verir.

Tekerleklerin hepsi ayrı ayrı sinyal gönderebilir ve tepkiyi de yine ayrı ayrı alabilir. Örneğin sağ arka tekerlek ile sol ön tekerliğin bulunduğu yolun engebeli olduğunu varsayalım. Sensörler yolun birinde çukur diğerinde tümsek var şeklinde bir algılama yaparlarsa süspansiyon kendisini buna göre ayarlayacaktır.

Yol Tutuşu Konusunda Harika Bir Sistem

Süspansiyon sistemini biraz önce verdiğim örneğe göre değerlendirmek yanlış olur. Bu sisteme sahip olan araçlar virajlarda da oldukça iyi sonuç elde ediyor. Arabanın virajlarda diri durmasını sağlayan süspansiyon sistemi savrulmayı önleme konusunda da gayet başarılı.

Bose Süspansiyon

Benzer Sistem

Mercedes 2013 yılında tanıttığı magic body kontrol ile Bose süspansiyon sistemine benzer bir teknoloji geliştirdi. Günümüz itibariyle geliştirilen teknoloji  Bose sistemine benzemesinin yanında araç üzerindeki kamerayla yoldaki çıkıntıları önceden algılayan bir özelliğe de sahip. Bu özellik üst segmentte ki araçlarda opsiyon olarak sunuluyor.

Bose Süspansiyon Sistemlerinin Son durumu

Bose firmasının yüksek meblağlarda yaptığı bir yatırım olan özel süspansiyon sistemi piyasaya maliyetli ve ağır olduğu için sürülmediği dile getirilmişti.

Bose Süspansiyon

2017’de sistemin tüm haklarını ClearMotion’a sattılar. 2018 yılında teknolojiye ilgi duyulmasının ardından Clear motion firması Lastik firması Bridgestone ve Telekominikasyon şirketi Qualcamm ile ortak olup süspansiyon sisteminin 2020 itibariyle piyasaya sürüleceğinin haberini verdi. Piyasaya sürülecek olan süspansiyon sistemi Bose firmasının temellerini attığı süspansiyon sisteminin izlerini taşıyacak ve düşük hacimli araçlarda da kullanılabilecek.

1 YORUM

  1. Merhaba maksat ağırlık değil firmalar bozuk yollar ve kasis lerden gecik arabaların arıza yapması ve yedek parça satması gerekiyor cunki yedek parça satamayan firma batar

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here