Fiat 126 | Bir Döneme Damgasını Vurmuş Araba

3
5397

İtalyan araba üreticisi Fiat’ın 1972-2000 yılları arasında üretimini yaptığı dört kişilik mini sınıf bir araba olan Fiat 126 bu yazımızın konuğu olacak.

Fiat 126

Fiat 126 Tarihi

Son günlerde haberleri çıkan ve birçok otomobil tutkununu heyecanlandıran Fiat 126’nın elektrikli olarak yeniden piyasaya döneceği haberleri çıktı. Bunun üzerine bu efsane aracı tanımayanlara tanıtmak istedik. Tanıyanlara ise tekrardan hatırlatmak için böyle bir yazı yazma ihtiyacı hissettik. Fakat bu arada ülkemizde satışa sunulmuş olan Fiat 126bis modelinin ikinci el ilanlarına bakmak için buraya tıklayabilirsiniz. İlk olarak 1972 yılında Torino Otomobil Fuarı’nda görücüye çıkan 126 modeli sonrasında çok kısa sürede büyük bir takipçi ve kullanıcı kitlesine ulaşmayı başarmıştır. Mini olmasının yanında aynı zamanda da şık bir araç olan Fiat 126 özellikle şehir içi kullanımı için çokça tercih edilmiş ve dönemin otomobil eleştirmenleri tarafından da oldukça beğenilmiştir.

İtalya

Üretim macerasına İtalya’da başlayan Fiat 126, küçük teknik değişiklikler ile 8 yıl boyunca üretime devam etmiş ve bu süre zarfında 1 milyon 352 bin adet üretilmiştir. 1980 Yılında daha yenilikçi modellere yerini bırakabilmek için üretimi durdurulmuştur. Ancak Doğu Avrupa’da özellikle de Polonya’dan gelen yoğun talepler üzerine Polonya’da üretimine devam edilmesi kararlaştırılmıştır.

Fiat 126

Polonya

FSM firmasının üretimini üstlenmesi ile Polonya’da tekrardan hayat bulan Fiat 126 modeli Polonya’dan onlarca ülkeye ihraç edilmeye başlanmış ve bu modelle beraber Polski Fiat 126p olarak anılmaya başlanmıştır. Özellikle Polonya özelinde halkın ciddi bir sevgisi ve ilgisi oluşmuş ve halk arasında bu araca bir isim bile verilmiştir. “Maluch” kelimesi ile anılmaya başlanan ve Lehçe “Küçük Bir Yürüyen” anlamına gelen kelime zamanla artık aracın arkasında bile resmi olarak yazmaya başlamıştır. 2000 Yılına kadar da Polonya’da üretimi devam eden 126 modeli Polonya’da da 3 Milyon 320 bin adet üretilmiştir. 2000 Yılında üretim bantlarına veda eden Fiat 126 birçok kişinin aklında yer edinmeyi başarmış ve unutulmazlar arasına girmeyi başarmıştır.

 

126’nın Geleceği

Önümüzdeki dönemlerde tamamen elektrikli tasarımıyla tekrardan aramıza döneceği açıklanan 126’yı şimdiden sabırsızlıkla beklemeye başladık ve şimdiden otomotiv tutkunlarını heyecanlandırmayı başardı.

Fiat 126

İkinci El Fiat İlanları

3 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here