Mat ya da parlak renkler olsun araba boyamak kolay bir iş değildir. Üreticinin olası müşterilerin sürücü tercihlerini öğrenmek için bir pazar araştırması yaptığı andan araçlara ‘tasarımcı’ rengi uygulanana kadar bir renk oluşturmak üç yıl alabilir.

Zamana ek olarak, yeni bir renk oluşturmak için önemli miktarda zahmet gerekir. SEAT’ın Renk ve Süs bölümünde, yeni bir renk tonu “üretmenin” yaklaşık 1000 litre kullanılarak yeni renk çalışmasının tamamlandığını tahmin ediyorlar.

Mat Ya da Parlak; Araba Boyamak

Mat Renkler Moda

Son yıllarda birçok sürücü arabalarında parlak bir yüzey olmayan tasarılara öncelik veriyor. Mat tonlar giderek daha popüler hale geliyor, ancak bu eğilim düşünüldüğü kadar yeni değil. Bir buçuk asırdan fazla bir süredir çoğu otomobil bu cilaya sahipti, çünkü boyalar günümüz araçlarının parlaklığını elde edemiyordu.

1970’lerde mat renk arabalarda özellikle de yarış arabalarında sıkça kullanılıyordu: Sürücüler, arabalarının gövdeleri üzerinde geçici olarak görüş açısını engelleyebilecek rahatsız edici yansımalardan kaçınmak istediler.

Bununla birlikte arabaları için mat bir yüzeyi tercih eden sürücüleri, bu tür bir boyanın geleneksel cilalardan daha hassas olduğu ve özel bakım gerektirdiği konusunda uyaralım. Örneğin, araba yıkamalarda dolaşan fırçalardan kaçınmak önemlidir ve erozyonu önlemek için özel ürünler kullanmak iyi bir fikirdir.

Mat Ya da Parlak; Araba Boyamak Kolay Değil

Parlak Renkler Daha Güvenli Olabilir Mi?

Siyah bir arabanın sigorta primlerinin daha açık renkli bir arabadan daha yüksek olduğuna dair genel bir inanç vardır. Hiçbir sigorta şirketi poliçelerinde bu kriteri uygulamayı kabul etmezken, bazıları parlak renkli arabaların kaza yapma şansının daha az olduğuna inanıyor.

Mapfre, Auckland Üniversitesi (Yeni Zelanda) tarafından yapılan ve kahverengi, siyah ve yeşil arabaların gri, kırmızı ve sarı olanlara göre daha fazla kazaya karıştığını, çünkü ikincisinin diğer sürücüler tarafından daha kolay görülebildiğini gösteren bir araştırmaya atıfta bulunuyor. Bu sigorta şirketi ayrıca, beyaz arabaların en güvenli olduğunu iddia eden Melbourne’daki (Avustralya) Monash Üniversitesi Kaza Araştırma Merkezi’nin başka bir raporundan gelen verileri de kabul ediyor.

Mapfre ayrıca sürücüleri metalik boyamanın sigorta poliçelerini daha pahalı hale getirebileceği konusunda uyarıyor. Ve arabaları için bir renk seçerken, bir gün onu satmak zorunda olup olmayacaklarını da düşünmelidirler. Çok gösterişli bir araba piyasada değer kaybedebilir.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here