Arabanızda Neden Sunroof Kullanmamalısınız? Çok havalı olsa da Sunroof kullanmayanların bilemeyeceği birtakım sorunlar ve tehlikeler var. Herkesin en sevdiği gösterişli arabalarda genelde bir Sunroof vardır. Hatta tanıtımlarda ve fotoğraflarda Sunroof’tan yukarı yükselmiş ve saçlarını rüzgara bırakmış insanları mutlaka hepimiz görmüşüzdür. Ya da en kötü yaz dizilerinde denk gelmişsinizdir.

Ancak çok havalı olarak bilinen bu özelliğin yarattığı rahatsızlık, hayal kırıklığı ve tehlike göz ardı edilmemelidir. Sunroof doğrudan başınızın üzerindeki dev cam parçasıdır.

Arabanızda Neden Sunroof Kullanmamalısınız?

Hayatım boyunca sunroofları sevdim. Bana havalı geliyorlar. Güneşli günlerde arabanın üstünü açılır hale getirebileceğim fikrini de seviyorum. Bakın! Bir pencere gibi, ama üstümüzde! Ancak gerçek şu ki, sunroofları sevsek de neredeyse hiç kullanmıyoruz. Aslında, sunroofların ne kadar hoş olsalar da kötü yanlarının fazla olduğunun şok edici farkına vardım. Nedenini açıklayayım.

Gürültü

Sunroof’unuzu açtığınızda aniden trafikteki tüm sesleri arabanıza davet edersiniz. Rüzgar, lastik sesleri, dönen ve korna çalan bir milyon başka araba, diğer arabalardan gelen müzik sesleri, çim biçme makineleri, etraftan geçen insanlar, konuşmalar vb. Araba sürmek zaten yeterince zahmetli ve dikkat gerektiren bir eylem.

Bir motosiklette yolculuk etmek gibi üstü açık arabada da sesleri duymak oldukça rahatsızlık verici. Tahminimce bunun yerine bir klima ve arkada çalan bir müzik listesi yeterince tatmin edicidir.

Sıcaklık

Sunroof, klima kontrolünüzü bozar. Sürücü koltuğu sıcaklığını kusursuz 70 dereceye ayarlayabilirsiniz. Ama sonra Sunroof’unuzu açın ve WHOOSSH! Tüm bu istikrarlı, dengeli hava dışarı uçar. Ve yerini, Dünya’nın atmosferinin sizin için sakladığı ateşten karla karışık yağmurla değiştirir.

Yabancı Cisimler

Eğer evinizin garajı yoksa, bu da sizin Sunroof’unuzun temelde gerçekleşmeyi bekleyen bir ilkokul şakası olduğu anlamına geliyor. Arabanızı gece boyunca bir ağacın altında bırakırsanız, sunroof’u açtığınız an, korkunç bir hata yaptığınızı fark edersiniz. Yani bundan hemen önce arabayı polen, yaprak ve dalların kucağınıza düşmesi riskini artırır.

Arabanızda Neden Sunroof Kullanmamalısınız?

Güneş Işığı

Tanrım, güneş ışığı! Tavanınızda bir açıklık olması, güneşi hatırı sayılır sıcak günlerin zirvesindeyken arabanıza davet ettiğinizi anladığınız ana kadar kulağa hoş geliyor. Güneş gözlüklerinizle yüzünüz arasındaki boşluktan sosisli sandviç pişirecek kadar güçlü bir güneş ışını süzülürken araba kullanmak kolay değil. Peki ne yapmak gerekiyor, araba sürerken vizör takmak mı gerekiyor?

Dahası, birçok eski Sunroof’ta yeterince polarize olmayan cam vardır. Bu nedenle güneş, kapattığınızda bile dikkati dağıtmaya devam eder.

Güvenlik

2017’de üretilen otomobil ve kamyonların yaklaşık yüzde 40’ında açılır tavan vardı. Ve bunlar oldukça tehlikeli olabilir. 2018’de New York Times, çarpışmalar sırasında, emniyet kemeri takarken bile, kısmen veya tamamen açılır tavanlardan fırlayan insanlardan kaynaklanan artan sayıda yaralanma ve ölüm bildirdi. O 2018 makalesi, sunroof güvenliği için hükümet düzenlemelerinin bulunmadığına ve bugün hala durumun devam ettiğine dikkat çekti. Üç ay önce Ford, bir kaza durumunda panoramik çatıları uçup gidebileceğini fark etti. Bunun için tüm elektrikli SUV filosunu geri çağırmak zorunda kaldı. Kimse kaza sırasında o havalı Sunroof’tan fırlamak istemez. Bu nedenle araba alırken Sunroof’a sahip olup olmaması gerektiğini tekrar düşünebilirsiniz.

Panoramik camınız her sürüşü eğlenceli bir yolculuk ve piknik gibi hissettiriyor olabilir. Ancak bu havalı durumun kötü sonuçlar doğurabileceğini unutmayın. Bu gibi durumların yaşanmadan önce ve en başta ele alınması gerekiyor.

Temel Sorumuza Gelelim; Tüm Bunlardan Sonra Arabanızda Neden Sunroof Kullanmamalısınız?

Açılır tavan 1937’de icat edilmiş olsa da, daha pahalı kaplamalarda ve daha şık modellerde bulunan bir statü sembolü olmaya devam ediyor. Yeni bir sürüş deneyimi için araba almaya gittiğinizde bayinin size gösterdiği gibi, sizin de hava atmanız için tasarlandı. Pek çok yeni arabada bunun gibi başka özellikler de var. Arabanızı dar bir park yerinden birkaç metre ileri veya geri hareket ettirmek için uzaktan kumandayı kullandığınız uzaktan park yardımı gibi. Ancak bir sunroof, hepsinin en popüler ve en belirgin, araba parçasıdır. O kadar yaygınlar ki, gerekli olduklarını düşünerek kendinizi kandırabilirsiniz.

 

Belki de arabayı dikkatli kullanıp diğer olasılıkları azaltıyorsunuz ve bir sunroof hakkında daha olumlu düşünüyor olabilirsiniz. Ya da Sunroofu yılda üç kere açmak sizin için yeterli. Belki bir balo gecesi ve mezuniyet kraliçesi sizmişsiniz gibi sunroof’unuzdan ayağa kalkma fırsatının tadını çıkarırsınız. Ancak tüm bunlar bir araba için fazladan binlerce tl/dolar ödemeye değer mi? Belki de aslında bir sunroof’a ihtiyacınız yoktur.

Seçim tamamen size kalmış. Sonuç ne olursa olsun arabanızda bir Sunroof isterken yukarıda saydığımız tüm bu durumlardan ve tehlikelerden haberdar olun. Sağlıcakla kalın…

İkinci El Otomobil İlanları

Sunroof’tan Gelen Rüzgar Sesi Sorunu ve Çözüm Yöntemi

1 YORUM

  1. yazınız için teşekkürler. hem çok ilginç hem de bilgilendirici. 6 yıldır açılır cam tavanlı araç kullanıyorum. güvenlik dışındaki faktörlerin kontrolümüz altında olduğunu düşünüyorum. diğer belirttiğiniz faktör ile ilgili sunroofların avantajları da olabiliyor. uygunyerlerde açtığınızda klimaya gerek kalmıyor, park yerinde hafif açık bıraktığınızda içerisi daha az ısınıyor vb.
    teşekkürler, saygılar

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here