Elon Musk otomobil üreticisi vergi indirimi almadıkça Tesla’nın Hindistan’da bir fabrika inşa etmeyeceğini söyledi. 2021’in yarısında Tesla, aksine bir çalışma olmaya devam ediyor. EV’leri düşük güvenilirlik derecesine sahip. Ancak insanlar hala onlara sahip olmaktan heyecan duyuyor. Geçen yıl şirket, piyasa değerinde Toyota’yı geçtiğinde manşetlere çıktı. Ancak hiç kimse Tesla’nın mevcut değerinin Toyota’nınkinden gerçekten daha yüksek olduğunu meşru bir şekilde iddia edemezdi. Tesla’yı bu kadar ilginç yapan şey, şirketin sürekli olarak sınırları zorlaması. Steve Jobs’un Apple’a efsanevi dönüşünden beri bir şirket lideri Elon Musk kadar kutuplaştırıcı ve büyüleyici olmamıştı.

Musk’ın Tesla Üzerindeki Yoğun Etkisi

CEO pozisyonunun yanı sıra Musk, “Technoking” unvanına da sahiptir. Dahası Tesla’nın artık sorumlu olmadığı takdirde yok olacağını söyleyerek rekor kırdı. Tesla hissedarları yollarını bulmak için sürekli bir savaşta kilitli görünüyorsa, bu er ya da geç gerçekleşebilir. Ancak şu an için Musk görevde ve sürekli olarak otomobil üreticisinin bir sonraki fabrikası için harika bir yer arıyor.,

Musk Vergi İndirimi Almadıkça Hindistan'da Fabrika İnşa Etmeyecek
Musk Vergi İndirimi Almadıkça Hindistan’da Fabrika İnşa Etmeyecek; Tesla CEO Elon Musk | Patrick Pleul/picture alliance via Getty Images

Tesla’nın başarısının bir kısmı, Musk’ın giderleri sıkıştırma taahhüdü. Örneğin Forbes, Musk’ın California fabrikasını kapatmak, Tesla’nın operasyonlarını başka bir yere taşımak ve devleti dava etmekle tehdit ettiğini bildirdi. California’nın suçu neydi? Mayıs 2020’nin ortalarında COVID-19 ülkeyi perişan ederken tesisi kapalı tuttu. Musk’ın tesislerini olabildiğince ucuza çalıştırdığı tek örnek de bu değil.

Elon Musk’ın Hindistanda Bir Fabrika İçin Vergi Teşviki Arayışı

Washington Post’ta yer alan bir Tesla kazanç çağrısına göre, Teksas’taki bir fabrika için vergi teşvikleri toplam 100 milyon doları aştı. Çeşitli ABD şehirleri Tesla fabrikalarını sübvanse etmek için kendi kendilerine düşerken, Musk ancak oradaki vergi yasalarından da faydalanabilirse yurtdışına bakabilir gibi görünüyor. Şimdiye kadar, Hindistan’da bir fabrika kurmaya büyük ilgi duyduğunu ifade etti. Ancak Hindistan hükümeti Tesla’ya özel finansal muamele vermek konusunda isteksizdi.

Musk Vergi İndirimi Almadıkça Hindistan'da Fabrika İnşa Etmeyecek
Tesla Logosu

Hindistan, ekonomisini korumak için, Tesla’nın elektrikli otomobillerinin büyük çoğunluğunu içeren 40.000 doların üzerindeki tüm araçlara %100 ithalat vergisi uyguluyor. 40.000 doların altındaki araçlar %60 oranında vergilendirilir. Bu rakam da oldukça yasaklayıcıdır. Ancak Quartz India, bir fabrika olmasa bile Hindistan’da Tesla araçlarının satışının yakın olduğunu bildirdi. Ülkenin ulaştırma bakanı Nitin Gadkari, araç satışlarının umut vaat etmesi halinde değişiklik yapılacağını söyledi. Ardından Hindistan’ın yerel olarak bir Tesla fabrikası açma seçeneklerini araştıracağını bildirdi.

 

Tesla ve Hindistan Vergi İndirimi Konusunda Ortak Rakamda Anlaşamadı

Business Insider, Tesla’nın şu anda yürürlükte olan %100 yerine ithalat vergisini yaklaşık %40 seviyesinde almaya istekli olduğunu bildirdi. Bunun Tesla’nın liderliğini büyük bir sübvansiyon olmadan mağaza kurmaya ikna etmeye yeterli olup olmadığı belirsiz. Ek bir bilgi, Hindistan’ın Tesla kurallarını esnetmesine izin vermemesidir. Teslarati, Hintli yetkililerin, GM’nin bölgedeki başarısızlığına katkıda bulunabilecek “şirkete özgü teşvikleri” özellikle yasakladığını açıkladı.

Hindistan, Musk ve Tesla’yı cezbetme girişimlerine rağmen, hiçbir kuralı değiştiremeyeceğini söyledi. Ayrıca Hindistan hükümeti potansiyel olarak sınırsız yabancı rekabeti davet edemeyeceğini biliyor. Tesla ise hisseleri yıllardır yüksek olan ve giderek daha da yükselen büyüleyici bir şirkettir. Maliyetler dahil olan herkes için uygun olursa, Hindistan ile bir ortaklık anlamlı olabilir. Ancak Musk’ın harcama alışkanlıklarıyla, ortaklığın düşünülmesi için bile rakamların Tesla’nın lehine olması gerekiyor. Ve Hindistan ithalat vergisi yükünü hafifletmek istemiyor. Ancak durum tersi olsaydı ve Hindistan bunu onaylasaydı, Tesla’nın yerine başka bir yeni elektrikli otomobil şirketinin girmesi mümkün.

Musk Vergi İndirimi Almadıkça Hindistan'da Fabrika İnşa Etmeyecek
Musk Vergi İndirimi Almadıkça Hindistan’da Fabrika İnşa Etmeyecek

Elon Musk’ın bir Tesla fabrikası için daha uygun şartlar beklemesi sürpriz değil. Tesla şuan pazardaki konumu ile bunu yapabilecek güce sahiptir. Ayrıca her şey yolunda giderse, Tesla kendisini bir milyardan fazla Hintlinin bulunduğu bir pazara açabilir. Ancak Tesla yıllarca en iyi indirimleri aldı. Dahası en uygun şartları sağladıktan sonra en iyi durumun daha azına fabrika kurması olası değil. Musk’ın stratejisinde böyle bir durum altında teslim olmak için hiçbir nedeni yok. Öte yandan, diğer birçok durumda EV alıcıları artık vergi kredisi kazanmıyor.

İkinci El Elektrikli Araba İlanları

Tesla ve SpaceX Yaklaşık 5 Milyar Dolarlık Sübvansiyon Aldı

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here