Sunroof’tan Gelen Rüzgar Sesi Sorunu ve Çözüm Yöntemi

0
6910
Sunroof tan Gelen Rüzgar Sesi

Sunroof eski zamanlarda tam bir premium ikonuydu. Çünkü sunrooflu araç yok denecek kadar azdı. Ancak son zamanlarda teknolojinin gelişmesiyle sunroof maliyeti azaldı. Bu durum sunroof opsiyonunu daha alınabilir kıldı. Yani yeni araçların bir çoğunda sunroof mevcuttur. Sunroof, keyifli bir sürüş için olmazsa olmaz donanımlar arasındadır. Ancak genelde eski model araçlarda sık karşılaşılan bazı sorunlar vardır. Bu sorunlardan biri de rüzgar sesidir. Belirli bir hızın üzerine çıkıldığında sunroof kapalı dahi olsa rüzgar sesi oluşabilir. Sunroof çalışma mekanizmasından bahsedecek olursak; araç tavanında bulunan bir panelin halat ve motor vasıtasıyla hareket ederek açılıp kapanmasıdır. Sunroof mekanizmasının tahliye delikleri vardır. Bu delikler, tavandan giren suyun boşalmasını sağlar. Bu sayede su, araç içerisine girmez. Sunroof’un bir de fitilleri vardır. Bu fitiller ise rüzgar sesinin araç içerisine girmesini engeller. Zamanla eskiyen sunroof fitilleri, aracın rüzgar sesi almasına neden olacaktır. Bu yazımızda sizlere Sunroof’tan gelen rüzgar sesi sorunu ve çözüm yönteminden bahsedeceğim.

Sunroof tan Gelen Rüzgar Sesi

Sunroof Nasıl Çalışır?

Sunroof manuel veya elektrikli olarak bulunabilir. Manuel sunroof günümüzde kalmamış olsa da eski model araçlarda görülebiliyor. Günümüz şartlarında araçlarda bulunan sunroof donanımı elektrikli olarak çalışmaktadır. Sunroof’un çalışma prensibi aslında çok basittir. Kapı camı mekanizmasına çok benzerdir. Tavanda raylar arasında bulunan bir panelin (cam veya metal araç modeline göre) rayların içerisinde ileri ve geri gitmesidir. Manuel sunrooflarda el ile Sunroof’un kilidi açılır. İleri veya geri itilir. Elektrikli olanlarda ise bu panele bir halat bağlıdır. Halatı hareket ettiren bir motor vardır. Motoru kumanda eden bir tuş, bu tuşa basıldığı takdirde motor harekete geçer ve sunroof’un ileri geri hareket etmesini sağlar.

Sunroof’tan Gelen Rüzgar Sesi Sorunu ve Çözüm Yöntemi

Sunroof mekanizmasında panel bölümünde fitiller bulunur. Bu fitiller araç hareket halindeyken oluşabilecek rüzgar sesini önler. Birçok kişi bu fitillerin görevinin su almayı önlemek olduğunu düşünür. Ancak fitillerin işlevi sesi kesmektir. Fitillerin zamanla deformasyona uğraması, sesi tutamamasına neden olur. Sonuç olarak sunroof kapalı dahi olsa sunrooftan rüzgar sesi girer. Bu durum oldukça can sıkıcıdır. Sorunun çözümü ise sunroof fitillerini değiştirmektir. Bu sorun eli yatkın araç sahipleri tarafından çözülebilir. Ancak iyi bir sunroof servisine yaptırmanız önerilir. Aracınıza uygun sunroof fitilleri bulduktan sonra işe koyulmalısınız.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here