Elektrikli Otomobiller Avrupa’da Rekabeti Kızıştırıyor.

3
1558
Elektrikli Otomobiller

Benzinli, dizel veya elektrikli; her otomobile sahip olmanın belli bir bedeli, masrafı var. Bu yakıt, amortisman, vergiler, sigorta ve bakım gibi maliyetleri hesaplayınca ortalama aylık bir masraf çıkarılabilir. Bu hesaplamaları yapan filo kiralama şirketi LeasePlan’in yayınladığı Araç Maliyet Endeksi’ne göre, elektrikli araçlar Avrupa’nın birçok ülkesinde dizel ve benzinli araçların maliyetleriyle rekabet etmeye başladı.

LeasePlan, Araç Maliyet Endeksi’nin 2020 sonuçlarına göre Avrupa’daki elektrikli otomobillerin maliyetlerinin çok daha uygun olduğu ortaya çıktı. Araç Maliyet Endeksi, 18 Avrupa ülkesinde küçük ve kompakt sınıflardaki bir araca sahip olmanın toplam maliyetlerini analiz ediyor. Yayınlanan rapora göre elektrikli araç teknolojisinin yaygınlaşıp, ülke altyapılarının elektriğe geçişe hazır hale gelmesiyle maliyetler giderek azaldı. Benzinli, dizel otomobile sahip olma maliyeti ve elektrikli otomobil maliyeti arasındaki fark giderek kapandı.

Buna göre, kompakt sınıftaki elektrikli araçların içten yanmalı araçlara kıyasla maliyetler açısından en rekabetçi olduğu ülkeler Almanya, İtalya, Hollanda, Norveç, Portekiz, İsveç, İsviçre ve İngiltere olarak sıralandı.

Norveç ve İtalya’da elektrikli bir otomobile sahip olmak daha az maliyetli.

Araç Maliyet Endeksi’ne göre elektrikten beslenen otomobillerin benzinli ve dizel otomobillere göre en avantajlı olduğu ülkeler İtalya ve Norveç. Norveç’te benzinli bir otomobilin maliyeti aylık 851 euro iken, dizelin maliyeti 913 avro, elektrikli araca sahip olmanın maliyeti ise 750 avro. İtalya’da benzinli otomobilin aylık maliyeti 807 avro ve dizel otomobilin 753 avro civarındayken, elektrikli otomobilin maliyeti 742 avro olarak belirlendi.

En çok maliyet İsviçre, en az maliyet ise Macaristan’da.

Bir araç sahibi olmanın ortalama aylık maliyeti Avrupa ülkeleri içinde de büyük farklılıklar gösteriyor. Bu farkın en büyük sebeplerinden birisi GSYİH’nin etkisi. LeasePlan Araç Maliyet Endeksi’ne göre aylık maliyetler açısından otomobil sahibi olmanın en pahalı olduğu ülke İsviçre. Madalyonun tam tersinde ise bir otomobil sahibi olmanın en az maliyetli olduğu ülke ise Macaristan. İsviçre’de araç kullanmanın aylık maliyeti ortalama 926 avro olarak belirlenirken, Macaristan’da bu maliyetin ortalama 491 avro olması dikkati çekiyor. Bu endekse göre ülkemizde benzinli aracın aylık maliyeti 509 Euro, dizelin 547 Euro.

Açıklamada görüşlerine yer verilen LeasePlan Türkiye Genel Müdürü Türkay Oktay, şunları kaydetti:

‘Geçtiğimiz senelerde Avrupa’da elektrikli araçlar ile dizel veya benzinli araçlar arasındaki fiyat farkının daraldığını zaten görüyorduk. Bunun sebebi elbette elektrikli araçların her geçen yıl daha da rekabetçi bir hale gelmesiydi. Bugün, yaptığımız araştırmanın sonucunda çok daha net görüyoruz ki bu farkın kapanması artık bir an meselesi. Çalışan filosunu 2021, tüm filosunu ise 2030 yılına kadar, sıfır emisyon seviyesine çekmek için dahil olduğu EV 100 gibi inisiyatifleri göz önünde bulundurduğumuzda LeasePlan’in konunun en önemli öncülerinden olduğunu söylemek mümkün.

Elektrikli araçların ülkemizde daha ulaşılabilir ve etkin bir alternatif olabilmesi için vergi ve şarj altyapısı destekleri çok önemli. Türkiye’de henüz elektrikli araç pazarı tam olarak oluşmadığı için bu anlamda bir veri yok. Türkiye, dizel yakıtlı bir araca sahip olma maliyeti açısından endekse katılan ülkeler arasında Macaristan ve Yunanistan’ın hemen ardından 3’üncü sırada yer alıyor. Ülkemizde dizel yakıtlı bir araca sahip olmanın aylık maliyeti ise 547 avro, yani ortalama 5 bin lirayı buluyor.’

2.El Otomobil İlanları

 

3 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here