Maglev: Çin’in 800 km/s Hızla Giden Treni

1
3400
Maglev Çin'in 800 kms Hızla Giden Treni

Çin, 800 Km/S Hızında Giden Maglev Trenini Yapıyor

Çin, 800 km/s hızında giden yeni manyetik kaldırma treni maglev üzerinde çalışıyor. Manyetik kaldırma trenleri Hyperloop gibi projelere oranla çok daha ucuz ve verimli sistemlerdir.

Geniş Coğrafyaya Alternatif Çözüm

Çin, coğrafi olarak çok büyük bir ülke olduğu için ve kalabalık bir nüfusa sahip olduğu için ülke içi ulaşımda verim çok önemli konudur. Kara yolu ve hava yolu, demir yoluna oranla çok daha maliyetli sistemlerdir. Üstelik demir yolu sistemlerinde de son dönemde önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Çin’in Güneybatısında bulunan Jiaotong Üniversitesi’ndeki araştırmacılar yüksek sıcaklıkta süper iletkenler kullanarak saatte 620 kilometrelik bir hıza ulaşabilen maglev treninin prototipini geliştirdiler. Hedefleri ise bu hızı 800 km/s kadar çıkarmak.

Bu trenin geliştirilmesindeki asıl amaç, Çin’in iki büyük şehri olan Pekin ve Şanghay arasını trenle 3 saatin altına indirebilmek. Kara yoluyla 1214 kilometrelik bir yol olan bu mesafenin 3 saatten daha kısa sürede alınabilecek olması gerçekten heyecan verici. Bu mesafe kara yoluyla yaklaşık 12 saatte alınıyor. Hava yoluyla ise 2 saatten biraz fazla süren bir uçuş.

Hyperloop Abartılıyor Mu?

Şimdiye kadar yapılmış hızlı tren testleri arasında birincilik Japonya’ya aitti. Testler esnasında saatte 560 kilometreden daha hızlı giden trenler olmuştu. Ancak hiçbiri saatte 620 kilometrelik bir hıza erişememişti. SJU süperiletken maglevinin ticari ulaşım için uygun hale gelmesi büyük olasılıkla birkaç yıl daha alacak, ancak bu doğru yöne atılmış büyük bir adım.

Adından sıkça söz ettiren Hyperloop ise maglev treni mekanizmasına oranla çok daha pahalı bir sistem. Üstelik Hyperloop test bölmeleri saatte 160 kilometrenin birazcık üstüne çıkabildiğini unutmamak gerekir. ABD’nin yeni başkanı Joe Biden, demir yolu ulaşımına öncelik vereceklerini açıklamıştı. Ancak demir yolunda Hyperloop gibi sonu belirsiz ve pahalı projelerle uğraşmak, Amerika’nın demir yolu yarışında geride kalmasına neden olabilir. Üstelik Hyperloop’un olası tehlikelerinden bahsetmedik bile.

maglev

Ülkemizde de yapımı hızlanan, hızlı tren inşaatlarında böyle bir sisteme geçilmesi ve bu alana ağırlık verilmesi güzel bir yatırım olabilir. Çünkü görülen o ki hızlı tren sistemi ülkemizde çokça beğenildi ve benimsendi. Üstelik daha güvenli ve daha az maliyetli, hatta ekosisteme daha az zarar veren bir ulaşım çeşidini ülkemiz politikası haline getirmek, bizden sonraki nesiller için yapılabilecek en iyi yatırımlardandır.

İkinci El Otomobil Fiyatları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here