Kış lastiği fiyatları son bir yılda tam %100 zamlandı. Bildiğiniz üzere şehirlerarası yük ve yolcu taşımasında kullanılan ticari araçlarda 1 Aralıktan itibaren kış lastiği kullanımı zorunlu hale geldi. Aralık ayının sonlarına doğru yaklaşırken sürücüler, kış lastiklerini taktırmaya devam ediyorlar. Fakat sürücüler, ticari araçlarda kullanımı zorunlu olan bu kış lastiklerinin fiyatlarından şikayetçiler. Buna göre kış lastiklerinin fiyatlarına son bir yılda tam %100 zam geldiği görülmekte. Konu ile ilgili tüm detayları ise siz değerli okuyucularımız için derledik.

Kış Lastiği Fiyatları Lastikçileri de Zor Durumda Bırakıyor

2022 yılının sonlarına geldiğimiz şu günlerde sürücüler kış lastiği fiyatlarından oldukça şikayetçiler. Buna göre son 1 yılda kış lastiği fiyatları %100 oranında zamlandı. Şu anda ortalama bir kış lastiği fiyatı 1500 lira civarında. Eğer ki ortalama üstü bir marka tercih edilirse bu fiyat 3.000 lirayı aşıyor. Bu durumdan ise sürücülerin olduğu kadar lastikçiler de şikayetçi. Sektörden uzmanların aktardıklarına göre fiyatların bu denli artışı lastikçileri de zor durumda bırakıyor. Çünkü sürücüler yüksek fiyatlardan dolayı kış lastiklerini taktırmıyorlar ve bu durum lastikçiler de beklenen yoğunluğun yaşanmamasına neden oluyor. Türkiye’de diğer AB üyesi ülkelere göre kış lastiği kullanım oranına baktığımızda da bu durum karşımıza çıkıyor. Çünkü ülkemizde kış lastiği kullanımı her geçen yıl artsa da hala daha AB ortalamasının oldukça altında. Uzmanlar ise bunun ana sebebi olarak fiyatları gösteriyorlar.

Kış Lastiği Fiyatları Bir Yılda %100 Zamlandı

Doğru Bilinen Yanlışlar

Dünyaca ünlü lastik firması Goodyear, kış lastikleri ile ilgili doğru bilinen yanlışları bir araya getirdi ve bunların doğrularını paylaştı. Buna göre;

  • Kış lastiği kullanımı sadece karlı ve buzlu zeminde yaşayanlar için önemli değildir. Her türlü kış koşuluna karşı kış lastiği kullanımı güvenliği arttırır.
  • Yeterli diş derinliğine sahip olsalar bile yaz lastikleri kış koşulları için uygun değildir. Kış lastikleri, her türlü kış koşulunda yaz lastiklerinden daha iyi performans vermektedir.
  • Kış lastiğinin performansı diş derinliğine bağlıdır. Diş derinlikleri ne kadar fazla ise lastik performansı da o kadar artar.
  • Kış lastiklerinin nasıl ve hangi sıraya göre takıldığı önemlidir. Kış lastiklerinin takılması aşamasında belirli kurallara uyulmalıdır.
  • Kış lastikleri konforsuz bir sürüşe neden olmaz. Bu lastikler her türlü yüzeyde konforlu bir yolculuk sağlarlar.
  • Kış lastikleri aracın yakıt tüketimini arttırmaz. Araçların yakıt tüketimi lastiklerin yuvarlanma direnci ile ilişkilidir. Yeni nesil kış lastiklerinde ise lastiklerin yuvarlanma dirençlerinin yaz lastiklerinden fazla olma zorunlulukları yoktur.
  • Özellikle SUV ve 4×4 araçlarda kış lastiğine ihtiyaç duyulur.
  • Yeni nesil kış lastikleri, yaz lastikleri kadar çekici bir görünüme sahiptirler.
  • Tüm kış lastikleri aynı değildir. Her kış lastiği kendi bünyesinde farklı teknik özellikler barındırmaktadır.

Zorunlu Kış Lastiği Uygulaması 1 Aralık’ta Başladı⇒

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here