ÖTV’siz araç alımı için yeni yılda düzenleme geliyor. Gazeteci Emre Özpeynirci, Twitter’dan bu durum ile ilgili bazı bilgiler paylaştı. Buna göre ÖTV muafiyetli araç alımında şartlar değişecek ve daha da zorlaşacak. Bugüne kadar ÖTV muafiyetli araç alımından 1, 2 ve 3. dereceden akrabalar yararlanabiliyordu. Fakat bundan sonra bu haktan sadece 1. derece akrabalar yararlanabilecek. Konu ile ilgili diğer bilgileri ise siz değerli okuyucularımız için derledik.

ÖTV’siz Araç Alımı Şartları Oldukça Zorlaşacak

Twitter isim sosyal medya platformunda gazeteci Emre Özpeynirci, konu ile ilgili bazı bilgiler paylaştı. Bu bilgiler kapsamında ÖTV’siz araç alımı şartlarının oldukça zorlaşacağı belirtildi. Yeni düzenleme 1 Ocak 2023 tarihi itibari ile uygulanacak. Buna göre, ilk olarak ÖTV muafiyetli araç alımı hakkından artık sadece 1. derece akrabalar yararlanabilecek.

ÖTV'siz Araç Alımı

Beklenti 1 Milyon 4 Bin TL!

ÖTV muafiyetinin engelli vatandaşlarımızın araba satın almasını kolaylaştıran bir uygulama olduğunu biliyoruz. Ancak artan araba fiyatları ile ÖTV muafiyetini suiistimal eden kişilerin sayısı da arttı. Bu durumun önüne geçilmesi amacı ile geçtiğimiz aylarda ÖTV muafiyetli araçlar için 450 bin TL’lik sınırlama getirilmişti. Bir diğer yandan 450 bin TL bandında otomatik vitesli araba olmayınca vatandaşlar engelli araç üst limitinin 1 milyon 4 bin TL’ye yükselmesini bekliyor. Ancak ÖTV engelli üst limiti henüz belli olmadı.

 

Emre Özpeynirci’nin açıkladığı bilgilere göre ise 450.500 TL olan ÖTV muafiyetli araç limitinin ne kadar arttırılacağı hala belirsiz durumda. Fakat bu konuda özellikle şartların zorlaşmasından dolayı %123‘lük bir artış öngörülüyor.

ÖTV'siz Araç Alımı

Sadece Rapor Sahibi Kullanabilecek

1 Ocak 2023 tarihinde uygulanmaya başlayacak olan kararın detayları yeni şekillendi. Eskiden tertibatlı araç alırken rapor sahibinin ailesi de bu uygulamadan yararlanabiliyordu. Ancak yeni yürürlüğe giren yönetmelik ile artık bu durum sona erdi. Artık tertibatlı aracı sadece rapor sahibi kullanabilecek. Yani ailesi bile kullanamayacak. Ancak, rapor sahiplerinin aileleri eğer aynı şehirde ikamet ediyorsa onlar kullanabilecek.

ÖTV'siz Araç Alımı

1.Derece Akrabaların da Sözleşme Yapması Gerekiyor!

Emre Özpeynirci, konu ile ilişkili yapılan açıklamalarla alakalı bazı değerlendirmelerde bulundu. Özpeynirci, “Taahhütnamede 1. derece akrabalar dışında biri aracı kullanacaksa iş akdine göre sözleşme yapılmalıymış. Yani bir nevi şoför çalıştırıyormuş gibi olacak.” Diye belirtti.

Son olarak yapılan yeni düzenleme ÖTV muafiyetini keyfi kullanmayı engellemeye yönelik denilebilir. Yani ÖTV muafiyeti aslında zaten olması gerektiği gibi direkt engelli vatandaşlar için olacak.

ÖTV Hakkında Son Açıklamaları İnceleyin⇒

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here