Bundan tam 16 yıl önce BMW şirketinin Hydrogen 7 isimli bir model ürettiğini ve hidrojen teknolojisi ile dünyayı tanıştırdığını biliyor muydunuz? Evet, günümüzde sürdürülebilirlik anlamında araçların geleneksel motorlardan elektrikli veya hidrojenli motorlara geçiş süreci gerçekleşiyor. Fakat bundan yıllar önce de BMW, bu alanda çalışmalar gerçekleştirmiş ve piyasaya sürmüştü. Bu çalışma ile şirket dünyanın ilk üretime hazır hidrojenli aracının üreticisi olmayı başarmıştı. Açıkçası bu model, dönemi için kesinlikle bir devrim niteliğindeydi ve dünyada sadece 100 adet üretilmişti. Ayrıca bu model sadece o dönemin ünlü iş insanlarına satıldı. Çünkü benzin veya mazottan ziyade farklı bir yakıt ile de otomobilin gidebileceği gerçeğinin dikkat çekici insanlarla öne çıkarılması planlanmıştı. İsterseniz lafı fazla uzatmayalım ve yıllar önce üretilen BMW Hydrogen 7 modeli ile sizleri tanıştıralım.

BMW Hydrogen 7, Markanın Amiral Gemisi İle Hayat Bulmuştu

BMW 16 yıl önce günümüz derecesinde bir atılım yapıp BMW Hydrogen 7 modelini satışa sundu. Bu model, 7 Serisinin en güçlü varyantı olan BMW 760Li ve 760i modelini baz alıyordu. Yani Hydrogen, markanın o dönemki amiral gemisi ile hayat bulmuştu. Hidrojenli modelin kaput altında ise yine V12 bir ünite mevcuttu. Aslında model yine içten yanmalı bir üniteye sahipti. Fakat yakıt olarak klasik yakıtlar yerine hidrojen kullanıyordu ve ünite hidrojeni yakıyordu. Ayrıca model, dönemin hibrit arabalarından da bir tanesiydi. Çünkü Hydrogen 7’de hem benzinle hem de hidrojenle çalışabilen bir V12 mevcut idi. Bu ünite ise modele 191 KwH ve 390 Nm güç sağlıyordu. Modelin 0-100 arası hızlanması ise 9,2 saniyede gerçekleşmekteydi. Modelin hidrojen yakıt deposu ise sadece 8 kg hacme sahipti. Bu da modelin sadece hidrojen ile 201 kilometrelik bir menzile sahip olduğu anlamına geliyor.

BMW 7 Hidrojen

Fakat hidrojen tüketiminde hala daha bazı sorunlar mevcutken o dönemde böyle bir şeyin kabul edilebilirliği biraz zor oldu. Çünkü hidrojenli araçlar her ne kadar ekonomik ve “yeşil” fizibilite noktasına sahip olsalar bile bu teknolojinin büyük bir üretim için kullanılabilirliği konusunda şüpheler mevcuttu. Çünkü BMW Hydrogen 7 modeli, benzin için 13,9 L/100 km ve hidrojen için 50 L/100 km yakıt harcamaktaydı. Bu da modelin bir kamyondan daha çok yakıt tükettiğini gösteriyordu. Bu bağlamda bu proje o dönem için geleceğe ışık tutsa bile piyasada çok fazla tutunamadı.

Satılık Tüm BMW 7 Serisi Modellerini İnceleyin⇒

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here