Jaguar Land Rover ‘dan Yeni Bir Teknoloji

Jaguar Land Rover (JLR), Jaguar F-Pace, XF ve Range Rover Velar için kabinde duyulan, istenmeyen gürültü miktarını 10 dB’ye kadar azaltabileceğini söylediği yeni bir gürültü engelleme sistemini ortaya çıkardı. İsrailli gürültü engelleme uzmanı Silentium tarafından geliştirilen Aktif Akustik sistemi, titreşimleri izlemek için her tekerlekteki sensörleri kullanır. Kabinin Meridian ses sisteminde istenmeyen gürültüyü gidermek için gereken frekansta bir ses dalgası üretir.

jaguar land rover anti-noise system

JLR, genlikte 300Hz’ye kadar düşük frekanslı seslere maruz kalmanın – örneğin, lastik sesi ve rüzgar gürültüsü – sürücü yorgunluğuna neden olabileceğini söyledi. Bunun da tepki süresini neredeyse yüzde 17 artırabileceğini ve sürücünün yol tehlikeleri ile başa çıkmasını zorlaştırabileceğini belirtiyor.

Tekerleklere Monte Edilmiş Mikrofonlar Sesi Kaydediyor

Bu düşük frekanslı seslerin bazılarını ortadan kaldırmak için, JLR’nin yeni aktif gürültü engelleme sistemi, her tekerleğe monte edilmiş mikrofonları kullanıyor. Bu mikrofonlar, yolcular tarafından gerçek zamanlı olarak duyulan müdahaleci arka plan gürültüsünü kaydediyor.

Yazılım, tam zıt ayardaki ses dalgasını hesaplar ve gürültüyü iptal etmek için bunu arabanın hoparlörlerinden çalar. Sistem uyarlanabilir olduğundan, yol yüzeyi, rüzgar hızı veya hava koşulları değiştikçe gürültü de otomatik olarak düzeltilir.

f-pace anti-noise

Jaguar Land Rover, bu teknolojinin Jaguar F-Pace ve Range Rover Velar P400e plug-in hibridleri ve tamamen elektrikli Jaguar I-Pace gibi elektrikli araçlarında özellikle yararlı olduğunu söylüyor. Yanmalı bir motorun sesi müdahaleci sesleri maskelemeye yardımcı olduğundan, yalnızca elektrik modunda çalışırken yol ve rüzgar gürültüsü çok daha belirgindir.

 

Destination Zero Teknolojisi

Aktif Akustik sistemi, sıfır emisyon, sıfır kaza ve sıfır tıkanıklık içeren bir geleceğe ulaşmayı hedefleyen Jaguar Land Rover’ın Hedef Sıfır stratejisine uygun olarak piyasaya sürülüyor.

Jaguar Land Rover’ın baş sağlık görevlisi Dr. Steve Iley şunları söyledi: “Aktif yol gürültüsünü önleme teknolojisi, yalnızca yol güvenliğini iyileştirme potansiyeline sahip değil, aynı zamanda müşterilerimiz için refah ve yaşam kalitesini de artırıyor.

jaguar land rover ses önleyici

“Yeni bir normalin ortaya çıktığı koronavirüs sonrası bir dünyada, özel taşımacılığa ilişkin müşteri beklentilerinin değişmesini bekliyoruz. Kişisel alan, esenlik ve hijyenin önemli olduğu güvenli ve temiz mobiliteye ekstra odaklanılacaktır. ”

Son zamanlarda Jaguar Land Rover, iç teknolojisini geliştirmek için büyük çaba sarf ediyor. Bu yeni gürültü engelleme sisteminden önce, üreticinin Cambridge Üniversitesi ile ortak geliştirdiği; geliştirilmiş bir kabin filtreleme sistemi, bir 3D baş üstü ekranı ve tamamen yeni bir temassız dokunmatik ekranlı bilgi-eğlence sistemi yer alıyordu.

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here