Rollover Protection System (ROPS) yani Devrilmeye karşı koruma sistemi, ekipman operatörlerini ve sürücüleri araç devrilmeleri veya devrilmelerinin neden olduğu yaralanmalardan korumayı amaçlayan bir sistem veya yapıdır.

Devrilmeye Karşı Koruma Sistemi Ne İşe Yarar?

Yuvarlanma Denge Kontrolleri, ani kaçınma manevraları sırasında veya aracın kayması durumunda devrilme riskini en aza indiren sistemlerdir.
Traktör devrilmeleri, tarım endüstrisinde mesleki ölümlerin önde gelen nedenlerinden biridir. Amerika Birleşik Devletleri’nde 1992’den 2005’e kadar, 1,412 işçi traktörün devrilmesi nedeniyle öldü ve yaklaşık 10.000 kişi yaralandı. 2003-2010 yılları arasında, traktörün devrilmesi sonucu tarım, ormancılık, balıkçılık ve avcılık endüstrilerinde 933 işçi öldürüldü. Bu, traktörle ilgili tüm ölümlerin% 63’ünden fazlasını oluşturdu. Ulusal Güvenlik Konseyi, ABD’de her yıl devrilme nedeniyle 150 ila 200 traktör operatörünün öldürüldüğünü tahmin ediyor. Bu koruyucu cihazlara sahip olmayan eski traktörlere Devrilmeye Karşı Koruma Sistemi ’nin kurulması devrilme ölüm oranlarını azaltmak için uygun bir çözüm olarak tanımlanmıştır.

 

Sistem Nasıl Çalışır?

Sistemler iki parçadan oluşur; önleyici stabilizasyon sistemi ve koruyucu sistem.
Devrilmeye Karşı Koruma Sistemi, aracın yanal eğim açısındaki değişiklikleri kaydeden bir sensör kullanır. Bu bilgi, aracın devrilme riskini hesaplamak için kullanılır. Bir risk varsa, ESC sistemi devreye girer, motor torku azaltılır ve araç stabilitesine kavuşana kadar bir veya daha fazla tekerlek frenlenir.
Yine de bir devrilme kazası meydana gelirse, koruyucu sistem müdahale eder ve duruma bağlı olarak aracın emniyet kemeri gergisini ve hava yastıklarını etkinleştirebilir.
Araba ve kamyonlardaki takla kafesleri ve devrilme çubukları gibi, Devrilmeye Karşı Önleyici Yapılar, devrilme durumunda operatörün gövdesi için bir alan sağlayan çerçeveye takılı çubuklar içerir.

devrilmeye karşı koruma sistemi

 

İnşaat, tarım ve madencilikte kullanılan ağır ekipman ve hafriyat makinelerinde yaygın olarak bulunan ROPS yapıları, ABD Mesleki Güvenlik ve Sağlık İdaresi (OSHA) dahil olmak üzere çeşitli düzenleyici kurumlar tarafından tanımlanan bir yapıdır. Yönetmelikler, yapının hem güç gerekliliğini hem de enerji soğurma gerekliliğini içerir. Bazı damperli kamyonlar, ROPS amaçları için operatör bölmesini kaplayan kutularına bir çıkıntı ekler.
ROPS genellikle madencilik endüstrisinde kullanılan 4×4’lere, kamyonetlere, hafriyat ekipmanlarına ve toprak sıkıştırıcılarına takılır. Ürün, maden sahalarında veya içinde seyahat eden çalışanlara bir filo aracının devrilmesi durumunda ekstra koruma sağlanması ihtiyacı ile geliştirildi.

Devrilmeye Karşı Koruma Sistemleri Nasıl Onaylanır?

ABD’de ROPS tasarımlarının, normalde yıkıcı bir test gerekli kılacak olan profesyonel bir mühendis tarafından onaylanması gerekir. Yapı, azaltılmış bir sıcaklıkta (metalin daha kırılgan olduğu) test edilecek veya tatmin edici düşük sıcaklık performansına sahip malzemelerden üretilmelidir. Uluslararası Standardizasyon Örgütü, ROPS yapılarının hafriyat makineleri, ormancılık ekipmanları ve traktörler üzerinde yıkıcı bir şekilde test edilmesine yönelik yönergelere sahiptir. Fiziksel teste alternatif olan bu tasarımlarda Devrilmeye Karşı Koruma Yapıları’nın teorik performans analizine izin verilmez.

devrilmeye karşı koruma

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here