Elektrikli Scooter ve Bisiklet Kullanımına Yaş ve Hız Sınırı

1
8455
elektrikli-scooter-ve-bisiklet-için-yaş-hız-sınırı
elektrikli-scooter-ve-bisiklet-için-yaş-hız-sınırı

Elektrikli scooter ve elektrikli bisiklet için trafikte diğer sürücülerin öncelik vermeleri yasayla zorunlu hale getiriliyor. Elektrikli scooter kullanımı için en az 15 yaş sınırı ile 18 km/s azami hız sınırı atfeden düzenleme şu anda meclise sunulmuş durumda. Ek olarak, sunulan düzenleme ile bisiklet yolu da, kara yolları mevzuatına alınmış olacak.

Elektrikli Scooter ve Bisiklet İçin Geniş Çaplı Düzenleme

elektrikli-scooter-bisikiklet
elektrikli-scooter-bisikiklet

Elektrikli scooter ve bisikletleri ilgilendiren yasal düzenleme, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunuldu. Söz konusu düzenlemenin meclisten geçtikten sonra yasalaşması durumunda elektrikli scooter kullanacak vatandaşlara hem yaş hem de hız sınırı gelmiş olacak.

Bu konuda açıklamalarda bulunan Ulaştırma Bakanı Mehmet Muş; ‘’ Türkiye Çevre Ajansı kurulması, bisiklet yolu, elektrikli scooter ve bisiklet şeritlerine yasal düzenleme yapılması ile elektrikli scooter kullanabilmek için asgari yaşın 15 olarak belirlenmesini de içeren kanun teklifini TBMM Başkanlığına sunduk’’ dedi.

Bu anlamda, Mehmet Muş’un bakanlıktaki selefi Adil Karaosmanoğlu tarafından hazırlanan yasaya dair ipuçları vermişti.

Elektrikli Scooter ve Bisiklet Düzenlemesi İle Neler Değişecek?

elektrikli-scooter-sınır
elektrikli-scooter-sınır
  • Elektrikli scooterlar, şehirler arası yollar ve azami hız sınırı 50 km/s üzerinde olan kara yollarında kullanılamayacak.
  • Elektrikli scooterların azami hızı 18 km/s olacak.
  • Elektrikli scooter ve bisikletlerde kişisel eşya haricinde eşya/yük taşınamayacak.
  • Elektrikli scooter kullananlarda 18 yaş sınırı aranacak. 16-18 yaş aralığındakilere ise M ve A1 ehliyetine sahip olmak koşulu ile izin verilecek.
  • Birden fazla kişi aynı elektrikli scooterı kullanamayacak.
  • Elektrikli scooterların toplu taşıma araçları ile entegre olacak şekilde kullanımı sağlanacak.
  • Elektrikli scooter ve bisikletlerin yayaları ve dezavantajlı grupları (engelli/yaşlı) tehlikeye sokmasına izin verilmeyecek.
  • Elektrikli scooter ve bisikletler için hazırlanan yasal düzenleme 39 maddeyi barındırıyor. Ayrıca düzenlemenin meclisten geçmesi halinde Bisiklet Yolu’nun tanımı da mevzuatta kendine yer bulacak.

Konuyla İlgili Bakan’ın Açıklamaları

mehmet-muş-elektrikli-scooter
mehmet-muş-elektrikli-scooter

“Elektrikli scooter ve bisiklet şeridi tanımları kanun kapsamına bu düzenlemeyle beraber alınmış olacak. Karayolları Genel Müdürlüğü’ne bisiklet ve elektrikli scooterların gidebileceği alanların inşası için gereken yetki ve görev verilmekte ve kara yollarında bulunan bisiklet yollarında ve şeritlerinde elektrikli bisiklet ve elektrikli scooterların kullanabilme yaşı kanunla 15 olarak belirlenmiş olacak. Sürücülerin sağ ve sola dönüşlerinde elektrikli bisiklet ve elektrikli scooterlara öncelik vermelerini zorunlu hale getiriyoruz.”

Sunulan bu teklifte çok sevindirici maddeler bulunsa da trafikte halen motosikletleri kabullenemeyen şoförlerin, elektrikli scooter ve bisikletler için nasıl bir tasarrufta bulunacağı ise merak konusu.

Elektrikli Araç İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here