İlk araç içi güvenlik sistemini tanıtacak olan Volvo, bu güvenlik sistemini elektrikli aracı EX90 da kullanacak.

Volvo’nun İlk Araç İçi Güvenlik Sistemi

Volvo’nun yeni elektrikli SUV modeli EX90 Amerika da üretimi gerçekleşecek. Volvo CEO’su Jim Rowan bu model de bazı yeni güvenlik sistemleri tanıtacağını ifade etti. Bu Volvo’nun dünyada ilk kez iç radar sistemi kullanacak firması olacağı anlamına geliyor.

Bu yeni araç içi güvenlik sistemi sayesinde sistem sizin bakışlarınızı ve konsantrasyonunuzu takip edecek. Ayrıca bunun yanı sıra bu yeni güvenlik sisteminde 800 metre öteden uzaktaki yayaları algılayabilen LIDAR sensörü yer alacak.

Volvo Neden Böyle Bir Sisteme İhtiyaç Duydu?

Firma yeni EX90 aracında bu sisteminde kullanma sebebini şu şekilde açıkladı:

“Biz bu güvenlik sistemi korkunç bir trajedi yaşanmaması için yeniden tasarladık.”

Firmanın bu güvenlik sisteminin kullanmasının bir sebebi var. Amerika’da 1998 yılından beri 900’den fazla çocuk ebeveynleri tarafından sıcak havalarda arabada bırakılması sonucu öldü. Firma yeni daha gelişmiş güvenlik teknolojisinin bu sorunu çözeceğini düşünüyor.

Volvo EX90 Konsept Tasarım

Bu sistem çok hassas bir ayara sahip olacak. Sistem en küçük önemsiz hareketler hariç tüm hareketleri algılayabilecek. Firma sistemin milimetrenin altında ki bir harekete algılayabileceğini ifade ediyor. Volvo bunu şöyle ifade ediyor:

“Uyuyan bir çocuğun zor fark edilen nefes alma hareketlerini bile algılama kapasitesine sahip olacak.”

Yeni güvenlik sistemi EX90 modelinde standart olarak gelecek. Bu sayede kullanıcılar bu güvenlik özelliği için ek bir ücret ödemek zorunda kalmayacaklar. Volvo’nun yeni sistemi çok karmaşık olduğu için her ülke iç radar sistemini onaylamadı.

Firma bürokratik engelleri aştıktan sonra iç radar sistemini diğer araçlarında da kullanmaya başlayacak.

Volvo da kıdemli teknik uzman Lotta Jakobsson şunları söylüyor:

“Kimse dikkati dağılmayı ve yorulmayı seçmez. Ancak bunun olabileceğini biliyoruz. Hepimiz insanız ve dikkatimizin dağılması hayatın bir gerçeği. En son teknolojinin yardımıyla, iyi hissetmediğiniz zaman bu sistem size destek olacak. Aile üyelerini veya evcil hayvanlarınızı kazara geride bırakmanızdan kaçınmanıza yardımcı olacağız.”

Sistem Nasıl Çalışacak?

Sistem baş üstü konsolda yer alan sensörler sayesinde çalışacak. Bu sensörler ayrıca tavanda ve aracın bagajında da yer alacak. Firma sensörlerin yerleşim düzeninin aracın her yüzeyini görmesi için yeterli olduğunu ifade ediyor.

Firma aracın sadece sizin ihtiyacınız olduğunda bilgilendirme yapacağını söylüyor. Aracınızı kilitlemeyi unutursanız sistem sizi uyaracak.

Aracınızı kilitlemeden önce radar sistemi devreye giriyor. Kilitlemeden önce iç radar aracın boş olup olmadığını kontrol edecek. Eğer içeride birini bulursa araba kilitlenmeyecek ve size uyarı verecek.

Volvo’nun yeni EX90 modeli 9 Kasım 2022 tarihinde piyasa da olacak. Ancak o zaman iç radar sistemi hakkında daha fazla bilgi sahibi olacağız.

Sıfır KM Volvo Modellerine Göz Atın

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here