Otomobil sektörü kendini sürekli olarak geliştiren bir sektör. Özellikle yaya ve yolcu güvenliği otomobil üreticileri için ön plana çıkmakta. Öyle ki, bazı firmalar bütün güvenlik ekipmanlarını aynı otomobilin tüm paketlerinde standart olarak sunmaktalar. Şerit takip sistemi, otomatik frenleme, kaza anında kaputun yukarı kalkması ve hava yastıkları gibi güvenlik donanımları zaman içinde bu sektöre dahil oldular. Peki ilk temel güvenlik donanımlarından bir tanesi olan emniyet kemeri hakkında ne biliyoruz? Gelin birlikte emniyet kemerinin zaman içinde uğradığı değişime, yolcuları ne gibi tehlikelerden koruduğuna ve ufak tarihçesine bakalım.

Havacılık Tipi Emniyet Kemeri
Havacılık sektöründe kullanılan emniyet kemerleri iki noktalıdır.

Neden İcat Edildi ?

Emniyet kemeri adı verilmese dahi, benzer amacı hedefleyen ilk sistem Edward Haghorn tarafından 1885 yılında icat edilmiştir. Kanca ve kemerler ile sürücüyü şöför koltuğuna sabitleyen bu ilkel sistem, Gostave Leebou tarafından bir seviye ileri götürülmüş olup iki noktalı emniyet kemeri olarak şekillenmiştir. 1953 yılına kadar bir çok doktor tarafından tercih edilen emniyet kemeri kavramı, Colorado Eyaleti Tıp Birliği’nin araçlara emniyet kemerinin yerleştirilmesi ile ilgili bir bildiri yayınlaması sonucu hayata geçmiştir.

Emniyet Kemeri Tokası
Nils Bohlin icat ettiği üç noktalı emniyet kemeri ile pratik ve güvenli bir tasarım ortaya koymuştur.

Hani Emniyet Kemeri Volvo Tarafından İcat Edilmişti ?

Sanılanın aksine Volvo, emniyet kemerini icat eden firma değildir. Bir Volvo mühendisi olan Nils Bohlin, günümüzde kullanılmakta olan 3 noktalı emniyet kemerini icat etmiştir. Volvo’dan önceki kariyerinde İsveç’in Saab firmasında fırlatma koltukları üretiminden sorumlu bir makine mühendisi olan Nils Bohlin, 2 noktalı emniyet kemerlerinin otomobillerde yol açtığı iç organ hasarının önüne geçmek için, emniyet kemerindeki gerilmeyi bütün vücuda yayabildiği kadar yaymayı hedefledi. Yan tarafa konumlandırılmış kemer tokası hem kemerin pratikliğini arttırıyor hem de emniyet kemerini tek elle takılabilir hale getiriyordu. Bununla beraber düşey yöndeki çapraz yapıya sahip üçüncü kemer kısmı yolcunun kaza anında savrulmasını engelliyor ve iç organ hasarının önüne geçiyordu.

Toka
Yan tarafa yerleştirilen emniyet kemeri tokası, kullanışlılığı arttırmaktadır.

3 Noktalı Kemer Yapısı

1960lardan beri otomobil teknolojileri ve tasarımları oldukça değişti. Ağırlığı hafifletmek için alüminyum yerine plastik emme manifoldları kullanıldı. Demir-çelik yerine alüminyum motor blokları imal edilmeye başlandı. Şerit takip, cruise control gibi elektronik donanımlar otomobillere eklendi. Aerodinamiksel geliştirmeler yapıldı. Ancak yıllar boyunca 3 noktalı emniyet kemeri bütün otomobillerde standart ve aynı tasarım olarak yerini aldı. 82 yılında vefat etmiş olsa bile, dünya üzerinde sayısız insanın hayatını kurtaran ve kurtaracak olan Nils Bohlin’e teşekkürü borç biliyor ve rahmet diliyoruz.

2. El Volvo İlanları İçin Tıklayınız

 

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here