Teknolojinin gelişmesi ile elektrikli otomobiller son derece popüler hale geldi. Elektrikli otomobil kullanımının yaygınlaşması ile de farklı seçenekler kendini göstermeye başladı. Bunlardan biri de hiç şüphesiz sıfır emisyon sağlayan, hidrojen ile çalışan otomobiller. Oldukça merak edilen, Hidrojen nasıl bir yakıt? Hidrojenli araba nedir? Nasıl Çalışır? Soruların cevaplarını gelin birlikte inceleyelim.

hidrojenli-araba-nasil-calisir

Hidrojenli Araba Nedir?

Hidrojenli arabalar, hidrojen gazını kullanarak elektrik üreten ve bu elektrikle ile çalışan araçlardır. Yakıt hücreli bu araçlar, elektrikli araçlarla benzer bir motor sistemi kullanır. Ancak güç kaynağı olarak pil yerine bir yakıt hücresi kullanır. Burada hidrojenin görevi, pil gibi kullanılmasıdır. Hidrojenin görevi için kısaca, elektrik üretmek için kullanılan enerji deposu da diyebiliriz.

Hidrojen ile çalışan arabalarda içten yanmalı motor seçeneği bulunmaz. Hidrojenli araçlarda benzin ve dizel gibi herhangi bir yakıt çeşidi kullanılmıyor. Tamamen elektrikli olan otomobillerin bütün gücünü, elektrik motorları üretiyor. Sıfır emisyonlu bir sürüş deneyimi sunan hidrojen ile çalışan arabalarda, atmosfere zararlı sera gazları veya kirletici partikül salınımı olmaz. Tamamen çevre dostu ve sessiz bir kullanım sunar. Ayrıca, hidrojenli arabalar, tam depo ile uzun menzil sunarlar. Bu, pil tabanlı elektrikli araçlarda bazen yaşanan şarj süresi ve menzil sınırlamalarını aşmak için önemli bir avantajdır.

Hidrojenli Arabalar Nasıl Çalışır?

Yakıt hücresinden üretilen elektrik, aracın tekerleklerini döndüren elektrikli motora aktarılır. Bu elektrik motoru, hidrojenli aracın hareket etmesini sağlar.

araba-hidrojen-dolumu

Bu tür arabalar, elektrik enerjisiyle çalışan diğer elektrikli araçlar gibi tekerlekleri döndürmek için elektrikli motorları kullanır. Ancak, hidrojen ile çalışan arabalar, bu elektriği piller yerine yakıt hücresine gönderir.

Yakıt hücresi, hidrojen gazını ve havadaki oksijen moleküllerini kullanarak elektrik üretir. İçerisinde platinden oluşan bir bölüm bulunur. Hidrojen dolumu yapıldığında, bu bölüme gönderilir. Burada hidrojen moleküllerinin elektronları birbirinden ayrılır. Böylelikle H2 formunda bir molekül iken, iki tane hidrojen atomuna ayrılmış oluyor. Daha sonra boşa çıkan elektronlar, elektrik üretimi için kullanılır hale geliyor. Bu şekilde elektrik motoruna gönderilerek, enerjiye çevriliyor. Bu tepkime sonucu ortaya çıkan elektrik enerjisi ise aracın elektrikli motorunu çalıştırmak için kullanılıyor.

Yakıt hücresinin orta bölümünde ise bir filtre bulunur. Bu filtre, pozitif enerji yüklenmiş elementlerin geçişini sağlamaya yarıyor. Hücrenin karşı tarafına ulaşan pozitif elementler, oksijen ve hidrojen ile birleşerek su formuna dönüşüyor. Üretilen bu su ise daha sonra egzoz yardımı ile dışarıya atılıyor.

Aynı zamanda, hidrojenli arabalarda küçük bir batarya bulunur. Peki, hidrojen batarya ne işe yarar? Sürüş esnasında ayak gazdan çekildiğinde, elektrik motorları fren görevi görerek yoldan gelen enerjiyi elektriğe çevirir. Bu batarya sayesinde ise bu oluşan elektrik enerjisi depolanmış olur. Burada depo görevi gören batarya, hidrojenin güvenli bir şekilde taşınmasını ve saklanmasını sağlar.

Hidrojenli Arabalar Elektrikli Otomobillere Göre Avantajı Var Mı?

Sürücüler adına hidrojenli arabaların avantajı için, pilleri şarj etmek gibi zaman alan bir sorununun olmaması diyebiliriz. Elektrikli otomobillerde, ev elektriği kullanıldığında ya da hızlı şarj istasyonlarında araçlar şarj edildiğinde dahi bu süre ortalama 4-5 saati bulabiliyor. Fakat hidrojenli arabalar genellikle 5 dakika içerisinde akaryakıt istasyonlarında hızlıca doldurulabiliyor. Hidrojenli arabaların, elektrikli arabalara göre daha uzun menzil yaptığını da söyleyebiliriz. Bu avantajlar, hem kullanıcıların yolculuklarına daha hızlı bir şekilde devam etmelerini sağlıyor hem de daha uzun menzil avantajı sunuyor.

Hydrogen-car

Arabalara Hidrojen Dolumu Nasıl Yapılıyor?

Hidrojen ile çalışan arabalarda yakıt doldurmak düşünülenin aksine, son derece pratik. Arabalarda hidrojen dolumu, istasyonlarda yapılıyor. Normal şekilde yakıt doldurur gibi, hidrojen sağlanıyor. Ülkemizde henüz bu döneme geçilmese de gelecekte bizi bekliyor diyebiliriz.

Hidrojen İle Çalışan Arabalar

Elektrikli ya da hibrit teknolojisi ile çalışan otomobilleri artık hemen hemen hepimiz yakından tanıyoruz. Peki, hidrojen ile çalışan otomobiller hangileri?

Toyota Mirai

Toyota Mirai

2014 yılında Japonya’da satışa sunulan Toyota Mirai, yaklaşık olarak 650 km’lik bir menzile sahip. Otomobil yalnızca 10 dakikada maksimum şarj seviyesine ulaşabiliyor. İşte tam da bu yüzden geleceğin otomobillerinden biri olma konumunda yer alıyor. Toyota Mirai’de bulunan teknolojik özellikler ve konfor, modelin uzun süre önemli bir otomobil olarak kalacağını vurguluyor.

Hyundai Nexo

Hyundai Nexo

Hyundai Nexo’nun temel amacı, sıfır emisyonlu bir taşıt olarak çevre dostu bir alternatif sunmaktır. Nexo’nun performansı ve menzili oldukça iyi seviyededir. Genellikle SUV sınıfına dahil edilen Nexo, iyi bir ivmelenme sunar ve uzun bir menzile sahiptir. Menzili hidrojen depolama kapasitesine bağlı olarak değişebilir, ancak yaklaşık 600 km’ye kadar bir menzil sağlayabilir. Toyota Mirai gibi geleceğin otomobilleri arasında yer alacağı tahmin edilen Nexo, günümüz otomobillerinin sürüş ve yol tutuş konusundaki tüm asistan uygulamalarına sahip.

Honda Clarity

honda-hidrojenli

Japon otomobil devlerinden biri olan Honda’da hidrojenli araçlar konusunda kayıtsız kalmadı. Marka, geliştirdiği hidrojen yakıtlı aracı Clarity’i öncelikle Amerika’da ve birçok ülkede satışa sundu. Otomobilin sürüş menzili kullanma şartlarına göre değişiyor. Ancak ortalama olarak 143 km. Model, tam olarak Honda klasiği şeklinde tasarlanmış.

Mercedes – Benz GLC F-Cell

mercedes-benz-glc-f-cell

Dünyanın otomotiv devlerinden biri olan Mercedes’in hidrojen yakıtlı aracı ile tanışın: GLC F-Cell. Model oldukça estetik bir görünüme sahip. Aynı zamanda GLC F-Cell, teknik özellikleri ve asistan uygulamaları ile dikkat çekiyor.  Üstelik 437 km’lik sürüş menzili de rakipleri arasında fark yaratıyor.

Hidrojen Teknolojili Diğer Araçlar

Günümüz gelişen ve değişen teknolojiler ile birlikte birçok otomobil firması hidrojenli otomobil üretmeye başlıyor. Biz sizler için modellerinin adını açıklayan markaları listeledik. Ancak saydıklarımızın dışında birçok marka henüz hidrojenli otomobillerinin isimlerini açıklamadı. Modellerine isim arayan markalar da şu şekilde:

  • Lexus,
  • Audi,
  • BMW,
  • Ford

İkinci El Elektrikli Araba İlanları

1 YORUM

  1. bu ndrodjenli araçlar hakkında bilgi vermiştim yardıma ihtiyacınız olursa her konuda hatta androit araçlarda yapmalıyız yardımcı olmak isterim saygılarımla selamlıyorum Bozkurt murattan sevgiler

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here