Lambda sensörü olarak da adlandırılan oksijen sensörü zaman içinde arızalanabilir. Oksijen sensörü arızaları daha çok parçanın aşınmasından ya da kirlenmesinden kaynaklıdır. Fakat farklı arıza türlerini de araçta görebilmek mümkündür. Bu noktada arıza belirtilerini bilip takip etmek oldukça fayda sağlar. Böylelikle aracınızı daha hızlı yetkili servise götürüp gerekli tamir işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Aracın aldığı hasar ve maliyet bu sayede minimuma iner.

Lambda Arızası

Öncelikle lambdanın ne olduğunu kısaca anlatmak gerekir. Oksijen seviye sensörü, aracın yakıt ve hava karışımını ölçümleyip uygun miktarda karışımın yakılmasına yardımcı olur. Ayrıca ECU ile birlikte çalışıp egzoz gazını düzenler. Genel yapısı itibariyle sensör oldukça sağlamdır. Fakat birtakım sorunlardan kaynaklı olarak bazen lambda arızaları yaşanabilir. Buradaki birincil etkenler ise aracın kullanım şekli, modeli ve markasıdır. Bu faktörlere bağlı olarak oksijen sensörünün ömrü değişir. Lambdanın ömrü ise aşağı yukarı 200 bin kilometre olarak karşımıza çıkar.

Oksijen Sensörünün Arıza Belirtileri

Hava sıcaklığı, hava basıncı, motor sıcaklığı ve motor gibi etkenler yakıt karışımının yanmasına etki eder. Örneğin motor, yakıt oranı yüksek oksijenle ve yağsız karışımla yakıldığında çevreye daha çok zarar verir. Bu noktada oksijen sensörünün arızasını anlayabilmek için birkaç belirti bulunur.

  • Kötü yakıt ekonomisi: Lambda sensörü sayesinde motor performansı artarken emisyon değerleri azaltılır. Fakat oksijen sensörü arızası meydana gelirse yakıt tüketimi artar.
  • Egzoz duman renginin değişmesi: Verimsiz yanmanın sinyali olarak egzoz duman renginde siyahlaşma yaşanabilir. Bu durum aracın muayene esnasındaki verilerine de yansır. Oksijen sensöründe sorun varsa emisyon testlerinde araç başarısız olur. Bu yüzden de egzoz muayenesinden geçemez.

oksijen sensörü

  • Motor ikaz lambasının yanması: ECU, gösterge panelinde arıza lambasını aktif hale getirecektir. Fakat bu ışık pek çok nedenden dolayı yanabilir. Bu yüzden alanında uzman yetkiliden sorunu tespit etmesi için yardım almalısınız.
  • Motor performansının zayıflaması: İyi durumda olmayan oksijen sensörü, motor performansına etki eder. Bu durum motorun verimli çalışmasına engeller olur. Ayrıca sürüş esnasında birtakım sorunlar ortaya çıkar. Örneğin araç çekiş gücü kaybı yaşayabilir.
  • Rölanti sorunlarının yaşanması: Motor rölantideyken daha sorunlu çalışır yahut araç stop edebilir.

Oksijen Sensörü Arızası

Devamlı olarak ısıya maruz kalan sensör, zaman içerisinde aşınıp yıpranabilir. Oksijen sensörünün arızalanmasının birkaç nedeni olabilir. Kaliteli olmayan yakıt alımı, devamlı olarak yüksek hızda araba kullanımı ve fabrika çıkışı hataları arızalara örnektir. Oksijen sensörünün arıza yapmasına neden olan bir diğer faktör ise sensörün kirlenmesidir. Kirlenmenin en temel sebebi sensörün devamlı olarak hava ve yakıt karışımını ölçümlemesidir. Böyle durumlarda oksijen sensörü temizliği yapılması yeterli olacaktır.

Oksijen Sensörü Tamiri

Oksijen sensörü tamiri için servise gitmek gerekir. Özellikle motora etki eden parçaların değişimi, alanında yetkili kişilerce yapılmalıdır. Bu sayede daha kontrollü ve güvenli bir ortam oluşur. Ayrıca oksijen sensörü tamiri için gerekli cihazlara bu sayede ulaşılmış olunur. Çünkü tamir aşamalarında bazen lambda sensörü değişimi bazen de yazılım güncellemesi gerekir.

Bu içeriğimiz dikkatinizi çektiyse “Lambda Sensörü Nedir ve Nasıl Temizlenir?” başlığımıza göz atmayı unutmayın!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here