Araçların daha verimli çalışabilmesi için motora doğru oranda hava ve yakıt karışımı iletilmelidir. Bu karışımın en iyi verimi sağlayabilmesi için pek çok sistem bileşeni birlikte çalışır. Oksijen sensörü ise bu bileşenlerden biri olarak karşımıza çıkar. Peki oksijen sensörü nedir, görevleri nelerdir? Hadi göz atalım.

Oksijen Sensörü Ne İşe Yarar?

Günümüz araçlarında motoru ve yürüyen aksamları kontrol eden birçok sensör bulunur. Bu sensörler, kontrolü sağlamanın yanında bilgileri toplayıp işler. Böylelikle arabanın mevcut durumuna dair bilgiler depolanabilir. Verilerin bazısı sürücülere direkt olarak iletilirken bazısı araç servisteyken ortaya çıkar. Bu önemli sensörlerden biri de oksijen sensörüdür. Ayrıca sensör, lambda olarak da adlandırılır. Oksijen sensörleri, araçta genellikle iki tanedir. Biri aracın egzoz manifoldu ve katalizörü arasında bulunur. İkincisi ise katalizör çıkışında yer alır. Peki, lambda sensörü nedir?

İçten yanmalı araçların performanslı çalışabilmesi için yakıt ve hava karışımının doğru oranda alınması gerekir. Her zaman doğru miktarlarda hava ve yakıt karışımı yanma odasına girmelidir. Ardından orada bulunan karışımın tamamı yanmalıdır. Bu sürecin doğru işleyebilmesi için 1 gram yakıtın 14,7 gram havayla karıştırılması gerekir. Ancak oranın her zaman doğru şekilde karışması pek mümkün olmaz. Bu sebeple bazen yanmamış yakıt görülebilir. Oksijen sensörü ise bu noktada devreye girer. Yanmamış oksijen seviyesini ölçüp belirleyerek daha sonrasında gelecek hava ve yakıt oranını ayarlar.

oksijen sensörü

Oksijen sensörü, karışımı her daim 1 değerinde tutmaya uğraşır. Ardından bu bilgileri ECU sistemine iletir ve karışımının oksijen yönünden zengin ya da fakir olduğunu belirler. Hava daha çok olup yakıt azsa bu karışım bileşen yönünden fakirdir. Fakat havadan daha çok yakıt varsa zengin karışımdır. Son olarak ECU sisteminden yakıt karışımının değişikliğine dair bilgi alınıp süreç tamamlanır. Yapılan bu bilgilendirme işlemine geri besleme kontrol döngüsü adı verilir.

Oksijen Sensörü Temizleme

Oksijen sensörü temizliğinin doğru yapılabilmesi için yetkili servisten yardım alınmalıdır. Çünkü parçanın temizlenmesi araçların marka ve modellerine göre farklılık gösterir ve bu sayede güvenliğiniz de sağlanmış olur. Peki, oksijen sensörü temizliği nasıl yapılır? İşte, cevabı:

  • Oksijen sensörünün temizlenebilmesi için aracın marka ve modeline uygun aletler temin edilmelidir. Ardından parça bulunduğu yerden ayrılmalıdır. Bu esnada sensör kablosu da bağlı bulunduğu soket girişinden çıkarılmalıdır.
  • Daha sonrasında parçada bulunmaması gereken maddeler, uygun temizleme sıvısıyla temizlenmelidir.
  • Temizlik tamamlandıktan sonra parçanın tamamen kuruması için beklenmelidir.
  • Kuruduktan sonra ise yerine monte edilmelidir.

Motor Kontrol Ünitesi (ECU) Nedir?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here