Toyota Hidrojen Corolla Cross H2 konseptini resmen tanıttı. Firma böylece dünyanın ilk hidrojenle çalışan Corolla Cross’u tanıtmış oldu.

Toyota Corolla Cross H2 Konsept Tasarım Hakkında

Dışardan bakıldığında firmanın H2 konsepti normal bir Toyota aracına benziyor. Ancak motor tamamen farklı.

Corolla Cross H2 de ki motor yüksek basınçlı direkt hidrojen enjeksiyon teknolojisine sahip. 1.6 litrelik üç silindirli bu motor Toyota GR Corolla da yer alan motordan geliştirilmiş.

Toyota, Mirai isimli firmadan edindiği hidrojen deposu uzmanlığını H2 prototipi üzerinde uygulamayı başardı. H2, Crossover ve en fazla beş yolcu taşıma kapasitesine sahip.

Toyota şu ana kadar resmi olarak konsept tasarım hakkında teknik veri paylaşmadı. Ancak hidrojenli araçların pek çok fayda sağladığı da bir gerçek. Konsept geleneksel motor teknolojisinden üzerinden geliştirileceği için batarya ile çalışan elektrikli araçlardan daha ucuza geliştirilebilecek.

Bunun yanı sıra ayrıca elektrikli araçlara göre hidrojen yakıtlı araçların dolum süreleri de daha kısa sürmekte. Ayrıca batarya paketine sahip olmadıkları için daha hafif olacakları da diğer artı tarafı.

Her ne kadar tüm olumlu tarafları olsa da Toyota bu teknolojinin geleceğinin belirsiz olduğunu ifade ediyor. Toyota konuyla ilgili şunları söylüyor:

“Henüz bu teknolojinin gelecekte  ki araçlarda kullanılıp kullanılmayacağını doğrulamak mümkün değil.”

Ancak Toyota bu belirsizliğe rağmen, hidrojenin motor sporlarında çok faydalı olduğundan emin. Firma hidrojen yakma gücünü %24 ve tork çıkışını %33 oranında arttırdı. Ayrıca menzili de hidrojen ile yaklaşık olarak %30 oranında arttırmayı başardı.

Konsept Tasarım Hakkında Diğer Bilgiler

Toyota’nın hidrojen ile çalışan Corolla Cross’u prototip üzerinde çalıştığı 2022 Haziran ayında ortaya çıktı. Sektör kaynakları aracın zeminin altında iki adet hidrojen tankı olacağını ifade etti. Ancak Toyota bu konuda kesin bir veri paylaşmadı. Firma daha farklı bir düzende tankları yerleştirebilir.

Ancak firmanın hidrojen depolama konusunda Mirai FCEV firmasından yararlandığı kesin. Bu konuda firma büyük bir tecrübe kazandı.

Bunun yanı sıra ayrıca Toyota, Birleşik Krallık da Toyota UK ismiyle farklı bir proje üzerinde çalışıyor. Toyota yine hidrojenle çalışan Hilux bir kamyonet geliştirmek için özel bir firmayla işbirliği yaptı.

Toyota’nın Gelecek Planları

Toyota daha önce çevreye önem veren projeler konusunda öncüydü. Ancak son zamanlarda elektrikli araçlara geçiş konusunda kullanıcılar Toyota’yı eleştiriyor. Toyota’nın eskisi kadar çevreye değer vermediğini düşünüyorlar.

Ancak Toyota tüm araçlarının tek bir segmente yığmanın akıllıca olmadığına inanıyor. Bu yüzden kullanıcı ihtiyaçlarının dünya genelinde farklı olduğuna inanıyor. Firma gelecekte çoklu teknoloji yaklaşımına bağlı kalacağını ifade ediyor.

Bu yaklaşıma göre firma her bünyesinde plug-in hibritleri, hibritleri elektrikli araçları ve hidrojenle çalışan araçları tutmayı düşünüyor. Sadece elektrikli araçlar ya da hidrojenle çalışan araçlara bağlı kalmak istemiyor.

Hidrojen ile çalışan araç fikri sadece Toyota ile sınırlı değil. Toyota’nın yanı sıra pek çok araç üreticisi de bu alanda kendini göstermek istiyor. Bunlardan bir tanesi de BMW. BMW lüks bir SUV olacak hidrojenle çalışacak aracı iX5 üzerinde çalışıyor.

Sıfır KM Toyota Modellerine Göz Atın

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here