BMW iX5 hidrojen aracını X5 modeline dayanarak yapacağını açıkladı. Bunun yanı sıra hidrojen temelli iX5 gelecek modellerin öncüsü olacak.

BMW’nin Gelecek Planları

Pek çok araç üreticisi gibi BMW de küresel iklim değişikliği ile mücadele etmeye kararlı olduğunu söylüyor. Bunun için de BMW’nin hedefinde 2050 yılına kadar tüm araçlarında karbon nötr olmak gibi bir planı var.

BMW, hidrojen yakıt hücreli araçların bu hedefe ulaşmak için büyük rol oynayacağını ifade ediyor. Bu kapsamda öncü belki de firmanın düşük hacimli üretime geçen iX5 SUV. X5 SUV modelini temel alacak iX5 SUV için hidrojen aktarma organlarının ilk üretimi 2022 yılının başlarında başladı.

BMW resmi olarak Almanya da Münih Araştırma ve İnovasyon Merkezinde iX5 Hidrojeni üretmeye resmen başladı.

iX5 ilk aşamada düşük hacimli olarak üretime geçecek. Bundan dolayı BMW üretimi yalnızca 900 adet çalışandan oluşan küçük bir fabrikada üretmeye karar verdi. Her çalışan iX5’i seri üretime hazır etmek için hidrojen uzmanlarının hazır bulunduğu altı farklı proje üzerinde aynı anda çalışıyor.

BMW iX5 Hidrojen Yakıt Hücreli Araç

Düşük hacimli üretime daha yeni başlayan iX5 hidrojenle çalışan araçlar içinde liderliği elinde tutuyor. İlk olarak 2019 Frankfurt Otomobil Fuarı’nda ortaya Hydrogen Next konsepti olarak ortaya çıkmıştı.

BMW iX5 2023 yılının bahar ayından itibaren test amacıyla sokaklarda boy gösterecek. iX5 firmanın Güney Karolina Spartansburg da yer alan fabrikasında üretime başladı. BMW X5’i temel alan araç, Münih Araştırma ve İnovasyon merkezinde monte edildi.

X5 modelinden iX5 dönüşen modelin yakıt hücresi arka koltukların altında yer alıyor. İki adet hidrojen deposuna sahip olacak model için ayrıca zemin değişimi de yapıldı. Hidrojen yakıt tanklarının toplam kapasitesi ise 7 kg civarında.

Aracın arka tarafında yer alan bir elektrik motoru ve batarya hidrojen yakıt hücresini besleyecek.

iX5 Hakkında Diğer Teknik Detaylar

BMW iX5’in tüm yakıt hücreleri ve elektrik sisteminin toplamda 374 beygir gücü ürettiğini söylüyor. Bunun yanı sıra firma aracın boş ağırlığının 2552 kg olduğunu ifade ediyor.

Bunun yanı sıra firma ayrıca iX5’in 0’dan 100 km’ye yedi saniyenin altında çıkacağını da ekledi. Firma bu aracın azami hızının 118 km olacağını da ifade etti. Aracın tahmini olarak sürüş menzili ise 498 km.

iX5 ayrıca BMW’nin elektrikli araçları ve plug-in hybrid araçlarında kullandığı beşinci nesil eDrive motoru ile beraber gelecek.

Sıfır KM BMW Modellerine Göz Atın

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here