Günlük yaşamda oldukça sık kullanılan araçlara devamlı olarak bakım gerekir. Sürücünün kullanım tarzına veya aracın yaşına göre motorda birtakım arızalar baş gösterebilir. Bu sebeple rektifiye önemli bir hal alır. Özellikle motorun daha verimli ve performanslı çalışabilmesi için rektifiyenin yapılması gerekir. Peki, motor için kritik bir hal alan rektifiye nedir? Gelin bakalım.

Motor Rektifiye

Yenileme anlamına gelen rektifiye, düzeltme işlemidir. Araçlar içinse rektifiye, motora yapılan bakım sürecidir. Motorlarda yaşanan performans kayıplarını önlemek üzere yapılan rektifiye, araçların kullanım şekli ve kilometresine bağlı olarak değişir. Genellikle rektifiyenin uygulanma nedeni aracın hararet yaşaması, motorun yağsız kullanılması veya yağın fazla tüketilmesi, motor yataklarından ses gelmesi ve triger kayışının kopmasıdır. Bu örneklerden biri veya birkaçı araçta meydana gelirse motor rektifiye işlemi yapılır. Böylelikle motorun daha verimli çalışmasına engel olan parçalar standartlara uygun hale getirilir. Tabi, bu işlemi alanında uzman ekiplerle yapmalıdır.

Ayrıca sürücüler, “motor rektifiye ne zaman yapılır?” sorusunu zaman zaman dile getirir. Bu sorunun cevabı ise motorun durumuna ve kilometresine bağlıdır. Aracınızı iyi kullanıp düzenli olarak bakımını yaptırırsanız bu süre uzar. Aynı zamanda arabanızı periyodik bakıma götürdüğünüzde yetkili servis, motorunuz hakkında ihtiyacınız olan bilgiyi verecektir.

Hangi Parçalara Rektifiye Yapılır?

Zamanla aracın performansını düşüren ya da arızalanan parçalara rektifiye uygulanır. Böylelikle araç tam performansına ulaşabilir. Tabi, bu noktada uzman ekipler bazı parçaların değişimini önerirken bazı parçaların da tamirini önerecektir. Peki, rektifiye hangi parçalara yapılır bakalım:

Segmanlar Dişliler
Silindir kapağı Motor bloğu
Piston kafası Motor Kayışları
Kaymalı yataklar Külbütör mekanizması
Supaplar Sızdırmazlık contaları
Eksantrik mili Rulmanlar
Krank mili Manifoldlar
Biyel kolu

Rektifiye Nasıl Yapılır?

rektifiye

Rektifiye yapılırken her parçanın durumunun ortaya çıkması için pek çok işlem uygulanır. Öncelikle aracın marka ve modeline göre parçaları sökülür ve durumları analiz edilir. Ardından motor yağının boşaltılması gibi ön hazırlık işlemleri yapılır. Motorun bağlı bulunduğu parçalarla ilişkisi kesilir. Genellikle motoru yenilemeye pistonlar ve silindirlerden başlanılır. Sonrasında manifoldu, silindir kapağı gibi parçaların kontrol işlemi sırasıyla gerçekleştirilir. Parçalar temizlenir ve kurutulur. Sonrasında ise hasarlı parçalar belirlenerek gerekli tamir işlemi yapılır. Ayrıca bu esnada veya daha sonrasında honlama işlemi yapılır ve parçalar monte edilip rektifiye işlemi tamamlanır.

Honlama Nedir?

Motor rektifiye esnasında ve sonrasında düzenlenen parçaların (örneğin silindirin) daha pürüzsüz bir yüzeye sahip olması için üstünde bulunan çizikler arındırılır. Bu işleme ise honlama adı verilir.

Rektifiye Neden Yapılır?

Motor ve parçaları devamlı olarak yüksek ısılara çıkıp basınca maruz kaldığı için zaman zaman problem yaşatabilir. Ayrıca silindir içindeki yanma esnasında sızıntı olursa patlamanın ve yanmanın verimliliği düşer. Bu durumun en temel sebebi ise aşınmadır. Yani, devamlı olarak aşağı ve yukarı hareket eden pistonlar, hasar aldığında motor yağ yakabilir. Bu ve bunun gibi nedenlerden dolayı rektifiye yaptırmak gerekebilir. Son olarak ömrünü tamamlamaya yakın motorlara rektifiye yaptırmak güvenliği arttıracaktır. Aynı zamanda rektifiye motorun ömrünü uzatacaktır.

Son olarak “rektifiye nedir?” içeriğimiz dikkatinizi çektiyse “Motor Yağı Hakkındaki Her Şey” başlığımıza da göz atabilirsiniz.

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here