Fransa Lüks Otomobiller İçin 50.000 Euro Ek Vergi Getiriyor

0
2363

Fransa parlamentosunda görüşülen yeni bir bütçe yasası taslağı, süper lüks araç sahiplerini üzebilir. Porsche, Ferrari, veya Lamborghini gibi markaların aşırı benzin tüketimi ve emisyon oranlarından dolayı ek vergi uygulanması düşünülüyor.

Avrupa’da Almanya’dan sonra ikinci en büyük otomobil pazarı olan Fransa’da kullanıcılar 2022 yılından itibaren karbon salınımlarına göre 50.000 Euro tutarında ek vergi ödemesi yapmak zorunda kalacak. Bu teklifle beraber hali hazırda en yüksek vergilere sahip olan araçlardaki vergi yükü artacak.

Otomobil pazarı araştırmacısı JATO Dynamics’te bir analist olan Felipe Munoz, “Bu, süper otomobiller gibi özel araçlar için nispeten kötü bir haber ve yabancı ithal otomobiller için bir gösteri durdurucu olacaktır” dedi.

Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler, içten yanmalı motorun ölümünü hızlandırmak için bir dizi yaklaşım benimsiyor. California eyaletinde bu araçların 2035 yılına kadar yasaklanmasının planlandığını duyurdu. Çin hükümeti, elektrikli araç endüstrisini beslemek için 30 milyar dolardan fazla bütçe ayırdı. Ayrıca Avrupa’da tamamen elektrikli ve plug-in hibrit araçlara da büyük teşvikler veriliyor.

Eğer bu yasa teklifi geçerse, otomobil üreticileri AB’nin 2030 İklim Hedefleri Planı’na uygulamak için büyük bir baskı altına girecekler. Bu plana göre emisyonun 1990 yılı değerlerinin yarısına inmesi gerekecek.

Komisyon, bunu başarmak için otomobil üreticilerinin içten yanmalı motorları kademeli olarak devre dışı bırakması ve CO2 emisyonlarını kabaca yarıya indirmesi gerektiğini düşünüyor.

AB’deki diğer ülkeler de CO2 emisyonlarına göre binek araçlara özel bir vergi uygularken, ACEA endüstri derneğine göre hiçbir ülke Fransa’nın şu anki maksimum 20.000 avroluk vergisi kadar ücret talep etmiyor.

Hangi araçlar bu ek vergi ile karşı karşıya kalacak?

Fransa’nın en son planına göre, bir otomobilin emisyon bazlı vergiyi ödemesi için gereken minimum eşik önümüzdeki iki yıl içinde düşürülecek. Kilometre başına 225 gramdan fazla karbondioksit yayan arabalar gelecek yıl en fazla 40.000 avro ve 2022 yılında 50.000 avro tutarında vergilendirilecek. Vergi, bir aracın maliyetinin yarısını geçemeyecek.

Bloomberg Intelligence tarafından derlenen verilere göre Lamborghini, Ferrari ve Porsche spor otomobilleri ile Bentley, Rolls-Royce ve en üst seviye Mercedes-Benz modelleri en üst tutardaki vergiyle karşılaşabilecek araçlar arasında.

Tam vergi tutarına tabi olacak modeller arasında Lamborghini Urus ve Aventador; Ferrari Portofino ve 812 modeli; Porsche’de 718 Spyder ve 911; Rolls-Royce Ghost ve Cullinan; Bentley Flying Spur ve Mercedes’in AMG ve G-Class arabaları da var.

Yüksek vergi oranları, otomobil üreticilerinin en karlı modelleri arasında yer alan yüksek hacimli SUV’ler için de risk oluşturmaktadır. Hibrit ve elektrikli otomobiller ise üst düzey otomobil markaları için karlılık arttıracak modellere dönüşecek.

İkinci El Araçlar

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here