Rusya-Ukrayna savaşının ardından bir çok ülke Rusya’ya yaptırımlar uygulamaya devam ediyor. En çok etkilenen sektörlerden biri olan otomotiv için fabrikaların aylardır üretim yapılmadığını biliyorduk. Hatta 2 ay önce uzun süredir üretime ara veren Rus otomobil markası Lada üretime tekrar başlamıştı. Çarşamba günü Mercedes-Benz’in Rusya pazarından çekilmesinin ardından bir yeni haber de Amerikan otomobil üreticisi Ford’dan geldi. Ford, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden 8 ay sonra Rusya pazarından çekileceğini açıkladı. Bu şekilde Ford, Rusya pazarından ayrılan son otomobil markası oldu.

Ford, Rus Otomobil Üreticisi Sollers ile Yollarını Ayırdı

 fordsollers

Amerikan otomobil üreticisi Ford, yaptığı açıklama ile birlikte Rusya’da ki faaliyetlerini durduğunu ve Rusya pazarından çekildiğini açıkladı. Şirket yaptığı açıklamada Rus otomobil üreticisi Sollers ile girişimindeki yüzde 49 hissesini sattığını duyurmuş oldu. Fakat bu tam olarak pazardan geri çekilme anlamına gelmiyor. Eğer anlaşma sağlanırsa önümüzdeki 5 yıl boyunca Ford hisselerini yeniden satın alabilme hakkına sahip. Yani sözleşme maddelerinde 5 yıllık süre içerisinde hisselerini geri alma seçeneğinin saklı olduğu yazıyor.

Ford’un CEO’su Jim Farley, Mart ayında Twitter’da “Ford olarak bizler, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi ve Ukrayna halkının güvenliği konusunda derin endişe duyuyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

122 Milyon Zararla Hisselerini 1 Euro Karşılığında Devretti

ford rusya

Ford pazardan çekileceğini şimdi açıklamış olsa da, savaşın başlarından beri Rusya’ya yaptığı yatırımları geri çektiğini açıklamış ve yaptırımlar uygulamaya devam etmişti. Mart ayında ticari kamyonet üretimini, parça tedarikini ve mühendislik desteğini durdurmuştu. Yani markanın Rusya’ya yaptırımı yeni bir karar değil. Ayrıca Ford, hisselerini girişim ortağı Sollers’a 1 Euro karşılığında devretti ve ABD’li üreticinin Rusya operasyonlarından ayrılmasıyla 122 milyon dolar zarar ettiği konuşuluyor.

Otomobil Devleri Rusya’dan Bir Bir Çekiliyor

Otomobil devi Asyalı ve Avrupalı bir çok marka çoktan Rusya pazarından çekildi. En son Mercedes-Benz yaptığı açıklamayla ülkeden ayrıldığını açıklamıştı. Bunun dışında Nissan, Renault ve Toyota’da Rusya’daki varlıklarını sattı ve faaliyetlerini durdurdu.

Nissan Rusya Faaliyetlerinden Tamamen Çekiliyor

Toyota Rusya Fabrikası Kapanıyor!

Kaynak-1

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here