Yoldayken her zaman kendinizi ve yoldaki sürücü arkadaşlarınızı korumaya odaklanmalısınız. Gittiğiniz yere olabildiğince çabuk ulaşmak, yanınızda arabada oturan hayat kadar önemli değildir. Sizin ve çevrenizdekilerin güvenliğini dikkate alarak araç kullanmak “Defansif sürüş” olarak bilinir.

Defansif Sürüş Hayat Kurtarır!

Her yıl, Türkiye’de ikinci el otomobil endüstrisi, yeni otomobil endüstrisinden daha fazla toplam araç satışı gerçekleştiriyor. Bu, her yıl daha fazla sayıda ikinci el araç sürücüsünün yola çıktığı, otoyolları tıkadığı ve kaza riskini artırdığı anlamına geliyor. Defansif sürüş yapmak sadece güvenliğinizi artırmakla kalmaz, aynı zamanda aracınızın ömrünü ve performansını iyileştirmeye de yardımcı olabilir. Bu, yolda daha fazla güvenlik, cebinizde daha fazla nakit ve arabanızın arızalanan her parçasına bakım yapmak için daha az zaman harcanması anlamına gelir.

İşte arabanızın ömrünü ve performansını iyileştirmeye yardımcı olabilecek bazı defansif sürüş uygulamaları;

Defansif sürüş için gerekli olan tekniklerden biri de yumuşak ve dengeli bir şekilde hızlanmak ve fren yapmaktır. Güvenlik açısından bakıldığında, bu, herhangi bir yol koşulunda aracınızı daha iyi kontrol etmenize yardımcı olur. Çarpışma olasılığını en aza indirir ve trafiğin daha tutarlı akmasına yardımcı olur.

Yumuşak hızlanma, aracınızın motoru, lastikleri ve gövdesi üzerindeki genel yükü azalttığı için arabanızın sağlığı için de harikadır. Fazla mesaiyi çok hızlı hızlandırmak, sisteminizi yıpratabilir ve lastiklerinizin hizasının bozulmasına katkıda bulunabilir. Sorunsuz bir şekilde hızlanmak, motorunuz için çok sağlıklıdır.

Dahası, yumuşak fren yapmak, fren balatalarınızdaki doğal aşınma ve yıpranmaya da yardımcı olacaktır. Gördüğünüz gibi, çoğu insan bunun farkında değil, ancak bir fren aslında tekerleklerinizi dönüşün ortasında yakalayan ve onları boyun eğdiren dev bir kıskaç gibidir. Bu, elbette, fren sisteminizin kolayca yorulabileceği ve kontrol edilmediğinde genellikle felaket anlamına gelebileceği anlamına gelir.

Ek olarak, güvenli bir şekilde hızlanma ve frenleme, aracınızın tamponlarda veya kaputta herhangi bir kozmetik hasara uğrama olasılığının düşük olduğu anlamına gelir. Bu, ezikleri çıkarmak veya boyayı rötuşlamak için daha az zaman ve para harcanması anlamına gelir.

Planlı sürüş yapın

Aracınızın bütünlüğüne gerçekten çok faydalı olabilecek bir başka defansif sürüş taktiği, seyahatlerinizi ne kadar kısa olursa olsun, önceden planlamaktır. Bu size sürüşünüze girecek bir plan verir, bu da yolda daha bilinçli ve daha güvenli kararlar vermenizi sağlar.

Yolculuğunuzu planlamak, güvenliğinizin ayrılmaz bir parçasıdır, çünkü an be an dönme ve birleşme hakkında ani kararlar vermek bir kazaya neden olma olasılığı daha yüksektir. Tam olarak nereye gittiğinizi ve oraya nasıl gideceğinizi bilmek kendinizi ve başkalarını güvende tutmanın kesin bir yoludur. Dahası, arabanız için iyi! Yolculuğunuzu önceden planlamak, gitmek istediğiniz yeri ve oraya nasıl gideceğinizi bulmaya çalışırken arabanıza daha az gereksiz kilometre katılması anlamına gelir.

Daha fazla kilometre, daha fazla servis, sisteminizde daha fazla aşınma ve hatta daha düşük takas değeri anlamına gelir. Mağazaya gitmek çok önemli bir şey gibi görünmeyebilir, ancak zamanla bu şeyler birikir ve siz farkına varmadan, arabanızı bir sonraki servise kadar çalıştırdınız ve çok para harcamak zorunda kaldınız. Nereye gideceğinizi ve oraya nasıl gideceğinizi bilmek sizi, diğer sürücüleri, sisteminizi ve cüzdanınızı korur.

Defansif sürüş, aracınızın ömrünü en üst düzeye çıkararak sizi sık sık servise ihtiyaç duymaktan kurtarabilir. Sorunsuz bir şekilde hızlanmak, yumuşak fren yapmak ve ileriyi planlamak herkesin sürüş tarzına dahil etmesi gereken stratejilerdir.

2.EL ARABA İLANLARI

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here