Akaryakıt Zamları Sonrası, Ekonomik Sürüş Kılavuzu 🙂

Son haftalarda ve günlerde yaşanan akaryakıt zam furyası sonucunda bugün Ö.T.V tarafından sübvanse edilen akaryakıt fiyatları, artık limitlerin tamamen dolması sonucunda pompaya yansıyan akaryakıt zamları ile gündemi oldukça sarsan bir duruma geldi.

Dizel, Benzin ve L.P.G için yapılan zamlar, bugün için benzin ve dizel fiyatlarının litresini 8 liraya ve L.P.G fiyatını ise 6 liraların üzerine çıkartmış durumda.

İnsanlar bu durumun daha da kötüye gitmesinden endişeli.

Akaryakıt Zamları

Akaryakıt pompa fiyatları öyle bir yere gelmiş durumda ki bugünlerde dizel yakıt litre fiyatı benzini geçmiş durumda ve L.P.G fiyatı öyle bir yerde ki insanlar, L.P.G kullanmaya gerek var mı diye düşünmeye başladılar.

Bugün sizler için bu konular ile bağlantılı olarak aracınızda yakıt konusunda nasıl bir ekonomi yapabileceğiz hakkında bazı ipuçlarımız var;

1Akaryakıt Zamları Sonrası, Dizel mi? Benzinli Mi? L.P.G Mi?

Şuan ki projeksiyon ile Benzinli otomobiller bir adım öne geçiyor diyebiliriz.

Bunun sebeplerini düşünmek gerekir ise, L.P.G taktırmak için katlanılan maliyet ve bunun kendini amorti etme süresini düşündüğümüz zaman yıllık yapılacak uzun kilometrelerin olması gerektiğini görüyoruz.

Bugün yaşanan sıfır araç bulma zorluğu çerçevesinde ikinci el araç satın almak herkes için neredeyse bir zorunluluk haline geldi.

Kullanıcılar bugün isteseler dahi, sıfır otomobil bulmakta zorlanıyor.

İkinci el araç satın alırken de, dizel motorlu araçların üzerine daha çok düşerek almak gerektiği bir gerçek.

Bunun sebebi, dizel motorlu araçların bazı motor parçalarının kullanıma bağlı olarak belirli periyodlar ile bakımlarının yapılması veya değiştirilmesi gerektiğidir.

İlk akla gelen parçalar, mazot pompası, enjektörler ve turbo olabilir.

Bu parçaların belirli zamanlarda bakımlarının ve belli bir dönemde revizyonlarının yapılması gerekir.

Akaryakıt Zamları

Aynı zamanda periyodik bakım maliyetleri gibi teknik konularda dizel motorlu araçlar benzinli motorlu araçlara göre daha maliyetli ve ikinci el satın alırken daha çok soru işareti oluşturacak potansiyele sahiptir.

Elbette burada önemli olan konu, yıl içinde yapılan kilometre miktarıdır.

Yılda 15.000 kilometre yapan bir araç için hesaplamak gerekirse,

Bugün benzin ve dizel akaryakıt fiyatlarının litre fiyatı neredeyse aynı, bu bağlamda dizel ve benzinli bir aracın yakıt ekonomisi konusundaki tek değişkeni, aracın yakıt tüketim ortalamasıdır.

Bu hesaplama ise tamamen seçeceğiniz aracın yakıt tüketim verileri ile alakalı olacaktır.

Bu durumda bir ortalama düşünmek gerekir ise, bugün piyasa da en çok kullanılan 1.6 litrelik atmosferik benzinli bir otomobil ortalama olarak 8 litreler civarında bir benzin tüketir.

Aynı şekilde dizel motorlu bir 1.6 litrelik turbo beslemeli model ise ortalama olarak 6 litreler civarında bir yakıt tüketimine sahiptir.

Elbette bu ortalamaların çok genel bir değeri içerdiğini bilmelisiniz.

Hesaplamalar ile beraber benzinli ve dizel farkının 15.000 kilometre için yakıt farkının dizel lehine 2.400 lira bandında bir marj çıkartacağını görebiliriz.

Karar sizin..

2Akaryakıt Zamları Sonrası, Ekonomik Sürüş Kılavuzu

Artık herkes aracının az daha da az yakmasını istiyor ve bir gözü yakıt göstergesinde… 🙂

Durum böyle olunca yapılabilecek bazı teknikler hakkında sizlere ipuçları vermek istedik.

Gaza ne kadar az basarsanız frene o kadar az basarsınız, frene ne kadar az basarsanız gaza o kadar az basarsınız. 🙂

Aracınız siz gaza bastıkça yakıt tüketir. Bu sebeple gaz tepkileriniz yakıt tüketimi konusunda oldukça önemlidir.

Hızlanmalarda gaz pedalına çok sert dokunuşlar yapmak yakıt tüketiminizi artırır.

Bir örnek vermek gerekirse, şehir içi kullanımlarda eğer ileri de trafik ışıklarının kırmızı ya döndüğünü görürseniz, ayağınızı gazdan çekerek yakıt tüketimini azaltabilirsiniz.

Otoyol kullanımlarında aracınız için optimum devir aralığını bularak yakıt tüketimini yine düşürmeniz mümkün.

Ortalama 2.000-2.500 devir aralığı uzun yollar için maksimum yakıt verimliliğini sağlandığı aralıktır. Uzun yolculuklarda buna dikkat edebilirsiniz.

Aynı zamanda gereksiz eşyaları azaltarak yine yakıt tüketimini azaltabilirsiniz.

Lastik basınçları da bu konuda önemli detaylardan birisidir. Önerilen lastik basınçlarını kullanarak aracınızın sürüş dinamiklerini daha verimli hale getirebilirsiniz.

Cam açma konusu da yakıt tüketimi konusunda önemlidir. Rüzgar sizi yavaşlatır. 🙂 Bu sebeple sürekli rüzgar yerine aracınızın havalandırma sistemini kullanmayı deneyin.

Periyodik bakımlar önemlidir. Aracınızın yağı ve filtreleri zamanla özelliğini kaybeder, bu konu da çekiş sağlamak amacıyla aracınızı daha çok yakıt tüketecek şekilde kullanmanıza neden olur. Bu sebeple aracınızın periyodik bakımlarını ihmal etmeyiniz.

Bu tavsiyeler tek başlarına yakıt tüketiminde büyük bir değişim sağlamaz. Ancak hepsi bir araya geldiği zaman fark edilecek derecede bir ekonomi sağlayacaktır.

Ha! Birde boşa atmayın… O eskidendi 🙂 Artık araçlar boş viteste iken daha çok yakıt tüketiyor.

İkinci El Otomobil İlanları

Tekerinize taş değmesin.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here