LPG sisteminin faydaları kadar zararları da olduğu için iptal etmek isteyebilirsiniz. Peki LPG sistemi nasıl iptal edilir? Faydaları ve zararları nelerdir?

Otomotiv sektöründeki alternatif enerji kaynağı arayışları 1930lu yıllarda LPG’nin araçlarda yakıt olarak kullanımını gündeme getirmiştir. Özellikle kolay bulunması, ekonomik olması ve diğer yakıtlara oranla çevreyi daha az kirletici özellikte olması nedeni ile dünyada bir çok ülke, LPG’nin otomobillerde kullanımını özendirerek yaygınlaştırmıştır.

LPG Zararlı Mıdır?

Elbette LPG’nin faydaları gibi zararları da oldukça fazla. LPG sızarsa, buharlaşacak ve büyük bir gaz bulutu oluşturacak, bu bulut kanalizasyon veya bodrum katları gibi alçak noktalara yerleşecektir. Bu, yangın veya boğulma tehlikesine neden olmaktadır. LPG ciltle temas ederse soğuk yanıklarına neden olabilmekte. Hatta yüksek konsantrasyonlarda mevcutsa boğucu etki gösterebilmekte. Bu nedenle LPG sistemi iptaline başvurabilirsiniz. LPG Sistemi nasıl iptal edilir? Şimdi LPG sistemi iptalinin aşamalarını inceleyelim.

LPG’li Araç Arızaları Nelerdir?

LPG SİSTEMİ

LPG Sistemi İptali İçin Adımlar

  1. İlk olarak yapmamız gereken araçtan LPG sistemini sökmek. Araç ruhsatınında yakıt sistemi Benzin-LPG ibaresinin kaldırılması için araç lpg söküm tadilat projesi yaptırmamız gerekmektedir.
  2. LPG sökümü yapıldıktan sonra TSE yetkili makine mühendisine LPG söküm projesi için başvuru yapıyoruz.
  3. LPG söküm projesi çizildikten sonra projeyi çizen makine mühendisinden TSE başvuru dosya numarasını alıyoruz. İstanbul Avrupa yakası Hadımköy, Anadolu Yakası Sancaktepe‘de bulunan TSE Araç Kontrol Merkezine aracı götürüyoruz.
  4. TSE Araç Kontrol Merkezi mühendisi LPG’nin sökülüp sökülmediğini kontrol etmelidir. Uygunsuzluk rastlanmadığı takdirde bunu raporlayıp TSE 360 sistemine bildirmelidir. (Kontrol ücreti ise güncel olarak 570 TL)
  5. TSE’den gelen müdür onayı sonrasında ise tekrar çizim mühendisine onay gönderilir. Bu süreç 1 gün sürmektedir.
  6. Araç LPG söküm projesi alındıktan sonra Tüvtürk’ten randevu alıp araç tadilat muayenesi yapılması gerekmektedir. (Muayne ücreti ise güncel olarak 507 TL)
  7. Araç LPG söküm projesi yapıldıktan sonra aracın egzoz muayenesi yapılması gerekiyor. Aracın mevcut egzoz muayenesi olsada, lpg söküm projesi yapıldığı tarihten sonra tekrar yapılmalı. (Muayene ücreti ise güncel olarak 110 TL)
  8. Son olarak LPG söküm projesi, Tüvtürk araç muayene raporu ve araç tespit raporu ile birlikte noterden araç ruhsatı değişimi yapıyoruz. (Araç ruhsat ücreti ise güncel olarak 291 TL)

Böylelikle araç tescil belgesi değiştirilir ve ruhsattan LPG yakıt sistemi kaldırılmış olur.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu‘ nun 32.Maddesi gereğince araçta yapılan her türlü tadilat 30 gün içerisinde tescili yapan kuruluşa bildirilmek zorundadır.

İkinci El LPG’li LPG’siz araç ilanları!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here