LPG Kullanmak Turboya Zarar Verir Mi?

0
3850
LPG turboya zarar verir mi?

Turbolu araç kullanıcıların birçoğunun aklına en çok takılan soru LPG turboya zarar verir mi? Ülkemizde LPG kullanımının en büyük nedeni akaryakıt fiyatlarının gelir düzeyi orta ve düşük insanları zorlamasıdır. Bu nedenle insanlar gelirlerinin tamamını benzine vermemek için daha ucuz olan LPG ye yönelmiştir. Avrupa da en çok LPG kullanımına sahip olan ülke Türkiye’dir. Yalancı yakıt olarak geçen LPG birçok kişinin aklına “LPG kullanmanın turboya zararları nedir?” sorusu geliyor.

Diğer yönden son 7-8 yıldır turbo kullanımının aşırı yaygınlaşmasıyla beraber “LPG motora zarar verir mi? Sorusu yerine artık” LPG turboya zarar verir mi?” sorusuyla karşı karşıya gelmeye başladık. Sizler için LPG turboya zarar verir mi? Sorusunu cevaplayacağız.

Benzin ve LPG’nin İlişkisi

Benzin ve lpg ilişkisi nedirBenzin ve LPG’nin kimyasal yönden birbirine benzer olması gerek nedeni ise LPG’nin benzin yerine kullanılan alternatif yakıt olmasıdır. Gözden kaçırmamız gereken bir konu ise araç motorlarının benzine göre tasarlanması ve kullandıkları parçaların ona göre uygun olmasıdır. İşte bu sebepten dolayı benzin ve LPG arasındaki performans farkı bize bu konuda yol gösterici olacaktır. Aslında içten yanmalı motorları bir insana benzetecek olursak; Yediklerimiz gün içindeki enerjimizi ve modumuzu etkiliyor. Aynı şeyi içten yanmalı motorlar için söylemek mümkündür. İçten yanmalı benzinli motorlar içinde bu 2 tür yakıttan oluşmaktadır. Kaliteli yakıt aracın ömrünü uzatır ve performansını arttırır.

LPG Kullanmanın Turboya Zararları

LPG turboya zararıYapılan araştırmalarda LPG’nin yandığı zaman ortaya çıkardığı ısı benzinden çok daha yüksek olduğu görülüyor. Bu durum LPG kullanıcıları yüksek ısıdan dolayı supap erimesi ile karşı karşıya getiriyor. Supap erimesinin bir diğer nedeni ise benzinli yakıta göre üretilmesidir. Supaplar emme ve egzoz supaplarına bağlı olduğundan dolayı ısıyı başka parçalara da ileterek parçaların ömrünü kısaltırlar. İşte bu durumu engellemek için daha özel maddelerle üretilmiş olan supaplar kullanılır ve ısıya daha dayanıklı hale getirilir.

Tam olarak şu noktada aklınıza diğer bir soru daha gelecek. Bu sıcaklık supapları bile eritiyor ise sıcaklığın egzoz gazlarına etkisi ne olur? Tam olarak bu noktada turbo beslemeli motorlar turbo türbinlerinden geçen egzoz gazları kompresör ile temasta olmazlar. Çıkan sıcak egzoz gazları sadece turbodaki türbinleri etkiler. Fakat uzun kullanımında türbin sıcaklığı aşırı yükselirse kompresör kısmının iletimi ile etkileyebilir.

LPG Ayarı Ne Kadar Önemli?

LPG ayarı ne kadar önemli?En önemli durumlardan birisi ise LPG’nin düzgün ayarlanmasıdır. Araştırmalara göre düzgün bir şekilde ayarlanan LPG benzine daha yakın bir sıcaklık sağmaktadır. Fakat bu durumda sadece LPG ayarı değil aldığınız LPG’nin kalitesi de çok önemlidir. Kısacası LPG düzgün ayarlanmadığı zaman fazla ısı yayıp supapları ve türbinlere zarar verme olasılığı oldukça yüksektir. LPG düzgün ayarlandığı zaman bu olasılık oldukça azalmaktadır. Fakat yüksek hacimli ve turbolu araçlarda genellikle LPG önerilmez.

Sıfır KM LPG’li Otomobiller

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here