Covid-19 Sürecinin Türk Otomobil Pazarına Etkisi

1
1354

TAYSAD, Covid-19 Salgının Otomotiv Sektörüne Etkisini de İçeren Yeni Bölümü Yayınladı.

TAYSAD, Covid-19 salgınının otomotiv endüstrisi ve otomotiv tedarik sanayisi üzerindeki etkilerini de içeren çalışmalarının yeni bölümünü yayınladı.Taşıt Araçları yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), koronavirüs salgınının otomotiv sektörü ve otomotiv tedarik sanayisi üzerindeki etkilerini belirlemek için gerçekleştirdiği Koronavirüs Etki Çalışmalarının altıncı sayısını yayınladı. Yapılan son araştırma, salgının bayram tatilleri ve yıllık izinlerden sonra sektörde yayılmasına ilişkin önemli verileri ortaya çıkardı. Ancak salgının yıllık üretime etkisiyle otomotiv tedarik sanayisinde ağustos ayında kullanılan Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) oranları da altıncı ankete dahil edildi.

 Mavi yakalı veya Beyaz yakalı Çalışan Sayısı Azalmayacağı Öngörüldü.

Araştırmaya göre, katılımcıların 2020 bütçesine göre Temmuz çıktısı ortalama %26 oranında azaldı. İlk yedi aylık ortalama üretim bütçeye göre %30 düşmesine rağmen, tedarik sektörü temsilcileri salgın etkisi nedeniyle 2020 yılının üretimde %26 düşüşle kapatılacağı tedarik sanayi temsilcileri tarafından ortaya koyuldu. Ağustos ayında, otomotiv tedarik şirketlerinin ortalama %30’u kısa süreli çalışma ödeneklerinden yararlanmaya devam etti. Böylelikle, katılımcıların %32’si mavi yakalı çalışanlardan,  beyaz yakalı çalışanlardan %27’si KÇÖ’ den yararlanmıştır. Öte yandan katılımcılar, mavi yakalı veya beyaz yakalı çalışan sayısının bu yıl sonuna kadar azalmayacağını öngördü.

Otomotiv Tedarik Sanayisi ‘nde Üretim Kesintisi Yaşanmadı.

TAYSAD’ın 6. Koronavirüs Etki Çalışması, salgının tedarik sanayisindeki gelişim sürecine ve alınan önlemlere ilişkin en son bilgileri de içeriyor. Bu araştırmaya göre, Ağustos tatilinin ardından ankete katılan tedarik sanayi üyelerinin %41’inin çalışanları arasında Covid-19 vakalarına rastlanıldı. Yine de eylem planı çerçevesinde otomotiv tedarik sanayisinin %98’inde koronavirüs nedeniyle üretim kesintisi yaşanmadı. Bu durum, tatil öncesi departmanın uyarı ve hatırlatmalarının temelde hedeflerine ulaştığına da işaret etti. Salgın sırasında iyi bir test sağlayan otomotiv tedarik sanayinde de bu önlemlerin titizlikle sürdürüldüğü unutulmamalıdır. Araştırmaya katılan üyelerin %60’ı uzaktan çalışmaya devam ediyor. Ayrıca üyelerin %53’ü personel hizmetlerinde %50 doluluk oranı uygulamasına devam ettiklerini bildirdi. Risk altındaki nüfus içindeki çalışanları korumaya devam ederken, endüstri aynı zamanda kronik hastalıklarla da ilgileniyor. Katılan otomotiv tedarik sanayisi üyelerinin %57’si kronik hastalığı olan kişileri işe almadıklarını belirtti.

2.El Otomobil İlanlarına Buradan Ulaşabilirsiniz >>>

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here