Bosch ve Mercedes-Benz Ortaklığı

Küresel çapta hizmet veren Mercedes-Benz ve Bosch işbirliği yaptı. Ortaklığın konusu ise sürücüsüz park sistemidir. Bu çalışmanın bir diğer önemi ise dünyada ilk olmasıdır. Temellerini daha önceki senelerde atan Bosch ve Mercedes-Benz, sürücüsüz park sisteminin ticari kullanım onayını da aldı. Ayrıca Mercedes-Benz’in bazı S-Serisi ve EQS’leri Akıllı Park Pilot sistemi entegre edilerek faaliyet gerçekleşecek. İlk başlarda Almanya’nın Stuttgart Havalimanında faaliyete geçecek.

Sürücüsüz Park Sistemi

Almanya’da bulunan Federal Motorlu Taşımacılık Otoritesi (KBA); APCOA tarafından Stuttgart Havalimanı’nda yönetilen P6 otoparkında işletilme için büyük oranda otomatikleştirilmiş park sistemini kabul gördü. Küresel olarak ilk resmi ve ticari kullanımı gerçekleşmiş olacak. Ayrıca dünyadaki ilk SAE Seviye 4 yüksek seviyede otonom sürücüsüz park fonksiyonu olma niteliğine de erişti.

Teknolojinin çalışma sistemi kullanıldığı yerde yasal olarak izin verildiği kadar otomobillere ayrılan bir alana ilerlemesidir. Ayrıca kullanıcıların otomobili akıllı telefon yardımı ile de almasını sağlıyor. Teknoloji sayesinde araç sahiplerine zaman ve emek tasarrufunu mümkün kılıyor.

Geliştirilen Teknoloji

Sistemin çalışma mantığı aslında oldukça pratik. Akıllı telefon uygulamasına dokunarak garaja giriliyor. Ardından araçtan inilip öncesinden rezerve durumdaki bir park yerine gönderiyor. Bu sistem sayesinde sürücüye ihtiyaç olmadan aracı park etmek mümkün. Araç kendine ayrılan alana giderek park işlemini gerçekleştiriyor. Ayrıca istenildiğinde geri teslim noktasından dönüyor.

Süreç içinde Bosch Sürücüsüz Park Sisteminin; kapalı otoparka yerleştirilen akıllı altyapısını kurarken, Mercedes-Benz ise; otomotiv teknolojisi ile bağlantısına hakimdir. Bosch’un otoparka yerleştirdiği sensörler ile; sürüş koridorunu ve çevresini takip eder. Bu bilgilerle aracı yönlendirmek için gerekli verileri sağlanır. Araca yerleştirilen teknoloji sayesinde araç altyapıdan aldığı verileriyle sürüş manevralarını dönüştürür. Bu sayede araçlar kapalı otoparkta katlar arasında hareket etmek için rampalarda yukarı ve aşağı sürüş gerçekleştirir. Aynı zamanda altyapı sensörleri engel sezdiğinde fren yaparak durur. Ayrıca rotanın temizlenmesinin ardından yoluna devam eder.

Sürücüsüz park sistemi

Mercedes-Benz ve Bosch 2019 senesinde Mercedes-Benz Müzesi’nin kapalı otoparkında; insan gözetimi olmadan geliştirme araçları ile otomatik vale park hizmeti için dünya da ilk olarak izin almıştı. “Onayın temelinde Almanya’da yürürlüğe giren, motorlu taşıtlar için SAE Seviye 4 uyarınca sürücüsüz sürüşe izin veren bir yasadır”. Bu temel kapsamında gerekli izinler alınarak uygulama hayata geçti.

Konuyla İlgili Yapılan Açıklamaları

Sürücüsüz park sistemi ile ilgili Bosch, Mercedes-Benz, APCOA PARKING ve Flughafen Stuttgart GmbH; temsilcileri üzerinden birtakım açıklamalar yaptılar.

Sürücüsüz park sistemi ile ilgili açıklamalar

Mercedes-Benz Adına Markus Schäfer’ın Açıklamaları

Mercedes-Benz Group AG Yönetim Kurulu Üyesi ve Geliştirme ve Satın Almadan Sorumlu Baş Teknoloji Sorumlusu Markus Schäfer, “Teknoloji ortağımız Bosch ile birlikte geliştirilen son derece otomatikleştirilmiş ve sürücüsüz park fonksiyonumuzun müşteriler tarafından kullanımına yönelik dünyanın ilk onayı, inovasyon liderliği ile “Alman Malı” ifadesinin el ele gittiğini gösteriyor” diye belirtti.

Ayrıca, “DRIVE PILOT Seviye 3 sistemimizin piyasaya sunulmasının ardından, AKILLI PARK PİLOT’umuzla birlikte park etmek için yakında bir Seviye 4 sistemi sunacağız – hepsi bu yıl. Müşterilerimize teknolojinin hayatı nasıl kolaylaştırabileceğini ve değerli zamanı nasıl geri verebileceğini gerçekten gösteriyoruz” dedi.

Bosch Adına Markus Heyn’nin Açıklamaları

Bosch Yönetim Kurulu Üyesi ve Mobilite Çözümleri İş Sektörü Başkanı Dr. Markus Heyn, “Sürücüsüz park etme, otomatik mobilitenin önemli bir yönüdür. Ortağımız Mercedes-Benz ile birlikte geliştirdiğimiz son derece otomatikleştirilmiş park sistemi, bu geliştirme yolunda ne kadar ilerlediğimizi gösteriyor. Günlük otonom sürüş, sürücüsüz park etme ile başlayacak. Bosch, başından beri otoparklardaki altyapıyı akıllı hale getirme yaklaşımını benimsemiştir. Buna göre bu alanda standartlar belirledik. Gelecekte amacımız; giderek daha fazla sayıda otoparkı gerekli altyapı teknolojisiyle donatmak – önümüzdeki birkaç yıl içinde dünya çapında yüzlerce otopark yapmayı planlıyoruz” dedi.

APCOA PARKING Adına Frank van der Sant’in Açıklamaları

APCOA PARKING Group Yönetim Kurulu Üyesi ve Ticaretten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Frank van der Sant; “Bosch, Mercedes-Benz ve Stuttgart Havalimanı’ndaki iş ortaklarımızla birlikte sürücüsüz ve temassız park etme konusunda başarılı bir şekilde ağa bağlı bir sistem geliştirdiğimiz için son derece mutluyuz”. ifadelerini kullandı.

Sözlerine ek olarak “Dijital platformumuz APCOA FLOW; rezervasyon yapmak, otoparka temassız erişim sağlamak ve garajda kalma ücretini otomatik olarak faturalandırmak için kullanılabilir. Müşterilerimiz için bu; planlama kesinliği, neredeyse hiç zaman kaybı olmaması, kısa mesafeler ve temassız ve nakitsiz park etme süreci ile ilgili kolaylık açısından büyük bir kazanç anlamına geliyor.” dedi.

Flughafen Stuttgart GmbH Adına Flughafen Stuttgart’ın Açıklamaları

Son olarak Stuttgart Havalimanı’nı işleten Flughafen Stuttgart GmbH’nin yönetim sözcüsü Flughafen Stuttgart GmbH’nin “Bu küresel gala için havalimanı olarak STR’nin seçilmesinden gurur duyuyoruz. Bu proje bölgemizin ne kadar yenilikçi olduğunu gösteriyor. Otonom Vale Park servisi, özellikle aceleleri olduğunda ve otomobillerini hızlıca havaalanına park etmek istediklerinde uçak yolcularımızın konforunu ve rahatlığını artırıyor ve zamandan tasarruf etmelerini sağlıyor.” dedi.

  1. Kaynak: Mercedes-Benz
  2. Kaynak: Bosch

Trink sat! 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here