Araç hırsızların hedefleri artık mekanik anahtara sahip olan araçlar değil. Bu yeni nesil hırsızlık yöntemi ağızları açık bıraktı.

Teknoloji ilerledikçe hırsızlar da taktiklerini ilerletiyor. Artık hırsızlar kartlı son sistem anahtarsız giriş özelliğine sahip olan araçları gözlerine kestirmiş durumda. Hem de bunu yalnızca 5 dakika içerisinde yapıyorlar.

Anahtarsız Araçlar Yeni Hedef

 Yeni Nesil Hırsızlık
Yeni Nesil Hırsızlık

Teknolojiye meydan okuyan hırsızlar bu çalma işlemini yanlarında sadece kodlama cihazı bulundurarak yapıyor. Ayrıca bu işlem yalnızca 5 dakika sürüyor. Otomobil güvenlik sistemleri uzmanı Ahmet Altun ise bu yöntemi detaylı bir şekilde anlattı:

”Eski araçlarda mekanik anahtar dediğimiz sistem var. Bu sistem aracın çalınmasını zorlaştırıyor. Çünkü hırsızın öncelikle bu mekaniği aşması gerekiyor. Yani anahtarı işlemesi lazım. İşte bu yüzden artık taktik değiştirdiler anahtarsız kartlı araçları hedefe koydular. Yeni araçlar ise start-stop özelliğine sahip. Yani anahtarsız giriş. Kumandamızın açma düğmesine bastığımız zaman veya kapama düğmesine bastığımız zaman araca her defasında farklı bir kod gönderiyor. Bu da araç için bir önlem tabi ki.  Aracın içerisine girdikten sonra kodlama cihazını OBD soketi dediğimiz bir soketi var. Oradan bağlayarak araca anahtar kodlayabiliyorlar. Kodlama cihazı ile bu kodlamayı yaptıktan sonra eğer start-stop özelliğine sahipse start özelliğine basması yetiyor. Yani hırsızın kodlama yapıp aracı çalması sadece 5 dakikasını alıyor. Kendi aracına binmiş gibi basıyor ve gidiyor.”

 Yeni Nesil Hırsızlık

Nasıl Önlem Alınmalı?

Peki bu yeni nesil hırsızlık çözümü eski mekanik anahtara sahip olan araçlara geçmek mi? Kartlı araç kullanan sürücüler ne yapmalı? Bu konudaki uzmanların uyarıları ise şöyle:

”Eve girdiğimiz zaman öncelikle aracımızın anahtarını güvenli bir yere koyalım. Eğer ikinci el araç satın almışsak aracımızın hafızasında kaç tane anahtar kayıtlı olduğunu bir kontrol ettirmemiz lazım. Güvenlikli otoparklara araçlarımızı park etmek tabi ki önemli. Biraz çağın gerisinde kalmış ama çok da şüpheleniyorsak direksiyon kilidi de kullanılabilir”

Anahtarlığınızı Kapatabilirsiniz

Bazı anahtarlarlıklar gece kapatılabilir özelliğe sahip. Siz de kendi aracınız için uygunluğunu kontrol ettirebilirsiniz. Ayrıca kumandanızın hareket sensörü olup olmadığını da öğrenin

Yazılım Güncellemesi

Son güncellemeler sizi her zaman korur. Aynı telefonunuzda ve ya bilgisayarınızda olduğu gibi anahtarlarınızın da güncellemelerini kontrol ettirebilirsiniz.

Sahip Olmanız Gereken En İyi 5 Araç Güvenliği Sistemi

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here