BOSCH DALLARA ELEKTRİK, GELECEĞE YATIRIM YAPIYOR

0
789
Bosch Dallara

Tamamen elektrikli otomobillere geçiş ile birlikte süper spor otomobillerin geleceği ne olacak? Bu alanda teknik olarak mümkün olanın sınırlarını test etmek için Bosch Mühendislik ve Dallara, dokuz aydan kısa bir süre içinde heyecan verici performansa sahip bir konsept otomobil için ortak bir proje yürüttü.

Bosch ve Dallara Ortaklığı

bosch dallara

Her şey, Almanya’daki Bosch genel merkezinde bir “rüya atölyesi” ile başladı. İki şirketin mühendisleri oluşturulacak araç için teknik gereksinimleri ve önerileri yazdı. Bosch Mühendislik Başkan Yardımcısı Frank Schmidt “Birlikte çalışmak zor olmadı. Mühendislerimiz birbirlerini mükemmel bir şekilde anlıyorlar, ortak bir DNA’ya sahibiz, geleceğe yatırım yapmaya yönelik aynı yönelime sahibiz.” dedi.

Amaç bir gösteri arabası yaratmak değil, gerçek bir yarış pisti prototipi yaratmaktı. “Dallara adı sadece bir spor arabaya verilir; onu asla bir SUV ile ilişkilendirmezdik. Zor olan iş, Dallara Stradale’nin orijinal DNA’sına saygı duymaktı, yani aracın dinamik özelliklerini, azaltılmış ağırlığı ve aerodinamiğini ihmal etmeden sürüş keyfini sürdürmek.” diyor Dallara CEO’su.

Bosch Dallara Performans Özellikleri

bosch dallara performans

Şu an prototipin ismi net olarak belli değil. Fakat performans olarak mükemmel.

1250 kg ağırlığına rağmen; iki elektrikli motorun ürettiği 440 kw güç sayesinde 0-100 km hıza 3 saniyeden daha kısa sürede ulaşabiliyor. Aracın maksimum hızı ise saatte 245 km’ye kadar çıkıyor. Otomobilin elektrik iletimi 800 voltluk sistem ile sağlanıyor.

Dallara Stradale elektrikli olarak doğmadı; bu durum, şasinin bir bölümünü karbon fiberden değiştirerek tüm yeni bileşenleri entegre etmeleri gerektiği anlamına geliyordu. Dallara Stradale Proje Müdürü Daniele Guarnaccia, “Bütün sistemleri tek bir sistem olarak ele alarak aracın aerodinamiğini ve dinamiklerini korumak için bütünsel bir yaklaşım izledik” diyerek durumu açıkladı.

Dallara Gösterisi

Dışarıdan bakıldığında prototip, mühendislerin “rüya atölyesi” sırasında el yazısıyla yazdıkları notları hatırlatan bir tarzda. Frank Schmidt ortaklık için, “Bu prototip, iki şirketin kısa sürede mümkün olan en iyi uzlaşmayı elde etmek için nasıl birleşebileceğinin bir göstergesidir” yorumunda bulundu. Ancak gerçek gösteri, Varano de Melegari yarış pistinde gerçekleşecek: gerçekten heyecan verici.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here