BMW’nin yeni dijital dikiz aynası ortaya resmen çıktı. Araç içinde bu dikiz aynası sayesinde sürücü her yeri görme şansına sahip olacak.

BMW’nin Yeni Dijital Dikiz Aynası Ne Vaat Ediyor?

BMW, tek bir ekran ünitesinden meydana gelen ve pek çok görüntüyü bir araya getiren optik işlemeye sahip çok kameralı dijital dikiz aynası için patent başvuru yaptı.

Aslına bakacak olursak dijital dikiz aynalarını pek çok üretici kullanıyor. Ancak pek çok araç üreticisi bunu geri görüş kamerasından gelen görüntü sinyallerini işleyerek yapıyor. Örnek olarak BMW X7 gibi SUV standart yansıtıcı görüntü ya da arka koltukta oturan kişileri görmeye olanak veren harici dijital kamera arasında seçim yapma şansı veriyor.

Ancak BMW sürücülerin kamerada gördüklerini daha yakından görmesini istiyor. Bu yüzden dikiz aynalarında ki bu dezavantajı düzeltmek istiyor. Alman Patent ve Ticari Marka Ofisine başvuru yaptığı patentte BMW’nin bir adet değil, birden fazla kameradan görüntüleri işleyen dikiz aynası icadı olduğunu görüyoruz.

Bu kameralardan birincisi, arka oturma alanını gösterecek şekilde ayarlı. Üstelik bu ayar normal aynanın yansıtacağı şekilde montajlanmış durumda. İkinci kamera ise aracın arka tarafının dışında yer alıyor. Bu kamera da normal arka görüş kamerasına benziyor.

Daha sonra bu iki kameradan görüntüler işleniyor. İşlenen bu görüntüler aynı anda dikiz aynanın ekranında gözüküyor. BMW’nin icadı birinci kameranın giriş işlevi görmesine olanak veriyor.

İkinci kameradan da gelen görüntüyle beraber araç bilgisayarı hangi görüntünün sürücü için daha uygun olduğuna karar veriyor. Bunun yanı sıra araç etrafına yerleştirilmiş olan yakınlık sensörleri sayesinde diğer engeller algılanabiliyor.

Yeni Dijital Dikiz Aynasının Çalışma Prensibi

Bu kameralar ve sensörler sayesinde araçta ki işlemci üst üste binen görüntüyü işliyor. Bu sayede görüntüler tek ekranda aynı anda gözüküyor. Sistem ayrıca mevcut sürüş koşullarının analizine dayanıyor. İşlemci hangi görüntünün daha uygun olacağına karar veriyor.

Örnek vermek gerekirse yoğun trafiğin olduğu sürüş durumunda dış kameranın görüntüsü öncelikli olacak. Ancak sensörler ya da mikrofonlar arka koltukta bir değişiklik algılarsa harici kamera kararacak. Bu kararma esnasında iç kameranın görüntüsü önce kaybolacak sonra daha görünür hale gelecek.

Aynı şekilde tam tersi bir durumda sensörler arka taraftan bir tehlike sezerse dışardaki kameranın görüntüsü kaybolacak. Ardından dış kameraya öncelik verecek. Sistem arka koltukta oturan kişinin sürücüyle görüşme yapmasına da olanak veriyor.

Eğer arka koltukta oturan kişi bu görüşmeyi başlatırsa arka tarafta yer alan kameradan gelen görüntü görünür olacak. Böyle bir durumda arka mikrofon çıkışları sürücünün duyması için yolcunun sesinin ön hoparlörden duyabilecek.

Ayrıca seçici algı isimli bir sistem filtrelemesi de mevcut olacak. Bu sayede insanın fark etmeyeceği bir görüntü görüntüye yansımış olacak. Kamera sistemi ayrıca geniş açılı bir görünüm sağlamak için genişletilebiliyor.

Araçta ki hareket sensörleri de engelleri algılama yeteneğine sahip olacak. Bunlar da aynada görünebilecek. Bu teknoloji sayesinde sürücü hem aracın içindeki hem de dışındaki olası tehlikeleri anında görme şansına sahip olacak.

BMW’nin Diğer Bir Teknolojisi İnce Gösterge Ekranı

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here