Avrupa otomotiv sektöründe beklenen resesyon tehlikesi için markalardan uyarılar gelmeye başladı. İhracat sektörünün en önemli pazarı olan Avrupa’da resesyon tehlikesi baş gösteriyor. Hatta bu durum Türk otomobil tedarikçilerini etkilemeye başladı bile. Bunun sonucunda Avrupalı otomobil üreticileri 2023, 2024’te beklenenden daha az araç üreteceklerini Türk tedarikçilere iletti. Üreticiler, planlamaların bu duruma göre yapılmasını istedi. Buna göre Avrupa otomotiv sektöründe başlaması muhtemel olan resesyon tehlikesi, ülkemizdeki tedarikçileri de oldukça etkileyecek. Şimdi gelin sizler için derlediğimiz tüm detaylara ve bu konuda yapılan açıklamalara göz atalım.

Avrupa Otomotiv Sektöründe Resesyon Endişesi Başladı

Avrupa otomotiv sektörünü etkisi altına alması beklenen resesyon tehlikesi özellikle Türkiye’de büyük endişe başlattı. Bu tehlikenin sonucunda Türk tedarikçilere gelen talepler önceden planlanandan daha düşük adetlerde oluyor. Bu konuda Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Albert Saydam gazetelere bazı açıklamalar yaptı. Saydam “Hemen hemen tüm Avrupalı otomotiv üreticileri, 2023 ve 2024’te devreye girecek yeni araçlarda daha önce beyan ettikleri üretim adetlerini düşüreceklerini belirterek, planlamamızı ona göre yapmamız konusunda bize bildiri gönderdi” dedi. Bunun ardından ise “Dünyada yüzde 5, Avrupa’da ise yüzde 7 üretim artışı bekleniyordu. Ancak dünyada yüzde 2’lik bir büyüme var. Avrupa’da ise kan kaybı başladı. Bu da ilerisi için bize endişe veriyor. Pandemide, ‘Türk tedarikçilerin 2023-2024’te devreye girecek yeni platformlarda payı artıyor’ vurgusu yapıyorduk. Ancak yeni araçların planlarında arka arkaya negatif yönde revizyonlar gelmeye başladı.” diyerek sözlerine devam etti.

Ayrıca Saydam, “Mesela 100 bin araç için teklif alınmışken, tarih yaklaştıkça ‘Biz bu platformdan 80 bin adet satabileceğiz. Ona göre planınızı yapın’ türünde Avrupa’daki ana sanayilerden bildiriler gelmeye başladı. Bu iyiye işaret değil. Ekonomideki daralma sinyalleri paralelinde son haftalarda neredeyse Avrupa’daki tüm otomotivciler, lansmanı yapılacak yeni araçların üretim sayılarını azaltıyorlar” ifadelerini kullandı. Buna ek olarak ise konuyla ilgili olarak Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Baran Çelik de bazı açıklamalar yaptı. Çelik, şu ana kadar çip krizi sebebiyle siparişlerin zaten geriden geldiğini ve bu sebepten resesyonun etkilerinin hissedilemediğini söyledi. Fakat Çelik, gelecek için oldukça endişeli olduklarını belirtti.

Avrupa Otomotiv Sektöründe Resesyon

Rusya-Ukrayna Savaşı Sebebiyle Türk Firmalara Yaptırım Uygulanabilir

Rusya ile Ukrayna arasında aylardır devam eden savaş sebebiyle Avrupa ve Batı devletleri tarafından Rusya’ya ağır yaptırımlar uygulanmıştı. Bunun sonucunda ise Türkiye’nin Rusya’ya yaptığı otomotiv ithalatı oldukça arttı. Buna göre Ekim ayında, Türkiye’den Rusya’ya yapılan otomotiv ihracatı yüzde 23 arttı ve 80 milyon doları geçti. Ayrıca tedarik endüstrisi bazında da Rusya’ya yapılan ihracat artışı %29 seviyelerine ulaştı. AYSAD Başkanı Albert Saydam da konu ile ilgili bazı değerlendirmeler yaptı. Saydam, bu artışların sonucunda Batılı devletler tarafından Türk firmalara da yaptırım olabileceğinden endişelendiklerini belirtti. Ayrıca Saydam, tüm ihracatçı firmaları gelecekte olabilecek yaptırımlara hazırlıklı olması konusunda uyardı. Peki sizler bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

 

Avrupa Otomobil Üretiminde Ortaya Çıkan Diğer Bir Sorun İçin Tıklayınız⇒

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here