Enerji Krizi Avrupa’daki Otomobil Üretimini Etkilemeye Başladı!

Avrupa’da otomobil üretiminin bu yılın sonlarından itibaren düşmeye başlayacağı bilgisi S&P Global Mobility tarafından paylaşıldı. Düşen üretim adetleri 2023 yılına kadar devam edecek. Geçtiğimiz dönem içerisinde de otomobil sektöründe yaşanan enerji krizlerinin yine sektör üzerinde yarattığı etkiyi görmüştük. Birden fazla fabrika üretimini belirli bir süre içinde olsa durdurma kararı almıştı. Bazı analistlere göre kasım ayından 2023 yılının ilkbahar aylarına kadar olan süreçte benzer problemler otomotiv sektörünü etkileyecek. Sizler için hazırladığımız içeriğin detaylarını birlikte inceleyelim.

Türkiye otomobil üretimi

Enerji Krizi Avrupa’daki Otomobil Üretimini Etkilemeye Başladı

Avrupa’daki tüm hükümet çalışmaları otomotiv sektöründeki enerji krizi etkisini azaltmaya yönelik yapılmakta. Ancak bu çalışmalar yine de sektördeki problemleri kapatmaya yetmeyecek. Alınan bilgilere göre, fabrikalarda yaşanan parça kıtlığı nedeniyle üretimi henüz tamamlanmayan araçların sevkiyat durumları durdurulmuştur. Tahmini rakamlara bakıldığında ise fabrikaların çeyrek başına 4 milyon ve 4.5 milyon arasında araç üretimi yapacağı bilinmekte. Fakat enerji kıtlığı nedeniyle üretime kısıtlamalar getirilmesi halinde bu oranın yarıya düşme olasılığı çok yüksek.

Bu noktada enerji kriziyle bağlantılı olarak tedarik zincirinde yaşanan baskının göz önüne alınması gerekiyor. Avrupa’da yer alan en büyük otomotiv üretim tesislerinde yapılan analizlere göre; ülkelerin enerji kriziyle nasıl baş edecekleri yönünde bir analiz sonucuna ulaşılmıştır. Sonuçlara bakıldığında Almanya ve Çek Cumhuriyeti’nin doğal gaz üretiminden türetilmekte olan elektriğe düşük seviyedeki bağımlılığı dikkat çekti. Sonuçların sıralaması yapıldığında bu iki ülkeyi İtalya, İspanya ve Belçika takip etmekte. Bu ülkelerde yer alan üretim tesisleri üretim hedeflerini ilerleyen dönemler içerisinde yeniden gözden geçirmek durumunda kalabilirler.

Avrupa’da yaşanan enerji krizinin otomotiv sektörüne yansıyan etkileri hakkında araştırma yapan analist Edwin Pope röportajında “Otomotiv sektöründe, tedarik zincirinin baskısı yoğun olacak. Özellikle araç üretimi konusunda yukarı doğru bir ivme kazandıkça.” ifadelerine yer verdi. Avrupa’da yaşanan enerji krizi nedeniyle araç üretimi çeyrek başına 1 milyon adetten daha fazla düşme yaşayacaktır.

Sizler Avrupa’da yaşanan enerji krizi nedeniyle otomotiv sektöründe yaşanacak olası sorunlar hakkında neler düşünüyorsunuz? Öneri ve fikirlerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz. Aynı zamanda yorum kısmında düşüncelerinizi de belirtebilirsiniz.

TRİNK SAT

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here