Aston Martin Valkyrie: Bilinmeyene Yolculuk

0
1558
Aston Martin Valkyrie

Aston Martin Valkyrie… İlk görüşte bu aracın bu dünyadan olduğu fikrine alışmak oldukça zor. Aşina olduğumuz “araba” kavramına meydan okuyan ve sınırları sadece zorlamakla kalmayıp, o sınırlar delip geç bir araçla karşı karşıyayız.

Valkyrie, İskandinav mitolojisinde tanrılar tarafından seçilen destansı güç ve şeref yayan Odin’in 12 kadın hizmetkarından biridir. Bu savaşçı Valkyrie’lerin savaş meydanında öldürülen askerleri Valhalla’ya götürdüklerine inanılır. Haliyle bir arabaya bu ismi veriyorsanız onun hakkını vermeniz gerekir. Nitekim öyle de olmuş. Sade ve çarpıcı bu olan bu Aston Martin, Valkyrie’den başka bir isimle anılamazdı herhalde.

Aston Martin Valkyrie Tasarım

Yere oldukça yakın ve kusursuz bir gövdeye sahip olan Aston Martin Valkyrie, trafikte giden bir Formula 1 arabasına çok yakın olacak şekilde tasarlandı. Bu sayede araç fizik kurallarına meydan okurcasına kusursuz bir aerodinamiğe sahip. Devasa iki Venturi tüneli kokpitin sağ ve soluna ustaca entegre edilmiş. Ön kısımdaki iki havalandırma deliği ise downforce’u yani yere basma kuvvetini önemli derecede arttırmış. Ayrıca karbon fiber kaplamaları sayesinde ciddi derece hafif bir gövdeye sahip olan aracın süspansiyonu, hem yolda hem de pistlere kullanılabilecek bir yapıya sahip.

Dışardan bakıldığında bir uzay mekiğini andıran Valkyrie’nin iç mekanı oldukça minimalist dizayn edilmiş. Yalnızca birkaç düğme ve orta panelde bulunan bir dokunmatik ekrandan ibaret olan iç kısımda bir de çıkarılabilir direksiyon kullanılmış.

RedBull Racing Tarafından Geliştirildi

Hiper otomobil kavramına gün geçtikçe daha fazla aşina oluyoruz ancak Valkyrie’nin detaylarına girdikçe o detaylarda kaybolmak kuvvetle muhtemel. Böyle bir araca sıklıkla rastlamadığımız aşikâr.  Evet, birçok şey de olduğu gibi otomobilde de görünüş çok önemli bir şeydir ancak Valkyrie kusursuz görünüşünü bile gölgede bırakacak performans değerlerine sahip.

Formula 1’den sıklıkla duyduğumuzda RedBull Racing tarafından geliştirilen bu otomobil RedBull’un ustalık eserlerinden bir tanesi olabilir zira tüm bilgi birikimleri bu araçta kullanılmış gibi görünüyor. Hiçbir parçasında çelik kullanılmayan bu araç 1:1 güç-ağırlık oranıyla göz dolduruyor. 2,7 saniyede 100 km/s hıza ulaşan bu araç, saatte 400 km’den fazla bir hıza ulaşabiliyor. Ayrıca V12 hibrit motora sahip olan bu araç 1176 beygir gücünde.

Aston Martin, yalnızca 15 adet üreteceği Valkyrie ile keşfedilmemiş sulara girdiği ortada ancak asıl soru Aston Martin’in bu macerası nasıl bitecek?

İkinci El Otomobil Fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here