Elektrikli Scooter İle İlgili Düzenleme Kabul Edildi

0
1596
elektrikli scooter

TBMM Genel Kurulu, Türkiye Çevre Ajansının Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini kabul etti. Bu kanun ile birlikte elektrikli scooter kullanımına bazı düzenlemeler geldi. Elektrikli scooterların kullanımının günden güne artmasıyla birlikte, kazalar ve hatta can kayıpları yaşandı. Bu sebeple azami hız, yaş ve kullanılabilecek yollar hakında düzenleme yapıldı.

Türkiye’de şuan 35 bin adet elektrikli scooter bulunuyor ve 13 şehirde bu şirketler hizmet veriyor. Aynı zamanda şu ana kadar 10 milyondan fazla yolculuk yapılmış durumda. Toplam yolculukların da 15 milyon kilometreyi aştığı belirtiliyor.

Öncelikle yapılan düzenlemeye yaş sınırı damgasını vurdu. Artık bisiklet yollarında ve karayollarında yalnızca 15 yaşını bitirmiş olanlar elektrikli scooter ve elektrikli bisiklet kullanabilecek. Sürücüler, sağa ve sola dönüşlerde, bisiklet yolundaki ve şeridindeki bisiklet ve e-scooter kullananlara ilk geçiş hakkını vermek zorunda olacak. Eğer yolda ayrı bir bisiklet yolu veya şeridi varsa, scooter kullanıcıları taşıt yollarını kullanamayacak. Motorlu bisikletler ise bisiklet yolunda sürülemeyecek. Ayrıca iki elle sürülmesi zorunlu olan scooterlarda sırt çantası harici bir eşya taşınamayacak. Scooterların iki kişi kullanması ise yasaklanmış durumda. E-scooterların otoyol, ve azami hızı saatte 50 kilometre üzerinde olan kara yollarında kullanılması ise yasaklandı. Ayrıca elektrikli scooterların 25 km/s üzerinde hızlanması da yasaklandı. Bir çok model bu hızın üzerine çıkabiliyor. Bu elektrikli scooterlar için bir düzenleme yapılacak mı henüz bilmiyoruz.

Elektrikli Scooterlar Artık Vergi Ödeyecek

Belediye Gelirleri Kanunu’nda değişiklik yapılarak güvenli, sağlıklı ve çevreci ulaşım araçlarından biri olan e-scooter’ların teşvik edilmesi ve kullanımının yaygınlaştırılması için paylaşımlı elektrikli scooter’lardan alınacak işgal harcı bedeli en az tarife üzerinden hesaplanacak. Bu kapsamda belediyelerce bir e-scooter’dan günlük 16 kuruş işgal harcı alınacak. Ayrıca kanunla büyükşehir belediyelerine bisiklet ve e-scooterların yol, şerit, park ve şarj istasyonlarını yapma görevi verilecek.

TCDD’de Elektrikli Scooter Sektörüne Girecek

Ayrıca, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, TCDD’nin de elektrikli scooter geliştirdiğinin bilgisini verdi. ‘Çuf Çuf’ isimli E-Scooter ‘ların ilk etapta istasyonlarda hizmet vereceğini belirtildi.

İkinci El Araç İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here