Araba Kovalamaca Sahneleri ve Meyve Standları İlişkisi

0
1950
araba-kovalamaca
araba-kovalamaca

Tüm araba kovalamaca klişelerinden hiçbiri patlayan meyve standı sahnesinden daha dayanıklı değildir. Birini biliyorsunuz: Favori kahramanımız, bir Hilux’daki bazı kötülerin peşinde ’71 Coronet’ini eski Marakeş kentinde geziyor.

Araba Kovalamaca Sahneleri Meyvelerden Ne İstiyor?

araba-kovalamaca-sahneleri
araba-kovalamaca-sahneleri

Bir köşeyi dönüp bir satıcının arabasında yanlara doğru koşarak narları komposta dönüştürüyor. Diğer tüm kestane kestaneleri kaldırımda incilerini kavrayan yaşlı kadınlar, sokağa yuvarlanan bebek arabaları, araba başına 12 oranında jant kapakları dökülüyor. Bunların hepsi meyve sehpası parçalanmasına kıyasla soluk. Cihazın etkileyici menzilini gösteren, Chuck Norris’in Delta Force’undan Sly Stallone’s Cobra’ya kadar her şeyde ön cam salatası kullanılmıştır.

İlk Araba Kovalamaca Sahnesi Ne Zaman?

kovalamaca
kovalamaca

İlk otomobil yarışının ikinci otomobilin yapımından hemen sonra başladığı söyleniyor. Bir meyve tezgahından geçen ilk araba kovalamaca sahnesi, filme alınan ilk araba kovalamacasıyla tam olarak aynı değildi, ama yakındı. Film eleştirmenleri, aşamalı otomotiv arayışını tanıttığı için 1903’ün The Runaway Match’i övüyor. Aynı profesyonel eleştirmenler grubu, 1924’te ilk yeni üretilen arabayı Girl Shy’ye bağladı ve ilk konuşan film The Jazz Singer’dan üç yıl önceydi.

O zaman da iyi bir fikirdi ve şimdi de iyi bir fikir. Gerçekten de patlayan meyve arabası selüloit altındır: İçeriği ucuzdur, büyük bir karmaşa yaratır ve yeniden çekimlerle ilgili itiraz etmez. Ancak bunlar, üretim-stand sahnesinin Hollywood kovalamacaları için bu kadar önemli hale gelmesinin açık nedenleridir. Daha büyük soru, klişe neden neredeyse bir yüzyıldır devam etti? Yönetmenler bu kadar kuru çalışmıyor mu? Henüz bunun parodisini bile yapmıyorlar, bu da meyvenin yok edilmesinin bir şekilde sinemanın özü olduğunu öne sürüyorlar.

Şunu bir düşünün: Meyve her zaman anlamla yüklenmiştir. İnsanlığın en eski çıplak sahnesinde, yılanlı sahnede elma, metafor işlevi gördü. Onu yemek, içerik oluşturucuya itaatsizlik etmek, asla iyileşemeyeceğimiz kötü bok dalgasını serbest bırakmaktı. En iyi hikayelerimizin tümü bir şekilde bu ilk günah hikayesine geri dönüyor. İçimizin derinliklerinde bir yerde, meyve standını karıştırdığınızda bunun sonuçları olacağını biliyoruz.

Ne Anlama Geliyor?

araba-sahnesi
araba-sahnesi

Antik Yunan’dan Rönesans’a kadar meyvelerle ilgili çok sayıda resim ve sanat vardı. Genellikle kilisenin kaşlarını çattığı türden çok tanrılı bacchanals’ı tasvir ediyordu. Yunanlılar, söz konusu narın yaralı hermafrodit Agdistis’in kanlı cinsel organlarından büyüdüğünü söyledi. Yani meyve her zaman tehlikeli olmuştur, bu bizim kırılgan fizikselliğimizle bağlantılı. Tıpkı muzun Beverly Hills Cop’ta Yargıç Reinhold’un Mercury Markisinin egzoz borusunu boğması gibi, The Godfather’da portakal, Don Corleone’nin sonunu heceledi.

Öyleyse, yine, bir arabanın bir meyve arabasını yok etmesi ne anlama geliyor? Meyve sehpası, bedenlerimizin şimdiki ve tarihsel stand-in’idir. Bu, arabanın ve dolayısıyla kavunların arasından arabanın üzerinden geçen kişinin korkunç, yıkıcı güçlere sahip olduğu anlamına gelir. Meyvenin tüm tarihi ile karıştığı anlamına gelir. Bu şekilde kendini tanrılarla aynı seviyeye çeker.

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here