Spor, Süper ve Hiper Araba Farkları Nedir?

İsimlerini sıkça duyduğumuz ve bazen birbirleri yerine bile kullandığımız terimlerden olan spor, süper ve hiper araba terimlerinin ne olduklarını hiç düşündünüz mü? Bu arabaların farkları nelerdir ve hangi araçlar hangi amaçlarla kullanılır göz atalım.

spor süper ve hiper araba

Bir spor otomobil, en basit ifadeyle, neşe ve eğlence için tasarlanmış bir araçtır. Hizmet ve günlük işler için tasarlanmamıştır; hız ve heyecan için yapılmış bir otomobildir. Spor arabalar dört veya iki kapılı olabilir; Dodge Challenger, Ford Mustang, Mazda Miata, Chevrolet Corvette, Toyota Supra veya Porsche 911 örnekleri sıralanabilir. Süper otomobillerleri bu araçların bir tık üstünde demek mümkündür. McLaren 720S, Lamborghini Aventador SuperVeloce, Ford GT, Aston Martin Vanquish veya Ferrari SF90 Stradale gibi örnekler verilebilir. Hiper arabalar ise çok az karşılaştığımız araçlardandır ve diğer iki kategoriden daha nadir bulunduklarını söylemek doğru olacaktır.

Genel yapılan özet; çok az sayıda süper otomobilin hiper otomobil olduğu, ancak tüm hiper otomobillerin süper otomobil olduğudur.

Sıralama Hiper-Süper-Spor Şeklinde mi?

Bir süper otomobil bir spor arabadan daha hızlı, daha nadir ve daha pahalı olduğu düşünülürse; o zaman bir hiper otomobilin daha fazla güçle daha da hızlı olduğu, ve daha yüksek bir fiyat etiketi ile daha az miktarda mevcut olduğu söylenebilir. Örneğin, dünyanın en hızlı üretim otomobili unvanını alan SSC Tuatara, saatte 483 km ve 1.750 beygir gücünde maksimum hıza sahiptir. 1,9 milyon dolarlık bir fiyat etiketiyle sunulacak ve 100’den fazla yapılmayacak. McLaren’in Speedtail’i yaklaşık 2 milyon dolara sadece 106 alıcıya sattı ve resmi adı bile açıklanmadan tükendi. Bugatti’nin Veyron Super Sport, Ferrari’nin LaFerrari ve Pagani’nin 720 beygir gücündeki Huayra’sı da hiper otomobil kategorisine giriyor.

ssc tuatara

Bu araçlarda önemli faktör güçtür; Dodge Challenger SRT Super Stock, kaputun altında süper şarjlı 6.2 litrelik bir V8 ile 807 beygir gücü üretir. 2020 model yılı için sadece yaklaşık 200 adet üretildi. Yine de bir süper otomobil değil, çünkü fiyat etiketi 100.000 doların altında ve güçlü bir araba olmasına rağmen, bir süper otomobilin hayranlık uyandıran tasarımına sahip görülmüyor. Örneğin bunlar, Lexus’un superb LC 500’ün bir süper otomobil olarak nitelendirilmediği anlamına geliyor. Ancak bunlar iki aracın da uçuk fiyat etiketleri olmadan kişilere iyi özellikler sunmadıkları anlamına gelmiyor.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here