Aselsan ve Karsan minibüs üretimi için ortaklığa gittiklerini duyurdu. Bu ortaklık sonucu yerli ve milli e-Jest elektrikli minibüs üretilecek.

Elektrikli Minibüs E-Jest

Karsan, Aselsan ile yapmış olduğu ortaklık sonucu elektrikli minibüs modeli E-Jest’i Aselsan’ın çekiş sistemi ile donatacak. Minibüsün batarya sistemi ise Türkiye’nin akü, batarya ve pil ihtiyacını karşılayan Aspilsan Enerji tarafından sağlanacak.

Karsan, e-Jest modeli ile Avrupa pazarında elektrikli minibüs pazarında iki yıldır üst üste lider. Firma yeni ortaklığı ile hedeflerini daha da büyütmeyi planlıyor. Firma e-Jest elektrikli minibüsünü 2018 yılında görücüye çıkarmıştı.

2019 yılı itibariyle Avrupa pazarında boy gösteren e-Jest, Aselsan ile yapılan anlaşma gereği yerli ve milli bir bataryaya sahip olacak. Bunun yanı sıra Karsan, çekiş sistemini Aselsan yapımı olarak minibüse entegre edecek.

Firma Mobilitenin Geleceğinde Bir Adım Önde vizyonu ile bu modeli piyasaya çıkarmıştı. Şimdi de firma elektrikli çekiş sistemi ile %100 yerli ve milli olarak yeniden yollara çıkacak.

Motor Performansı ve Diğer Detaylar

70 kw güce sahip motora 65 kWh kapasiteli  batarya eşlik edecek. Bunun yanı sıra e-Jest de şarj kontrol ünitesi de yer alacak. Karsan e-Jest modelleri yerli ve milli olarak Aselsan hızlı şarj altyapısı sayesinde yaklaşık olarak bir saat gibi kısa bir sürede şarj olacak.

Elektrikli minibüs de ki diğer detaylara bakacak olursak pek çok detayla karşılıyoruz. Araç kontrol bilgisayarı ve sürücü görüntüleme paneli bunlardan sadece başlıca olanları.

Bunun yanı sıra minibüs de aşağıya açılır kayar camlı versiyon da olacak. Ayrıca minibüs de iki tanesi katlanır olan toplamda 12 tane koltuk yer alacak.

Aselsan ile yapılan anlaşmanın önemli olduğunu söyleyen Karsan CEO’su Okan Baş ayrıca şunları söyledi:

“Karsan olarak tüm proje ve iş birliklerimizle geleceğin teknolojilerine öncülük ediyor, toplu ulaşım alanındaki çözümlerimizi bu bakış açısıyla şekillendiriyoruz. Avrupa’nın farklı ülkelerinde %100 elektrikli araçlarımızla hizmet vererek ülkemizi temsil ediyoruz. Şimdi de Avrupa’da elektrikli minibüs pazarının iki yıldır üst üste lideri olan Karsan e-Jest modelimizin Aselsan çekiş sistemi ile donatılmış  yeni versiyonunu üretiyoruz.”

Karsan CEO’su Okan Baş konuşmalarını şu şekilde sonlandırdı:

“Türkiye’de modern ulaşım dönüşümü anlamında, böylesine örnek bir çalışmaya imza attığımız için son derece gururluyuz. Bu adımımızın benzer iş birlikleri için emsal teşkil edeceğine inanıyorum.”

Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü olan Profesör Dr. Haluk Görgün ise şunları söyledi:

“Aselsan mühendislerinin milli imkânlarla geliştirdiği teknolojiler ülkemizin gerekli gördüğü her alanda yetkin ürünlere dönüşüyor. Askeri alanda kendini ispat etmiş bir şirket olarak, komuta-kontrol, güç elektroniği, motor kontrol ve görev bilgisayar sistemleri gibi konularda sahip olduğumuz bilgi birikimi ve deneyimlerimizi elektrikli araç sektörüne aktardık.”

Haluk Görgün konuşmalarına şu şekilde son verdi:

“Yerli ve milli elektrikli araç sistemlerinin yaygınlaşarak ülkemizde bu konuda bir ekosistemin oluşması için çalışıyoruz. Bunun için bizleri Sanayi İşbirliği Projeleri ile teşvik eden Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza teşekkür ediyoruz.”

Sıfır KM Araç Modellerine Göz Atın

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here