Yeni Volkswagen Transporter üretimini Ford’un Türkiye de ki ayağı olan Ford Otosan üstlenecek. Üretim Kocaeli de yer alan fabrikada olacak.

Ford Otosan ve Volkswagen İş Birliği

Ford ve Volkswagen 2018 yılında bir anlaşma imzalamıştı. Bu anlaşmaya göre Ford Otosan’ın Volkswagen’in ticari araç üretimine katkıda bulunması kararlaştırılmıştı. Firma tarafından yapılan açıklamaya göre ilerleyen zamanlarda Volkswagen Transporter üretimi olacak.

Kocaeli de yer alan fabrikada üretimi olacak yeni Volkswagen Transporter’un yanı sıra iki firmanın ortak yapacağı elektrikli aracı da Otosan yapacak.

Daha önce Ford E-Transit Türkiye de satışa çıkmıştı. Ford Otosan’ın geçen sene duyurmuş olduğu 2 milyar Euro değerinde ki yatırım ile E-Transit Kocaeli de yer alan fabrikada üretilmekte. Bu model ayrıca Avrupa çapında sadece Türkiye de üretilen bir Transit olma özelliğinde.

Bu modelin satışta iki farklı versiyonu bulunmakta. Bunlardan giriş versiyonu 135 kw gücünde. Bu da toplamda 180 beygir gücü anlamına geliyor. Daha güçlü olan diğer versiyon ise 198 kw gücünde, yani toplamda 265 beygir gücünde.

Her iki versiyonun da 430 nm tork değeri bulunmakta. Bunun yanı sıra 68 kw kapasiteli batarya sayesinde bu araç 315 km’ye kadar menzil vaat ediyor.

Firmanın E-Transit modeli ile birlikte ticari araç grubu olan alt markası Ford Pro da Türkiye de üretim yapacak. Bu sayede firma ticari araç kullanıcılarının ihtiyaçlarını tek noktadan karşılamayı hedefliyor.

Firmanın Gelecek Planları ve Dahası

Ford Türkiye İş Biriminden Sorumlu Genel Müdür Yardımcı Özgür Yücetürk önümüzdeki süreçte pek çok yeni modelin geleceğini söyledi. Ayrıca firmanın gelecek planları hakkında da açıklamalar yaptı Yücetürk şu ifadeleri kullandı:

“Bu modeller Mustang Mach-E, Ranger, Transit Custom, Courier ve Ford’un Volkswagen iş birliği ile geliştireceği yeni bir elektrikli araç olacak.”

Yapılan açıklamaya göre Transit Custom 2023 yılında öncelikle içten yanmalı motor ile gelecek. 2024 yılının ilk yarısında ise bu modelin elektrikli versiyonu ile karşılaşacağız.

Yeni Courier da 2023 yılı itibariyle Türkiye de satışta olacak. Aynı şekilde bu modelin elektrikli versiyonunu da 2024 yılında Türkiye de satışta göreceğiz.

Firmanın Ranger modeli ile Raptor donanım paketi ile 2023 yılında Türkiye de olacak. Ford Alman fabrikasında Volkswagen ortaklığında üreteceği yeni elektrikli otomobili ise 2023 yılında getirmeyi planlıyor.

Ayrıca Ford ve Volkswagen tarafından 2018 yılında yapılan anlaşma gereği Otosan Volkswagen’in hafif ticari araçlarını da üretecek.

Bunun yanı sıra Ford tarafından satışta olacak tüm modellerin üretimi Otosan tarafından yapılacak.

Özgür Yücetürk ayrıca şu an satışta olan E-Transit hakkında değerlendirmeler yaptı:

“Transitte dizel ile elektrikli versiyon arasında donanım paketine göre %80 ile %100 fiyat farkı bulunması dikkat çekiyor. Aradaki farkın sadece araç satın alımı olarak değerlendirilmemesi gerek. E-Transit’in fiyatının dizelden yüksek olması batarya maliyeti yüzünden.”

Özgür Yücetürk sözlerine şu şekilde devam etti:

“Burada ilk alım maliyetinden çok, toplam maliyete odaklanıyoruz. Güncel akaryakıt fiyatları göz önüne alındığında, 50.000 km’lik bir kullanımda, 3,5 sene içinde aradaki fark amorti edilebilir. Ayrıca bu fiyatın için üç yıllık bakım masrafları ve duvar tipi şarj ünitesi ile montaj hizmetini de dahil ediyoruz.”

Ford Otosan Elektrikli Araçlar İçin Şarj Hizmeti de Verecek

Özgür Yücetürk ayrıca E-Transit modeli için kiralama hizmeti de sağladıklarını belirtti. Bununla ilgili olarak da ayrıca şu ifadelere yer verdi:

“Son dönemde pek çok firmanın finansmana erişimde sorunlar yaşadığının farkındayız. Avrupa’da uzunca bir süredir ticari araç kiralama işi yapılmakta. Türkiye de ise bu yeni yeni yaygınlaşıyor. Mevcut şartlarda kiralama seçeneğinin de birçok firma tarafından tercih edileceğini öngörüyoruz.”

Elektrikli araçlar için şarj hizmeti yerine getireceklerini de ifade eden Yücetürk sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

“Elektrikli hafif ticari araç ilk etapta sadece yük taşımaya yönelik olarak sadece Van gövde tipi ile bayilerde yer alacak. Yolcu taşımaya yönelik versiyonu ise ileriki dönemde satışta olacak. Ticari araçlar için devreye aldığımız hizmetler bütünü Ford Pro bünyesinde şarj hizmeti vereceğiz. Bu kapsamda Koç Topluluğu’nun kısa süre önce tanıttığı elektrikli araç şarj ağı WAT Mobilite cihazlarından faydalanacağız.”

Ford Pro bünyesinde üç farklı şarj hizmeti yer alacak. Bunlar halka açık, ev ve depo tipi hizmetler olacak. Ford Otosan bunun yanı sıra diğer şarj ağı işletmeleri ile işbirliği de yapacak.

Şarj hizmetini anlaşmalı 25 adet bayii 2023 yılından itibaren sağlamaya başlayacak.

Sıfır Km Araç Modellerine Göz Atın

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here