Araç Güvenlik Sistemleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler!

0
1746
araç güvenlik sistemleri

ABS ESP ASR EDS DSA Nedir? Araç Güvenlik Sistemleri - Carstechnic

Bir araba satın alırken önemli bileşenlerden biri aracın güvenlik özellikleridir. Bu kılavuzda, gelişmiş aktif araç güvenlik sistemlerine ve ne yaptıklarına bakacağız. Başka bir deyişle, arabam.com olarak sizi yolda güvende tutmak için otomobil üreticilerinin yüklediği tüm özelliklere daha yakından bakacağız.

Her ülkede kanunen zorunlu olan bazı güvenlik sistemleri vardır. Diğerleri ise isteğe bağlıdır, ancak giderek daha fazla otomobil markası yolları daha güvenli hale getirmek için araçlarda bu özelliklere daha fazla yer vermeyi seçiyor. Emniyet kemerleri, hava yastıkları ve çocuk koltukları alıştığımız pratik ve zorunlu güvenlik özellikleridir, ancak modern otomobillerde birçok elektronik güvenlik sistemi de vardır.

Kilitlenme Önleyici Fren Sistemi

ABS sistemi, acil stop yapmanız gerektiğinde otomobilin tekerleklerinin kilitlenmesini önler. Araç kullanırken kaymayı önlemek önemlidir. Bu sistem, bir sorun olduğunda gösterge panelinizde gösterecek özel bir uyarı ışığı ile birlikte gelir. Tüm yeni otomobiller hemen hemen bu özelliğe standart olarak sahip bir şekilde gelir.

Elektronik Denge Kontrolü

Elektronik denge kontrolü veya ESC, çekiş kaybını azaltarak aracınızın dengede kalmasını sağlamakla ilgilidir. ABS sistemine benzer şekilde kaymayı önlemeye yardımcı olur. Dinamik stabilite kontrolü (DSC) olarak da bilinir. Tekerleklerdeki sensörler, her bir tekerleğin gücünü ve patinajını izler. Tekerlekler çekiş kaybettiğinde doğal olmayan koşulları tespit edebilir. Tek tek tekerleklere uygulanan frenlemeyi değiştirerek ve motor gücünü azaltarak otomatik olarak ayarlanır. Yeni arabaların %80-90’ı standart olarak buna sahiptir.

Adaptif Hız Kontrolü

Hız sabitleyici, aracınızın otomatik olarak belirli bir hızda sürülmesini sağlar. Örneğin, bir otoyoldaysanız, arabayı hız sınırına ayarlayabilir ve sadece direksiyonu çevirerek uzun sürüşleri çok daha az yorucu hale getirebilirsiniz. Ancak şehir içinde bu özellik gereksizdir. Bu tarz durumlarda kendiniz çok fazla frenlemek ve hızlanmak zorundayken bulursunuz. Durum böyleyken de asla sabit bir hızı koruyamazsınız. Uyarlanabilir hız sabitleyici, aracınızla öndeki araç arasında güvenli bir mesafe bırakarak bu sorunu çözer. Trafik yavaşlarsa, aracınız otomatik olarak hızını düşürür, trafik hızı tekrar arttığında hız sabitleyici siz ayarladığınız orijinal hıza ulaşana kadar hızlanır.

Yeni araçlarda bulunması gereken güvenlik sistemleri! – Sözcü

Lastik Basıncı İzleme Sistemi

Bu sistem, lastiklerinizdeki hava basıncını izler. Bu özellik, lastik basıncınız önerilen miktarın altına düştüğünde size gösterecektir. Bu özellik lastiklerinizin ne zaman desteğe ihtiyacı olduğunu anlamanın daha akıllı bir yoludur. Lastikleriniz, aracınızın en önemli güvenlik özelliğidir ve doğru basınçta olmadıkları takdirde etkili bir şekilde çalışmazlar.

Otomatik Farlar

Otomatik farlar, ışık seviyelerini algılar ve ihtiyacınız olduğunda otomatik olarak açılır. Bir adım daha ilerisi ise, gece görüş sistemleriyle donatılmış arabalardır. Bunlar sürücünün algısını genişletmeye yardımcı olur.

Otomatik Acil Frenleme

Otomatik acil frenleme, nihai güvenlik özelliğidir. Araç yakın bir çarpışma algıladığında, bir kazanın etkisini önlemek veya en aza indirmek için tam basınçta bile otomatik olarak fren uygular.

Yol İşareti Tanıma

Gözünüz her zaman yolda olsa bile hatta temel yol işaretlerine ve sinyallerine dikkat etseniz bile, yol işareti tanıma özelliği sizin için yardımcı bir işlevi görür. Önemli bir şeyi kaçırmanız halinde bilgilendirilerek sürüşünüzü güvende kalacak şekilde ayarlayabilirsiniz.

Bu makalede en iyi araç güvenlik sistemlerine ve özelliklerine değindik. Bu özelliklerin tümü her araba modelinde bulunmasa da, sahip olduğunuz takdirde faydasını görebileceğinizi düşündüğünüz özellikler.

Ayrıca;
2. El Otomobil İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here