Araç Güvenliği Nasıl Test Edilir?

0
1243

Gelişen sürüş teknolojileri ve otobanların yaygınlaşması ile beraber araba ile bir yerden bir yere gitmek oldukça kolay hale geldi. Bundan dolayı çoğu zaman yola çıkmadan önce sadece trafiği kontrol ederiz. Kaza yapmak aklımıza bile gelmez. Ancak ABD’de yapılan bir araştırmaya göre araba kazasında ölme olasılığı 107’de 1. Bu ne kadar az görünse de ölümcül olmayan bir kazaya karışma olasılığınız daha fazla. Bu da araç güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Yine Dünya Sağlık Örgütü’nün açıkladığı verilere göre her 24 saniyede bir kişi yolda hayatını kaybediyor. Gün geçtikçe ehliyet alan sürücü sayısının arttığı da hesaba katılırsa kaza oranı gittikçe artmaya eğilimli.

Meydana gelen kaza sayılarının bu kadar fazla olması araba üreticilerini daha dayanıklı araçlar üretmeye itiyor. Bunun için araç piyasaya sürülmeden önce araca yapılan bazı dayanıklılık testleri bulunuyor. Kaza anında aracın nasıl reaksiyon gösterdiğine bakılarak düzeltmeler yapılıyor.

kaza ford fiesta eski yeni

Otomobiller Güvenlik Standartları için Hangi Testlerden Geçmektedir ?

Araç güvenliği için Ulusal Karayolu Taşımacılığı Güvenliği İdaresi (NHTSA) ve Karayolu Güvenliği Sigorta Enstitüsü (IIHS) gibi tüketici koruma kuruluşları tarafından gerçekleştirilen güvenlik testleri bulunmaktadır.

Bu testlerde dikkat edilen birçok husus bulunmaktadır. Çoğumuzun bildiğinin aksine otomobiller, çıplak gözle görülemeyen birçok güvenlik özelliği ile donatılmıştır. Bizim bildiğimiz emniyet kemeri, ABS gibi sistemlerin dışında farklı güvenlik sistemleri de bulunmaktadır. Örneğin :

Çarpışma Bölgeleri : Çarpışma enerjisinin bir kısmını emmek ve bunun yolculara iletilmesini önlemek için bir çarpışmada deforme olmak ve buruşmak üzere tasarlanmış araç alanları

Emniyet kemeri ön gerdiricileri : Bir çarpışma meydana geldiğinde emniyet kemerinin kayışının bir kısmını geri çeken, yolcuları hızla dizginlenmek için emniyet kemerini sıkan ve çarpmanın etkisiyle öne savrulma miktarını azaltan bir mekanizma.

Yan Hava Yastıkları : Yandan çarpma veya devrime durumunda başın ve üst gövdenin korunmasını arttırmak için iç kısmın yan tavan bölümüne entegre edilmiş hava yastıkları

kaza turuncu araba sarı araba

Çok yüksek hızlarda bunun gibi birçok güvenlik önlemi çarpışmanın etkisini yavaşlatsa da çoğu durumda etkili olamamaktadır. Ancak normal hızlarda seyir edilmesi halinde ciddi yaralanmaları önlemek için araçlar piyasaya sürülmeden bir takım testlerden geçmektedir. Bu yapılar testlerle birlikte güvenlik özellikleri ger geçen yıl ilerlemektedir.

Bu bağlamda en güvenilir verileri sunan ABD Ulaştırma Bakanlığına bağlı NHTSA ve sigorta şirketleri tarafından finanse edilen IIHS’dir. NHTSA, önden ve yandan yaptığı çarpışma testleri sonucu beş puan üzerinden bir değerlendirme yapmaktadır. IIHS ise daha derine iner ve bir aracın koltuklarını, koltuk başlıklarını ve küçük, orta dereceli ön çarpışma dayanıklılığını değerlendiren testler yapar. Puanlama sistemi üzerinden gitmez. Kontrol edilen araçları zayıf, marjinal, kabul edilebilir veya iyi güvenli derecesi olarak sınıflandırır. Hem NHTSA hem de IIHS, saygı duyulan derecelendirmelerdir. Ancak IIHS daha fazla ayrıntıya girer ve daha gerçekçi önden ve yandan çarpma testleri kullanır.

çarpışma testi mankeni

Çarpışma Testleri

Çarpışma testleri, araçların geçtiği başlıca güvenlik testleridir. Bu testler, buruşma bölgelerinin ve emniyet kemerlerinin etkinliğini ve insan vücudunu nasıl koruduklarını değerlendirir. Bu testlerde insan vücudunun hareketlerini tam olarak taklit etmek için tasarlanmış pahalı çarpışma testi mankenleri kullanılır. Binlerce dolara mal olan bu mankenler en gerçeğe yakın çarpışma testlerinin gerçekleşmesi için tasarlanır. Bir aracın yola elverişli olarak kabul edilmeden önce geçmesi gereken üç tür çarpışma testi vardır :

Yan Darbe Testi

Araç güvenliği için yapılan bir diğer test türü yan darbe testidir. Otomobilin nispeten yüksek hızlı yandan çarpışmada nasıl bir tepki verdiğine bakar. 1400 kg’lık bir kızak 56 km/s hızla bir aracın yan tarafına çarpar. Gelişmiş kameralar yaşanan bütün olayları kaydeder. Yan darbe testleri genellikle baş, göğüs, alt karın, alt omurga ve pelvis yaralanmalarının potansiyelini değerlendirir.

Önden Darbe Testi

Bu testte araç yaklaşık 56 km/s sabit bir bariyere sürülür. Önden çarpma testleri, benzer büyüklükteki iki araç arasında bir çarpışmayı taklit etmek için tasarlanmıştır. Öncelikle baş, boyun ve göğüs yaralanmalarına bakar.

Devrilme Testi

Yollarda meydana gelebilecek tek kaza türü çarpışmalar değildir. Özellikle SUV’ler, kamyonetler ve ağırlık merkezi yüksek olan diğer araçlar yüksek hızlarda yuvarlanmaya eğilimlidir. Devrilme testleri, bir aracın aşırı ve ani manevralarda ne kadar dengeli olduğuna bakar.

Arabam Kaç Para?

Trink Sat!

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here