Uzun süredir modern arabaların “olduğundan daha akıllı” olduğu konusunda iddialar var. Günümüz teknolojisindeki hızlı ilerlemeler ile araç güvenliği teknolojileri konusundaki iddialar hızla gerçeğe dönüşüyor. Otomobilinizin kendi kendine sürebildiğinizden daha iyi ve daha güvenli sürüleceği gün çok uzak değildir.

Mevcut arabalar, kamyonlar, minibüsler ve SUV’lar sürücülerinin, yolcularının, diğer araçlarda yolculuk yapanların ve yayaların hatta bisikletlilerin güvenliğini artırabilecek çok çeşitli teknolojilerle donatılabilir. Araç güvenliği teknolojileri elemanları kameralar, radar, lidar ve diğer algılama teknolojilerindeki iyileştirmeler, tehlikelerden kaçınırken durmanıza, gitmenize, dönmenize ve yedeklemenize yardımcı olan sistemlerde kullanıldı. İşte bilmeniz gereken yeni araç güvenlik teknolojisi özeti.

Araç Güvenliği Teknolojileri

Uyarlanabilir Hız Kontrolü

Uyarlanabilir hız sabitleyici, onlarca yıllık hız sabitleyicinin çağdaş ve çok geliştirilmiş bir versiyonudur ve en ilkel biçimiyle istenen hızı ayarlama kabiliyetidir. Böyle bir sistemle, sürücünün bu hızı trafiğe göre düzeltmesi zorunludur. Bazen “dinamik hız sabitleyici” veya “radar hız sabitleyici” olarak adlandırılır.

Araç Güvenliği Teknolojileri: Uyarlanabilir Hız Kontrolü

Uyarlanabilir hız sabitleyici, sistemin araç hızını koşullara göre ayarlamasını sağlamak için bilgisayar ve algılama teknolojisini kullanır ve bazı sistemlerde frenleri uygulayıp aracı durdurur. En gelişmiş sistemler yalnızca otomobili durdurmakla kalmaz, aynı zamanda koşullar gerektirdiğinde ayarlanan hıza geri hızlanmayı da başlatabilir. Bu genellikle “dur ve kalk özellikli uyarlanabilir hız sabitleyici” olarak adlandırılır. Bu tür sistemler, şehirler arası kısa ve diğer otoyollarda ülkeler arası seyahat için çok uygun olmakla kalmaz, aynı zamanda tampondan tampona trafikte önemli faydalar sağlar.

Önden Çarpışma Uyarısı

Klima kontrolünü ayarlamak için gözlerinizi yoldan ayırırsınız ve o anda dikkatiniz başka bir yere çevrildiğinde, önünüzdeki araba aniden frenleri sıkar. Bu en yaygın kaza türlerinden biridir ve ölümcül olabileceği durumlar oluşabilir.

Araç Güvenliği Teknolojileri: Önden Çarpışma Uyarısı

Önden çarpışma uyarısı, tam da bu tür bir durumda sizi kurtarmak için tasarlanmıştır. Siz bilgi-eğlence ekranındaki fan topuzuna veya radyo düğmesine veya haritaya bakarken, önünüzdeki aracın hızını izleyerek sizin için yola bakmaya devam eder. Sistem bir çarpışmanın güçlü bir olasılık olduğunu tespit ederse, sizi sesli ve görsel uyarılarla frene basmanız konusunda uyaracaktır. Bazı ileri çarpışma uyarı sistemleri yalnızca düşük hızlarda çalışır, ancak diğerleri neredeyse tüm hız aralıklarında çalışır.

Otomatik Acil Durum Freni

Önden çarpışma uyarısının doğal bir uzantısı, otomatik acil durum frenlemesidir. Temel bir ileri çarpışma uyarı sisteminde, sürücü yaklaşan bir çarpışma konusunda uyarılır ve şans eseri bu uyarı, sürücünün hızlı bir şekilde fren yaparak çarpışmadan kaçınmasını sağlar. Otomatik acil frenleme, esasen, aracı sürücünün omuzlarından durdurmanın son yükünü alır ve sistemin kendisine yerleştirir.

Araç Güvenliği Teknolojileri: Otomatik Acil Durum Freni

Otomatik acil durum freni ile donatılmış bir araba, hemen önündeki aracın ne yaptığını “görerek” çarpışmanın yaklaştığını algılayabilir. Senaryonun potansiyel olarak bir kaza ile sonuçlanmasını beklerse, otonom olarak aracı yavaşlatmak için fren uygular. Bazı durumlarda, otomatik frenleme bir çarpışmanın önlenmesini sağlar. Olayın fiziğinin bir çarpışmadan kaçınmayı imkansız kıldığı durumlarda, çarpışmadan önce aracı yavaşlatmak, kaçınılmaz kazayı çok daha az şiddetli hale getirebilir. Bazı otomatik acil durum fren sistemleri, savunmasız potansiyel kurbanlarla çarpışmaları önlemeye yardımcı olmak için yaya ve bisikletli algılama özelliğine de sahiptir.

Arka Acil Frenleme

Önden çarpışma uyarısı, önünüzdeki başka bir araca çarpmaya karşı koruma sağlamak için genellikle otomatik acil frenleme ile desteklenir. Öte yandan, arkadaki otomatik acil frenleme, arkanızdaki başka bir araca çarpmaya karşı koruma sağlamak için tasarlanmıştır.

Araç Güvenliği Teknolojileri: Arka Acil Frenleme

Yedekleme sırasında geriye doğru görüş tipik olarak belirsizdir. Bu güvenlik teknolojisini önemli kılar ve yaya algılama ile geliştirildiğinde daha da önemli hale gelir. Böyle bir sistem, çarpışmayı önlemek ve bir araç veya daha önemlisi aracın arkasındaki bir çocuk veya yetişkin gibi bir nesneyle çarpmanın şiddetini azaltmak için otomatik olarak fren uygulayacaktır. Arka acil frenleme, genellikle arka çapraz trafik uyarısıyla birlikte çalışır. Sensörler ve bilgisayar algoritması yaklaşan bir çarpışmayı tahmin ettiğinde, arabayı olabildiğince çabuk durdurmak için frenler devreye girer.

Kör Nokta Uyarısı / Yardımı

Uzun bir süredir araba kullananlar sadece hemen yanlarında “kör noktada” saklanan bir arabanın olduğunu fark etmeyebilirler. Kör nokta çarpışmaları çok yaygındır ve kör nokta monitörlerinin ve uyarılarının icat edilmesine yol açar.

Araç Güvenliği Teknolojileri: Kör Nokta Uyarısı / Yardımı

Bu sistemler, sürücünün nerede göremediğini tam anlamıyla görebilen kameralara ve sensörlere sahiptir. Uyarı işlevlerinin bir parçası olarak, birçok sistem, sağınız veya solunuzdaki şeridin hemen dolduğunu belirtmek için otomobilinizin dış aynalarının üzerindeki veya yakınındaki ışıkları yakar. Bu yönde hareket etmek için dönüş sinyalini etkinleştirirseniz, sistemler sesli uyarılar verir. Aynı zamanda bir “destek” özelliğine sahip sistemlerde, direksiyon, bir araç kör noktadayken sürücünün şerit değiştirme çabasına aktif olarak direnecektir.

Arka Çapraz Trafik Uyarısı

Park yerleri tehlikeli yerler olabilir. Arka çapraz trafik uyarısı, yaklaşan trafiğin diğer park etmiş otomobiller tarafından engellenebileceği park alanlarından çıkmanıza yardımcı olmak için tasarlandı.

Arka Çapraz Trafik Uyarısı

Sistem, arabanız geri vitesteyken araçlara yaklaşmak için arabanızın hemen sol ve sağ arka kadranlarını izler. Bir araç tehlike bölgesine girerse, sistem görsel ve / veya sesli alarmlar verecektir. Görsel uyarı gösterge paneli, dikiz aynası veya yan görüş aynalarında görünebilir.  Sistemin sensörleri tipik olarak çapraz trafiği algılamak için radar veya ultrasonik dalgalar kullanır ve bu sensörler çoğunlukla arka tamponun yakınına yerleştirilir. Arka çapraz trafik uyarısı genellikle kör nokta izleme sistemi ile aynı sensörleri kullanır. Bir yedek kamera, arkanızdaki tehlikeli çapraz trafiğin farkına varmanıza da yardımcı olabilir, ancak çapraz trafik uyarısı hareket eden araçları kamera görünümüne girmeden önce algılayabilir.

Şeritten Ayrılma Uyarısı / Yardımı

Şeritten ayrılma ve yoldan çıkma kazaları ölümcül olabilir. Yaşamı tehdit eden bu olaylara karşı korunmaya yardımcı olmak için şeritten ayrılma uyarısı ve destek sistemleri artık çok çeşitli modellerde mevcuttur.

Araç Güvenliği Teknolojileri: Şeritten Ayrılma Uyarısı / Yardımı

Bu sistemler, görünür şerit işaretleyicilerini görüntülemek ve aracınızın onlara göre konumunu belirlemek için öne bakan kameralar kullanır. Bazı sistemler, özellikle bu kenar boyalı bir çizgi ile işaretlendiğinde, kaplamanın dış kenarını da algılayacaktır. Sistem, aracınızın yanlışlıkla şeritten çıkmak üzere olduğunu tahmin ederse, sizi uyarmak için görsel, sesli ve / veya hatta dokunsal uyarılar sağlayacaktır. Şerit tutma yardımına sahip bu sistemler aynı zamanda aktif olarak direksiyona yardımcı olur ve şerit veya yol yüzeyinin ayrılmasını önlemeye yardımcı olmak için fren yapabilir. Yakından ilişkili şerit merkezleme yardımı, aracı şeridinde ortalamak için otomatik direksiyon ve / veya frenleme kullanır.

Yol İşareti Yardımı

Yol işareti asistanı, yol kenarındaki bir hamburgeri nereden alabileceğinizi veya AVM’den kaç km uzakta olduğunuzu size söylemeyecek, ancak sistem size hız sınırı ve diğer kritik trafik bilgileri hakkında önemli bilgiler verecektir.

Yol İşareti Yardımı

Yol işareti yardımcısı, yuvarlak, üçgen ve dikdörtgen yol işaretlerini algılamak ve sınıflandırmak için tipik olarak yol işareti tanıma algoritmalarıyla birlikte bir video kamera kullanır. Bu işaretler, belirli hız sınırlarının yürürlükte olduğu veya geçişin yasak olduğu yol bölümlerini gösterebilir. Bu tür sistemler, aksi takdirde gözden kaçabilecek yol çalışması ile ilgili işaretler dahil olmak üzere, genellikle çeşitli diğer trafik işaretlerini tanıyabilir. Sistem bir yol işareti tanımladığında, bilgileri gösterge panelindeki ve / veya baş üstü ekranındaki simgeleri kullanarak gösterir. En iyi sistemler, geleneksel işaret tabelalarında, değişken mesaj sistemlerinde ve köprülerdeki yol işaretlerini güvenilir bir şekilde algılar.

Araç Güvenliği Teknolojileri: Yakın Alan İletişimi

Yakın alan iletişimi (NFC), Bluetooth ve Wi-Fi’ye benzer, ancak bazı önemli yönlerden bu teknolojilerden farklı olan temassız bir iletişim şeklidir. NFC’de, tipik olarak okuyucu olarak bilinen bir cihaz, başka bir NFC uyumlu cihazla iletişim kuran bir radyofrekans akımı oluşturur.

Araç Güvenliği Teknolojileri: Yakın Alan İletişimi

Örneğin, tipik olarak bir akıllı telefon olan bir NFC cihazı, kapıların kilidini açmak için araçla iletişim kurma yeteneği ile programlanabilir.  Benzer şekilde, akıllı telefon güvenlikle ilgili bilgileri doğrudan aracın güvenlik ve sürücü destek özelliklerinden alabilir. NFC, paralı yollarda paralı geçişlerde kullanılabilir ve çarpışmalara neden olabilecek paralı gişelerdeki trafik sıkışıklığını ortadan kaldırır.

Araç Güvenliği Teknolojileri: Araçtan Araca İletişim

Okyanusun yol işaretleri veya şerit çizgileri olmamasına rağmen denizdeki gemiler nadiren çarpışır. Bunun bir nedeni, gemilerin Otomatik Tanımlama Sistemini (AIS) kullanarak birbirleriyle “konuşmasıdır”. AIS ekipmanı tarafından sağlanan bilgiler, her geminin benzersiz kimliğini, konumunu, rotasını ve hızını içerir. Bu parmak uçlarında olduğunda, dümenler ve hatta “akıllı” otopilotlar mevcut rotaları hakkında bilgiye dayalı kararlar verebilir ve alarmlar onları olası bir çarpışmaya karşı uyarabilir.

Araç Güvenliği Teknolojileri: Araçtan Araca İletişim

Araçtan araca iletişim (V2V), çoğu kavşak çarpışmasının ciddiyetini önleyebilen veya azaltabilen arabalarımıza benzer bilgiler sağlama potansiyeline sahiptir. Bu teknoloji ile donatıldığında, her araç sürekli olarak temel bir güvenlik mesajı yayınlayacak ve alacaktır. V2V cihazlarıyla donatılmış yakındaki diğer araçlar, çarpışma tehditlerini belirlemek ve uyarı vermek için bilgileri alacak ve işleyecektir.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here