Sürücü Destek Sistemleri Ne Kadar Güvenli?

0
1311
Sürücü Destek Sistemleri Ne Kadar Güvenli?

Sürücü destek sistemleri araç kullanımın oldukça kolaylaştırıyor. Hatta bu sistemlere sahip olan araçlar daha çok tercih ediliyorlar. Peki ama bu sistemler gerçekten güvenli mi?

Teknoloji her geçen gün daha da gelişiyor. Bununla birlikte otomotiv sektöründe de teknoloji daha çok yer kaplıyor. Sürücülere birçok konuda yardımcı olan bu destek sistemleri bugüne kadar farklı kazaları önledi. Her anlamda sürücüye bir asistan gibi yardımcı olan bu sistemler yine de insanlar kadar etkili karar verme yetkisine sahip değil. İnsan desteği ile olası tepkileri daha iyi veren akıllı araçlar, bazen yanlış kararlar alma olasılığına sahip.

Otonom Araçların Sürücü Destek Sistemleri Test Edildi

Sürücü Destek Sistemleri Ne Kadar Güvenli?

Amerikan Otomobil Birliği otonom sürüş sistemlerindeki öncü markaları test etti. Tesla Hyundai ve Subarunun katıldığı bu testlerde araçların olası durumlarda nasıl karar verdiği incelendi. Trafiğe kapalı yolda test edilen otonom araçlar farklı senaryolarla denendi. Böylece kurallara ne kadar uydukları ve diğer insanların canını ne kadar önemsedikleri de gözlem dahilindeydi. Testler iki parçadan oluşuyordu. İlki şeritte yavaşlayan bir araç olduğunda fren yapma testiydi. Bu kısmı üç markanın araçları da başarıyla geçti. Ancak testlerin ikinci kısmında araçlar aynı başarıyı gösteremedi. Amerikan Otomobil Birliği’nin “uç senaryo” dediği bu durumlarda araçlar istenilen performansı sergileyemedi.

Karşıdan Araç Geldiğinde Otonom Araçlar Ne Kadar Başarılı?

Sürücü Destek Sistemleri Ne Kadar Güvenli?

Sürücü destek sistemleri şerit değiştirerek karşı şeride geçen araçlara karşı ne tepki vereceğini bilemedi. Bu nedenle kafa kafaya çarpışma ile sonuçlanan senaryolar ile bu sistemlerin ne kadar güvenilir olduğu konusu bir kez daha gündeme gelmiş oldu. Testler de bisikletler ve motosikletler de yer aldı. Ancak otonom araçlar karşıdan geldiklerinde onlarla da kafa kafaya çarpışma yaşadılar. 15 testin 5’inde iki tekerlekli araçlarla çarpışan araçların bisikletli kişiler için tehlikeli olma olasılığı görüldü. Yani gelişmiş sürücü destek sistemleri söz konusu kendi şeritleri olduklarında genellikle tehlikeli durumlarda doğru hareket ediyorlar. Bu durum sürücü destek sistemlerine karşı cesaret verici. Ancak bu durum karşı şeritten gelen araçlar için geçerli değil. Aynı şekilde karşıdan karşıya geçmeye çalışan bisikletlerle karşılaştıkları durumlarda da. Hal böyle olunca bu sistemler kafa kafaya çarpışma halinde endişe verici sonuçlar doğurabilir.

Sürücü Destek Sistemleri Ne Kadar Güvenli?

Tüm bunlardan anlamamız gereken en önemli nokta bu sistemlerin destek niteliğinde olduğu. Her ne kadar birçok kişi tüm iradeyi araca vermek istese de bu çok doğru değil. Sürücülerin yardımcısı olarak çalıştıklarında güzel sonuçlar elde ediliyor. Ancak sürücüler yolla bağlantılarını tamamen koparırlarsa bu sistemlerin yetersiz kalacağı birçok senaryo var. Şerit takibini bile direkt olarak araca bırakmak gerektiğini savunan Amerikan Otomobil Birliği yetkilisi, yeni gelişmelerin gerekli olduğunu da belirtti. Bu anlamda otomobil üreticilerinin sürücü destek sistemleri üzerinde daha çok çalışmaları gerektiğini söylemek mümkün. Ancak tüm testleri kolayca geçtiklerinde gerçekten güvenli olacaklar.

Trink Sat!

Arabam Kaç Para?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here