Arabamızı sürdüğümüz yerlerin nasıl bir durumda olduğunu  kestiremediğimiz zamanlar olmuştur. Çamur ve yoğun kum gibi alanlarda saplanma ihtimali olan arabamızın ordan çıkması sadece gaz vererek mümkün değildir. Yaptığınız hamle sizi daha da çamura batırabilir.

Konumunuz yol yardımın geleceği bir noktaya yakınsa yardım isteyip saplandığınız alandan çıkabilirsiniz. Böyle bir durumunuz yoksa size anlatacağımız yöntemler ile arabanızı çamurdan veya kumdan kurtarmanız mümkün. Yöntemlere beraber bakalım.

Aracınızı saplandığı yerden kurtarmak için yanlış bir hamle yapmamak adına bilmeniz gereken bazı noktalar olduğunu unutmamalısınız. Bilmeniz gereken bazı hususlar şunlar;

  • Çamura saplandığımız esnada gaza her bastığımızda arabanın saplandığı yerden çıkıp yoluna devam edeceğini düşünerek gaza yüklenmeye devam etmemiz lastiklere, şanzımanlar, aktarma organlarına, zarar verebilir ve ayrıca arabanın daha derinlere inmesine de neden olabilir.
  • Araç zemin ile teması tamamen kestiyse ve tekerlekler boşlukta yüzüyorsa yapmanız gereken şeyin aracın zemin ile temasını eski yerine getirmesi olduğunu bilmelisiniz.
  • Momentumun etkisini kullanarak gaz pedalına yüklenmeden hafif hafif dokunarak araca bir ivme vermeliyiz ve tekeri yüzen boşluktan çıkarmalıyız.
  • İletişim faktörünü de unutmamak gerekir. Şoförün aracı saplandığı alandan çıkarması için gerekli olan bilgilendirmeyi tekerleğin durumunu ve orada ne olup bittiğini anlatmamız daha faydalı olacaktır.
  • Son olarak birazdan okuyacağınız yöntemler aracın çamura veya kuma nasıl saplandığına ne kadar derinde olduğuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilir

Durum Tespiti Yapın

Öncelikle durum tespiti yaparak aracınızın saplanma boyutunu öğrenmelisiniz. Örneğin aracınızın ne kadar derine indiğine, alt takımın yer ile temasının bulunup bulunmadığına 4×2 çekişli bir arabaya sahipseniz çekiş gücüne sahip olan tekerleklerin boşlukta olup olmadığına iyi bakıp yöntemlerinizi buna göre belirlemelisiniz.

İkinci Bir Araçla Çekme Yöntemi

Bu yöntem için 4X4 araçlar kullanmanız çekiş gücü açısından size en iyi sonuçları verecektir. Güvenlik önlemi açısından kopma ihtimali olan çekme halatlarının sağlamlığını test etmelisiniz. Aksi takdirde beygir gücü nedeniyle kopan parça kurşun etkisi yaratabilir ve çevredekilere zarar verebilir.

Kurtarma işlemine 4X4 aracın çamura saplanmış arabanın önüne geçmesi ile başlıyoruz. Kaliteli ve kopma ihtimali olmayan bir halatı çekici araçtan çekilecek aracın ön tarafındaki çeki demiri diye adlandırdığımız yere bağlıyoruz. Bazı araçlarda bu yerin nerde olduğu değişkenlik gösterebilir.

Sonrasında işleme başlarken iki sürücünün de eş zamanlı olarak kontak halinde olacağı bir ortam hazırlıyoruz. Telsiz veya telefon bu konuda bize yardımcı olabilir. Öndeki araçla iletişime geçtikten sonra kendi aramızda belirlediğimiz ritim gaz pedalına bas bırak işlemi uyguluyoruz. Her uyguladığımızda aracın yerinden oynayıp oynamadığını tespit ederek gaza verdiğimi tepki ritimlerini artırabiliriz. Bir süre sonra aynı ritimle gaz veren iki arabanın ortaklaşa hareket etmesiyle araba bulunduğu çamurdan çıkacaktır.

Salınım Yöntemi

Bu yöntem aracınızın çok sıkışmadığı zamanlarda kullanabileceğiniz bir yöntemdir. Aracınız çamur veya kum tarafından tamamen ele geçirilmediyse aracınıza ani gazla vererek daha da dibe batmasına neden olmadan yapmanız gereken bir hamle var. Direksiyonu sağa ve sola belirli aralıklarla çevirip gaz pedalına da yine aynı şekilde belirli aralıklarla yüklenerek aracınızı kaldığı yerden yola devam etmesini sağlayabilirsiniz.

Kazma Yöntemi

Çamur olan tekerleğin altını kürekle kazarak temas alanını yenileyebilir ve aracın yola tutunmasını sağlayabilirsiniz. Bu yöntem genellikle aracı yoldan kurtarmak için başvurulan yaygın yöntemlerden biridir.

Geniş Yüzey Alanına Sahip Parçalar

Geniş yüzey alanına sahip parçalara örnek verecek olursak tahta parçalarını söyleyebiliriz. Geniş tahta parçalarını ve çeşitli nesneleri aracın tutunduğu bölgeye yerleştirip kuru ve tekerleğin tutunma ihtimalinin olduğu bir zemin haline getirirsek çekiş artacak ve araba ileriye doğru tırmanmakta kolaylık yaşayacaktır.

Ağırlık Yöntemi

Bu yöntem ile eğlenceli bir kurtarma operasyonu geçirebilirsiniz. Çekiş gücüne sahip olan tekerleklerin olduğu kısma ağırlık yükleyerek aracın temas alanına olan bağlılığını artırıp daha iyi tırmanma yaşamasını sağlayabilirsiniz. Bu ağırlık çoğu zaman 2-3 insanın aracın üzerine çıkıp zıplamasıyla sağlanıyor. Eğer etrafta arabanın üzerine çıkacak insan yoksa ağır olan herhangi bir nesneyi arabaya bağlayabilirsiniz.

Lastik Basınç Yöntemi

Lastik basıncı düşürme yöntemi genellikle tehlike arz ettiği için son çare olarak kullanılır. Lastik pompası ve kompresör sahibi olmanız basınç düşürmek için işinize yarayabilir.

Lastik basıncını azaltmak tekerleği yayvan bir kıvama sokacağı için yere tutunmasını kolaylaştıracaktır. Kum ve çamur gibi yerlerde lastik yer ile yoğrularak geçmesi gereken alanı geçmeyi başarır.

Kaynak

 

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here