Sürücü Koltuğu Nasıl Ayarlanır? Doğru Sürüş Pozisyonu Nedir?

4
8298
Doğru Sürüş Pozisyonu

Araba sürerken, sürücünün doğru sürüş pozisyonu aldığından ve rahatlıkla sürülebildiğinden daima emin olunmalıdır. Koltuğun doğru şekilde ayarlanması, sürücünün araç üzerinde daha iyi kontrol sahibi olmasını sağlar ve daha uzun sürüşlerde daha az yorgunluğa neden olur. Koltuğun yanlış konumlandırılması, hava yastığı patladığında kişiyi daha yüksek yaralanma riskine sokar ve çarpışma sırasında dizine zarar verebilir.

doğru sürüş pozisyonu

Sürücü Koltuğu Nasıl Ayarlanır?

Farklı koltuk özelliklerine sahip arabalar bulunabilir. Bazılarında tam manuel veya elektrikli koltuk ayarları olabilir; bazıları ikisinin karışımına sahip olacaktır. Buna göre sürücü, boynunu ve ellerini zorlamayan koltuk konumunu ayarlamalıdır. Manuel kurulum sürecinde, koltuğun yanında bulunan kolu kaydırmak veya kadranı döndürmek gerekebilir. Bunu kullanarak, rahat bir pozisyon bulana kadar koltuk ileri veya geri hareket ettirilebilir.

Doğru Sürüş Pozisyonu Nasıl Belirlenir?

Sürücü koltuğu konumu doğru ayarlanarak güvenli ve konforlu bir şekilde araç sürülebilir. Bunu yapmak için, koltuğun doğru konumda olup olmadığını belirlemek için birkaç faktörü test etmek gerekir. Önce, araç kullanırken kollarınızın ne kadar düz olduğunu kontrol edin. Bunun için sürücünün koltuğuna oturması ve öne doğru uzanmaya çalışması gerekir. Ellerinin içi rahatsızlık duymadan veya öne doğru eğilmeden direksiyon simidinin tepesine ulaşabiliyorsa, koltuk doğru konumdadır. Direksiyonu bazı konumlarda döndürdüğünüzde kollar bükülür. Bu nedenle, bu testi her zaman önceden yapmanız önerilir. Kişi kollarını düz tutarsa, direksiyon simidi üzerinde daha az kontrole sahip olacaktır.

doğru sürüş pozisyonu

Şimdi, uygun ayak pedalı erişimi kontrol edilmelidir. Bu testte, sürücü ileri doğru hareket etmek veya koltukta pozisyonunuzu değiştirmek zorunda kalmadan hem gaza hem de debriyaja düzgün bir şekilde basabilmelidir.

Ayak fren pedalının üzerindeyken sürücünün dizinin direksiyon simidine veya direksiyon kolonuna çarpıp çarpmadığı kontrol edilmelidir. Fren pedalı, gaz pedalından biraz daha yükseğe yerleştirildiği için bu pedalı kontrol etmek gerekir. Diz dokunursa, koltuğun buna göre ayarlanması tavsiye edilir.

doğru sürüş pozisyonu

Direksiyon simidinin pozisyonunda da ellerinizi zorlamadan rahat bir şekilde tutulabilecek şekilde bazı değişiklikler yapılabilir. Bazı arabalarda elektrikli ve bazılarında direksiyon simidi manuel olarak ayarlanır.

Koltuğun yüksekliği sürücünün boyuna göre ayarlanmalıdır. Sürücünün arka camı ve aynayı görmesini engelleyebileceğinden koltuk çok fazla yükseltilmemelidir.

Manuel araçlarda sürücünün vites koluna çabuk ulaşıp ulaşamayacağı kontrol edilmelidir. Otomatik şanzımanlı bir arabada, vites kolu çok sık kullanılmaz. Bu nedenle, manuel bir arabanız varsa, koltuğunuzun vites kolunu ileri ve geri hareket ettirirken dirseğinize çarpmaması veya zarar vermemesi için koltuk konumlarını doğru şekilde ayarlamalısınız.

Şimdi koltuk başlığını ayarlama zamanı. Bazıları, sürüş sırasında rahatsız ettiği için koltuk başlığını tamamen çıkarma eğilimindedir. Ancak, kaza sırasında yaralanmamanıza yardımcı olduğu için her zaman çıkarmamanız tavsiye edilir. Koltuk başlıklarından birinin bileziğinde bulunan düğmeye basılarak sürücünün konfor seviyesine göre yukarı ve aşağı hareket ettirilebilir.

 

Daha sonra, sürücünün tüm göstergeleri ve kadranları düzgün görebilip görmediğini kontrol etmek gerekir. Koltuğun ve direksiyon simidinin yanlış konumlandırılması, sürücünün onu görmesini engelleyebilir. Bu nedenle, arabayı çalıştırmadan önce uygun şekilde ayarlanması gerekir.

Emniyet Kemeri Takmamak

Son olarak, emniyet kemeri takılmalı ve her şeyin mükemmel olup olmadığı bir kez daha test edilmelidir. Her şey doğru görünüyorsa ve araba koltuk konumunu kaydetme işlevine izin veriyorsa, bu aşamada yapılmalıdır.

Araba Koltuğunu Doğru Ayarlamanın Avantajları

Sürücü araba sürerken çok kolay yorulmaz. Kişi ne kadar yorulursa kaza olasılığı da o kadar artar. Bu nedenle koltuğun doğru şekilde ayarlanması, sürücüyü yorgunluktan kurtarır. – Ayrıca, yanlış koltuk pozisyonunda uzun süre araba kullanmak boynunuzu, ellerinizi, sırtınızı ve hatta omuzlarınızı bile zorlayacaktır. Bu önlenebilir.

Koltuğun ve direksiyon simidinin doğru konumlandırılması, araç üzerinde en iyi kontrolü sağlar.

 

Kör noktaları etkili bir şekilde ve başını çevirmeden anında görebilir. Koltuğunuzu önerilenden daha ileri veya geri yerleştirirseniz, başınızı gereksiz yere daha fazla çevirmeniz gerekebilir.

doğru sürüş pozisyonu

Arabanızın çarpması durumunda, kendinizi doğru konumlandırırsanız, yaralanma olasılığı daha azdır.

Doğru Sürüş Pozisyonu Önemi

Doğru sürüş konumunu elde etmek, yalnızca sürücünün sürüşten keyif alması için değil, aynı zamanda güvende kalması ve araç üzerinde kontrol sahibi olması için kesinlikle gereklidir. İlk başta göz ardı edilebilecek küçük bir faktör gibi görünebilir, ancak biri doğru oturma pozisyonuna geçtiğinde, farkı anlayacaktır.

Uzun Yolda Güvenli Sürüş İçin 5 İpucu-2

 

4 YORUMLAR

  1. Bu sabah işe bu şekilde gittim. Uzun süre sonra detaylıca ayar yaptım. Valla yeni bi araba almışta kullanıyor gibi bi his oldu içimde. Tavsiye ederim bi bakın sizde

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here