Karda Lastik Basıncı

Kış mevsimi yaklaşırken sürücüler için de zorlu koşullar yaklaşıyor. Kışa hazırlandığımız bu günlerde otomobillerimizi de kışa hazırlamalıyız. Bugünkü yazımızda bu konuyla alakalı şehir efsanesi haline gelen; karda lastik basıncı düşük olmalı inanışına açıklık getireceğiz. Karlı yol koşullarında lastik davranışlarını doğru irdeleyebilmek için ilk önce lastik basıncı kusursuz bir yolda sürüşü nasıl etkiler, buna bakalım.

Lastik Basıncının Yol Tutuşa Etkisi

Kusursuz bir zeminde, farklı hava basınçlarına sahip lastikler yere farklı şekillerde basarlar. Havası olması gerekenden düşük bir lastik kenarları, havası fazla basılmış bir lastik ise ortasından yere temas eder. Bu iki durum da lastiğin düzensiz şekilde aşınmasına, yol tutuşun azalmasına sebebiyet verir. Düşük basınç lastik açısından daha tehlikelidir, lastikler aşırı ısınarak yarılabilir. Ayrıca düşük hava basıncı etkisiyle ısınan ve iyice gevşeyen lastiğin manevra esnasında janttan ayrılma ihtimali de bulunur.

İdeal lastik basıncına sahip bir lastik ise tabanının her noktasını kullanarak yere basar. Bu sayede lastik her noktasından düzenli olarak aşınır. Yere basan alan arttığından yol tutuş da artar.

Karda Durum Nasıl?

Lastik havasının bir miktar indirilmesinin karda kullanımda belli koşullarda işe yaradığını söylemek mümkün. Eğer üzerinden hiç geçilmemiş 15-20 cm kalınlığında kar tabakasının üstünde otomobil sürecekseniz, lastiğinizin havasını bir miktar indirmeniz size avantaj sağlayabilir. Ancak bu avantaj gevşek karlı zeminden çıktığınız andan itibaren büyük bir dezavantaj unsuruna dönüşür. Bu etkiyi karda ayak paletleri takınca çok rahat yürüyen bir dağcının kaldırımlarda aynı paletleri takarak yürüdüğünü düşünerek somutlaştırabiliriz.

Karda Lastik

Karda lastik havası indirmek kış lastiklerinin yaygın olmadığı insanların aynı lastikle yaz kış sürmek zorunda olduğu zamanların uygulaması. Günümüzde gelişen lastik teknolojisi sayesinde doğru kondisyonda 4 kış lastiği takılı aracınızla böyle uygulamalara gerek kalmadan istediğiniz yere rahatça ulaşabilirsiniz.

2. El Otomobil İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here