4×4 arabalar, dört tekerleği de aynı anda tahrik edebilen ve böylece hem ön hem de arka tekerleklerin aynı anda dönmesini sağlayabilen araçlara denir. Bu tür araçlar, genellikle zorlu arazi koşullarında, Off-road sürüşünde veya çeşitli yol koşullarında daha iyi çekiş ve üstün sürüş yetenekleri sağlamak amacıyla kullanılır.

Dört tekerden çekişli otomobiller, aracın dört tekerleği de güçlü bir şekilde dönmesine izin verir, bu da kaygan zeminlerde, çamurlu yollarda, karlı bölgelerde ve engebeli arazilerde daha iyi bir sürüş kontrolü sağlar. 4×4 araçlar, genellikle SUV’ler, kamyonetler, off-road araçları ve bazı spor otomobillerinde bulunuyor.

Dört Tekerden Çekişin Farkı (4×4)

Araç modelleri arasında karşınıza sıkça çıkan 4×4 nedir Genellikle 4WD veya 4X4 olarak adlandırılan dört tekerden çekişli bir araç, dört tekerleğin de motordan güç aldığı araçlardır. Çoğu araç iki tekerlekten çekişlidir ve 2WD veya 4X2 gibi farklı şekillerde adlandırılır. Bu, motorun gücünün yalnızca dört tekerlekten ikisine gönderildiği anlamına gelir. Motor gücünün yönlendirildiği tekerlekler arka tekerlekler (arkadan çekişli) veya ön tekerlekler (önden çekişli) olarak değişiklik gösterebilir.

Dört Tekerden Çekiş, 4x4, 4WD, Dört Çeker

Dört Tekerden Çekiş Sisteminin Çeşitleri

4X4 sistemleri temelde üçe ayrılır diyebiliriz.

  1. Seçilebilir 4X4 (Part Time 4WD): Bu sistemde motor, gücünü belirli bir hıza kadar yalnızca arkadan çekiş ile sağlıyor. Ön tekerleklerin devreye girmesi için manuel bir destek oluşması gerekiyor. Ortaya çıkan güç, eşit olarak dört tekere de iletiliyor. Ayrıca bu sistem off-road tarzı modellerde kullanılmaktadır.
  2. Sürekli 4X4 (Permanent 4WD): Bu sistem için seçilebilir 4X4’ün normal yol koşullarına uygulanmış versiyonu diyebiliriz. Sürücü istediği zaman 4X4 sistemini devreye alabilir. Genellikle pahalı SUV modellerinde ve off-road yarışına uygun arabalarda kullanılıyor.
  3. AWD (All Wheel Drive): Bu sistem, zemine ve aracın ihtiyacına bağlı olarak dört tekerleklere farklı oranlarda güç gönderebiliyor. Ayrıca bu sisteme sahip bir araç, birçok hava koşulunda yüksek performans gösterebiliyor.

AWD ve 4WD Arasındaki Farkları Öğrenmek İçin Tıklayın!

Farklı Arazilerde Yüksek 4×4 Performansı

Farklı arazi koşullarında sürüş yaparken, zemin türü oldukça önemli. 4×4 araçlar genellikle çamurlu, kumlu, karlı, kayalık veya engebeli arazilerde daha iyi performans gösterebilir. Ancak her zemin türü için farklı lastikler, süspansiyon ayarları ve 4×4 sistemi seçenekleri gerekebilir.

Dört tekerden çekişli bir araçta, aracın çekişini ve kontrolünü sağlamak daha kolay diyebiliriz. Fakat birçok dört tekerden çekişli aracın aslında yarı zamanlı olarak dört tekerlekten çekiş yaptığına da dikkat çekmekte fayda var. Bu, normal şartlar altında aracın sadece iki tekerleğe güç gönderdiği anlamına gelir. Bu yüzden kullanacağınız arazi tipine uygun 4×4 modelini satın almadan önce mutlaka araştırmalısınız.

2. El 4×4 Modelleri ve Çok Daha fazlası Sizi Bekliyor!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here